Trendy v stravovaní

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí trpia rôznymi intoleranciami na potraviny. Najčastejšie sa jedná o intoleranciu na lepok, mliečne produkty, chémiu v potravinách, alebo histamínovú intoleranciu.

Každá potravina má svoju energiu, a práve ňou ovplyvňuje naše telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. Prečo si treba vyberať správne potraviny počas roka?

Letná sezóna je už v plnom prúde a reštaurácie, bary a letné terasy sú plné turistov. Najčastejšie si ľudia objednávajú chladené nápoje, medzi ktoré patria aj koktejly.  Ľadové koktejly jednoducho milujeme. Viete, aké sú trendy v koktejloch v tomto roku ?

V arabskej kuchyni sa najčastejšie stretávame s teľacím, hovädzím mäsom,  hydinou a najmä so zeleninou ( baklažán, paradajky musia byť servírované povinne  ku každému jedlu). 

 

 

Indická kuchyňa sa u nás stáva čoraz viac obľúbenou. Je to možno dané aj tým, že veľa ľudí mení svoj životný postoj k strave, cvičí jogu a čerpá inšpiráciu z Indie.

Jedlé kvítí a býlí je naprosto pro každého. Stačí jen po něm sáhnout. Tvrdí to Jana Vlková, která i když vystudovala přírodní vědy a žurnalistiku, zájem o „kytkožroutsví“ ji zcela pohltil. Organizuje přednášky o jedlých květech, letní semináře v přírode a kurzy květinového vaření. Jako propagátorce využití jedlých kvetů v gastronomii, jsme jí položili několik otázek.

Tým sa začína rozprávanie manželov Palíkovcov, ktorí si pred viac ako desaťročím založili vlastnú prevádzku v neveľkej obci Želiezovce. Obidvaja zdieľali rovnakú zodpovednosť pre zdravý životný štýl a rozhodli sa, že spravia niečo pre rozvoj organického poľnohospodárstva na Slovensku.

Jídlo souvisí s požitkem. V chutích a vůních jsou ukryty nejhlubší vzpomínky. I proto se nová generace návštěvníků restaurací, bister a barů dožaduje nabídky, které jim zprostředkuje autentické gastronomické zážitky.

V krátkom rozhovore sme sa spýtali šéfkuchara Petra Ďurča z reštaurácie Hotela Lesná na to, aké sú najnovšie trendy a zaujímavosti z oblasti gastronómie. 

Šéfkuchári, ktorí boli najskôr na skusoch po Švédsku, Fínsku a menovite Dánsku, sa vrátili do svojej domoviny s novou víziou a im vlastnou ulmou, teda zmyslom pre fantáziu, začali inkorporovať do kuchyne všetky dary, ktoré im matička Zem ponúka. 

Malou diferenci v teplotě vína lze upravit na stole dochlazením či přihřátím, ale nevhodné sklo dokáže vínový rituál naprosto skazit. Pro každé víno existuje vhodná sklenka, v níž nejlépe vynikne jeho barva, buket a chuť.

Mäso najznámejšieho austrálskeho vačkovca už nejaký ten rok nie je až také nedostupné a exotické, ako bývalo. Dokonca je už vcelku bežné, že mäso z kengury nájdete aj v bežnom supermarkete a nielen v špecializovaných obchodoch.