Orechy majú veľký vplyv na naše zdravie a ich použitie v kuchyni je všestranné. Majú takú výhodu, že sa môžu jesť surové, ale chutnajú i opečené, pražené, či v koláčoch a na slano. Sú vhodným doplnkom na výrobu rastlinných mliek, jogurtov, syrov a iných náhrad mliečnych produktov.

 

nuts 3248743 340


V kuchyni môžete vyskúšať bezlepkovú orechovú múku, ktorú môžete pridávať do receptov, ktoré budú mať novú chuť. Obľúbenou pochúťkou v gastronómii sú orechové maslá. Najčastejšie sú v ponuke arašidové, kešu, mandľové a sezamové. V súčasnosti sa stávajú súčasťou polievok, omáčok, alebo sa jedia ako pomazánka. Čím čerstvejšie orechy konzumujete, tým je obsah ich vitamínov vyšší.

Mandle sú vhodnou prísadou do müsli, tyčiniek, sušienok, jogurtov i do šalátov. Dajú sa využiť pri pečení chleba, do zákuskov, na torty, či na slano. Používajú sa celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok, alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky. Sú veľmi zdravé, liečia nervové poruchy, stres, únavu, depresiu, vysoký cholesterol, choroby srdca, artériosklerózu, problémy s kosťami /obsahuje vápnik, fosfor a horčík/ a cukrovku. Sú vhodné aj pre tehotné ženy a pre deti. Vyskúšajte chutné bezlaktózové mandľové jogurty a mandľové mlieko.

 

almonds 1768792 340


Vlašské orechy sa skvele hodia do koláčov, vianočného pečiva, štrúdle, ale i na slano. Pochutnáte si na nich i keď ich konzumujte so syrom, varenou zeleninou, alebo v šalátoch. Príjemne skvalitnia raňajky s cereáliami. Liečia srdce, mozog, psychické problémy, cukrovku, podráždenosť, depresiu, iné psychické ochorenia a pomáhajú pri ateroskleróze.

Sú bohaté na vitamín D, betakarotén, zinok, stopové prvky sú kešu orechy. V kuchyni sa používajú veľmi často. Skvele chutnajú v raw tyčinkách, pečive, müsli, ale môžete si z nich vyrobiť i kešu syr, či pomlieť a posypať na pripravený zeleninový tanier, alebo zahustiť polievku. Kešu sú skvelá voľba do takmer všetkého. Liečia obličky, kŕče, nervozitu, hrubé črevo a zásobujú telo minerálmi.

 

anacardium 3523449 1280


Neodmysliteľnou súčasťou ovsených kaší, dezertov, čokolád sú lieskové orechy. Využitie v kuchyni je veľmi rozmanité. Tradične sa pridávajú do najrôznejších múčnikov, dezertov, ovocných a orechových zmesí, šalátov a müsli. Sú vhodné pre športovcov, cukrovkárov, znižujú cholesterol, upokojujú nervy a podporujú tvorbu červených krviniek.


Top orechmi sú píniové a cerdové oriešky. Majú veľmi blahodarný účinok na naše zdravie. Veľmi posilňujú oslabený organizmus, pomáhajú astmatikom, srdciarom, slabým, ale podporia i športovcov. Sú drahšie, ako iné druhy orechov, ale stojí zato ich zaradiť do jedálnička. V kuchyni je ideálne ich použiť bez tepelného spracovania, aby vynikla ich chuť a nestratila sa ich výživová hodnota. Môžete ich dať do raw tyčiniek, müsli, ovsených kaší, na pospanie zeleniny, ale skvele sa hodia i do ryže, či s tvarohom.

Voňavý kokos má všestranné využitie. Dnes sa v kuchyni používa kokosová múka, kokosový tuk, kokos strúhaný i kokosové hobliny. Najčastejšie sa používa ako plnka do koláčov, sušienok, raw receptov, zákuskov, plniek a chutných kokosových guličiek. Kokos dobre chutí i s tvarohom, škoricou a vanilkovým cukrom. Dá sa konzumovať samotný, či ako plnka do palaciniek. Do müsli sa hodia kokosové hobliny, kaša sa zase dá posypať strúhaným kokosom. Slaný kokos? Je dnes pochúťkou. Slané kokosové chipsy sú zdravou náhradou zemiakových lupienkov. Kokos má protizápalové, protiparazitné účinky, vyživuje a hydratuje pleť a pomáha pri chudnutí.

food 3062139 340


Medzi ďalšie, ktoré môžete využiť patria i pekany, ktoré majú obdobné využitie ako vlašské orechy. Para, makadamie, či pistácie sú taktiež výborným zdrojom minerálov, ale i na dochutenie jedla. Stačí použiť svoju fantáziu a dochutiť i dozdobiť jedlo.

 

Text:LD

Foto: Pixabay