Trendy v stravovaní

Oficiálny začiatok adventu tento rok pripadol na nedeľu prvého decembra. V domácnostiach sa rozhoreli prvé adventné sviečky, v oknách sa rozsvietili svietniky a možno už máte vianočnými dekoráciami vyzdobené interiéry domov i záhradky.

Začína sa obdobie, kedy si pripravujeme zásoby na vianočné pečenie, nakupujeme cukor, múku, maslo i vajíčka. Ak by sme sa tento rok chceli zamyslieť nad trochu zdravšou alternatívou pečenia, môžeme klasický cukor skúsiť nahradiť alternatívnymi sladidlami. Ktoré to sú a aké majú vlastnosti si priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Spomínate si na to, ako ste s blížiacimi sa sviatkami po príchode domov cítili tie úžasné vône? Škorica, vanilka i perníkové korenie, a podľa toho ste s istotou vedeli, ktoré koláčiky mamina s babičkou práve pripravujú na vianočný stôl. 

Orechy majú veľký vplyv na naše zdravie a ich použitie v kuchyni je všestranné.

Každá potravina má svoju energiu, a práve ňou ovplyvňuje naše telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. Prečo si treba vyberať správne potraviny počas roka?

Letná sezóna je už v plnom prúde a reštaurácie, bary a letné terasy sú plné turistov. Najčastejšie si ľudia objednávajú chladené nápoje, medzi ktoré patria aj koktejly.  Ľadové koktejly jednoducho milujeme. Viete, aké sú trendy v koktejloch v tomto roku ?

V arabskej kuchyni sa najčastejšie stretávame s teľacím, hovädzím mäsom,  hydinou a najmä so zeleninou ( baklažán, paradajky musia byť servírované povinne  ku každému jedlu). 

 

 

Indická kuchyňa sa u nás stáva čoraz viac obľúbenou. Je to možno dané aj tým, že veľa ľudí mení svoj životný postoj k strave, cvičí jogu a čerpá inšpiráciu z Indie.

Jedlé kvítí a býlí je naprosto pro každého. Stačí jen po něm sáhnout. Tvrdí to Jana Vlková, která i když vystudovala přírodní vědy a žurnalistiku, zájem o „kytkožroutsví“ ji zcela pohltil. Organizuje přednášky o jedlých květech, letní semináře v přírode a kurzy květinového vaření. Jako propagátorce využití jedlých kvetů v gastronomii, jsme jí položili několik otázek.

Tým sa začína rozprávanie manželov Palíkovcov, ktorí si pred viac ako desaťročím založili vlastnú prevádzku v neveľkej obci Želiezovce. Obidvaja zdieľali rovnakú zodpovednosť pre zdravý životný štýl a rozhodli sa, že spravia niečo pre rozvoj organického poľnohospodárstva na Slovensku.

Jídlo souvisí s požitkem. V chutích a vůních jsou ukryty nejhlubší vzpomínky. I proto se nová generace návštěvníků restaurací, bister a barů dožaduje nabídky, které jim zprostředkuje autentické gastronomické zážitky.

V krátkom rozhovore sme sa spýtali šéfkuchara Petra Ďurča z reštaurácie Hotela Lesná na to, aké sú najnovšie trendy a zaujímavosti z oblasti gastronómie.