Trendy v stravovaní

Úžasné jedlo sa na stole zjaví len nakrátko. Rovnako na ňom nakoniec vyschne každý pohár. Pritom všetkom zostáva len stôl. Celé roky, od prvého otvorenia až po posledné prepitné. Nie je azda načase venovať mu viac starostlivosti?

Oficiálny začiatok adventu tento rok pripadol na nedeľu prvého decembra. V domácnostiach sa rozhoreli prvé adventné sviečky, v oknách sa rozsvietili svietniky a možno už máte vianočnými dekoráciami vyzdobené interiéry domov i záhradky.

Náhrada klasického cukru za alternatívne sladidlá? Ktoré to sú a aké majú vlastnosti si priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Spomínate si na to, ako ste s blížiacimi sa sviatkami po príchode domov cítili tie úžasné vône? Škorica, vanilka i perníkové korenie, a podľa toho ste s istotou vedeli, ktoré koláčiky mamina s babičkou práve pripravujú na vianočný stôl. 

Orechy majú veľký vplyv na naše zdravie a ich použitie v kuchyni je všestranné.

Každá potravina má svoju energiu, a práve ňou ovplyvňuje naše telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. Prečo si treba vyberať správne potraviny počas roka?

Letná sezóna je už v plnom prúde a reštaurácie, bary a letné terasy sú plné turistov. Najčastejšie si ľudia objednávajú chladené nápoje, medzi ktoré patria aj koktejly.  Ľadové koktejly jednoducho milujeme. Viete, aké sú trendy v koktejloch v tomto roku ?

V arabskej kuchyni sa najčastejšie stretávame s teľacím, hovädzím mäsom,  hydinou a najmä so zeleninou ( baklažán, paradajky musia byť servírované povinne  ku každému jedlu). 

 

 

Indická kuchyňa sa u nás stáva čoraz viac obľúbenou. Je to možno dané aj tým, že veľa ľudí mení svoj životný postoj k strave, cvičí jogu a čerpá inšpiráciu z Indie.

Jedlé kvítí a býlí je naprosto pro každého. Stačí jen po něm sáhnout. Tvrdí to Jana Vlková, která i když vystudovala přírodní vědy a žurnalistiku, zájem o „kytkožroutsví“ ji zcela pohltil. Organizuje přednášky o jedlých květech, letní semináře v přírode a kurzy květinového vaření. Jako propagátorce využití jedlých kvetů v gastronomii, jsme jí položili několik otázek.

Tým sa začína rozprávanie manželov Palíkovcov, ktorí si pred viac ako desaťročím založili vlastnú prevádzku v neveľkej obci Želiezovce. Obidvaja zdieľali rovnakú zodpovednosť pre zdravý životný štýl a rozhodli sa, že spravia niečo pre rozvoj organického poľnohospodárstva na Slovensku.

Jídlo souvisí s požitkem. V chutích a vůních jsou ukryty nejhlubší vzpomínky. I proto se nová generace návštěvníků restaurací, bister a barů dožaduje nabídky, které jim zprostředkuje autentické gastronomické zážitky.