Majiteľka bio obchodu Adriana Poláková premýšľa o tom, ako potraviny prispievajú k zdraviu a vitalite. Radí ľuďom o životospráve a zdravom životnom štýle. Adriana Poláková priniesla do Nových Zámkov biomarket so zdravou výživou BioVitae, ktorý sa stal kultovým miestom pre každého, kto si potrpí na špičkové biopotraviny, bioprodukty vyrábané šetrne k prírode, ale aj výrobky z farmárskych dvorov, bio ovocie a zeleninu, či produkty označené ako vegan, raw, eco, paleo, gluten free, lactose free, dia... Obchodík, ktorý si našiel svojich pravidelných zákazníkov a patrí ku koloritu Nových Zámkov, dnes rozširuje svoje aktivity aj v online priestore.

 

BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky

 

Prečo ste sa vydali na cestu obchodovania s eko a bioproduktmi a aké boli prvotné motivácie?

Stravovaniu a zdravému životnému štýlu sme sa intenzívne začali venovať od roku 2008, keď sme si otvorili obchodík s biopotravinami a zdravou výživou. Inšpirovali sme sa Nemeckom, kde trh s bioproduktmi patrí aj dnes medzi najrozvinutejšie v Európe. Z hľadiska ekologickej produkcie to je Dánsko a Švajčiarsko. V tomto období sme organizovali množstvo prednášok na rôzne témy v tejto oblasti a venovali sme sa edukácii o zdravej výžive a životospráve. Pre nás a našu spoločnosť je osobný kontakt nevyhnutný a cítime to aj v aktuálnom zložitom období. Obdobie internetu a sociálnych sietí prináša množstvo informácií v oblasti zdravia, stravovania a zdravého životného štýlu, a žiaľ niekedy aj množstvo dezinformácií. V jednotlivých diétach raw, paleo, vegan je našou snahou zorientovať zákazníka a poradiť mu produkty na mieru.

Na čo sa špecializujete a čo ľudia kúpia iba vo vašom biomarkete?

Kládli sme si otázku, či máme jasno v tom, čo je pre nás zdravé. Zdravé stravovanie dokáže upevniť zdravie a veľa ťažkostí vyliečiť. Veď čo každý deň jeme, môže viesť buď ku zdraviu, radostnému životu a dlhovekosti, alebo ku chorobe, depresiám a niekedy aj predčasnej smrti. Liečba pomocou stravy môže byť podobne účinná ako liečba medikamentmi. Pričom liečivá strava nemá žiadne rizikové vedľajšie účinky. Začali sme sa venovať jednotlivým diétam ktoré je nevyhnutné dodržať pre zdravie človeka. Napríklad bezlepková (glutenfree), bezlaktózová (lactosefree), alebo diéty pre diabetikov (dia), histamínovú intoleranciu, vegetariánov a vegánov (vegan), pretože tu nejde len o kúpu tovaru, ale aj poradenstvo a podporu ľudí, ktorí musia dodržať rôzne diéty. V niektorých prípadoch to je veľká zmena pre zákazníka, keď musí zmeniť celý životný štýl a jedálniček a my sme pre nich oporou.

 

BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky_Adriana Poláková

 

Poctivo si vyberáte, aký výrobok zaradíte do sortimentu predajne a sitom prejdú len produkty s určitými parametrami. Aké charakteristiky musia mať, aby ste ho zaradili medzi predávané?

Ponúkame zákazníkom široký sortiment potravín, ktoré sú nie len zdravé a zdraviu prospešné, ale aj chutné. Pri výbere produktov uplatňujeme niekoľko kritérií, ktoré spĺňajú požiadavky BIO a EKO certifikácie a tiež dohliadame na individuálny dopyt zákazníkov. Posledné roky preferujeme predaj potravín z domácej produkcie, pretože jesť biopotraviny alebo potraviny z domácej produkcie je prvým predpokladom zdravšieho života. Tiež prioritne vyberáme dodávateľov, ktorí svoju produkciu majú v malom. Po toľkých rokoch sme si všimli, že veľakrát kvalita a kvantita so sebou súvisia a pre nás je prvoradá kvalita.
Zákazník ktorý kupuje biopotraviny, vyjadruje svoju zodpovednosť nie len za svoje zdravie, ale aj za prírodu, život zvierat a za rovnováhu ekosystému. Z našej ponuky nechýbajú ecofriendly kozmetika a drogéria, prírodná farmácia, množstvo liečivých byliniek a čajov (ajurvédskych čajov), funkčné potraviny, fairtrade výrobky. Väčšinu z týchto výrobkov používame aj v našej domácnosti, aby sme mohli na základe osobných skúseností poradiť zákazníkom. U nás zákazník nájde pod jednou strechou všetko pre svoje zdravie a zdravý životný štýl od potravín po drogériu, kozmetiku a prírodné výživové doplnky, všetky v BIO, NATUR a EKO kvalite. A k tomu individuálny prístup a produkty pre svoje diéty.

Ako dnes funguje obchodovanie na webe v porovnaní s kamenným obchodom?

Súčasná doba priniesla digitálny svet, ktorý je veľmi dynamický. Osobný kontakt nahradili sociálne siete, nákup cez eshop a online poradenstvo. Chceme sa držať trendu, preto sa teraz sústredíme aj na online svet, kde sa snažíme vytvoriť príjemné prostredie pre našich zákazníkov aj v našom internetovom obchode. V niektorých momentoch je prevádzka eshopu náročnejšia kvôli anonymite. Spoznávame rôznorodé očakávania zákazníkov, ktorých máme na facebooku, na instagrame a ktorí k nám zavítajú na eshop. Náš eshop obsahuje väčšinu produktov, ktoré máme aj v kamennej predajni a postupne pribúdajú ďalšie.

 

BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky_kozmetika

 

Ako sa za desať rokov zmenilo nákupné správanie Slovákov z hľadiska preferovania zdravých a ekologických produktov?

Počas desiatich rokov pozorujeme pozitívne zmeny v správaní zákazníkov, ktorí sa oveľa viac začali zaujímať o svoje zdravie, o zdravý životný štýl a produkty, ktoré majú vplyv na našu planétu. Rozhodovanie pri kúpe tovaru je častokrát cielené a podmienené viacerými faktormi, hoci ešte stále v mnohých prípadoch v rámci nákupného rozhodovania slovenského spotrebiteľa je cena dôležitý faktor.

Podľa čoho si majú ľudia, ktorí sa zaujímajú o zdravé potraviny, vyberať z ponuky produktov? Ako zistia že sú v biokvalite?

Bioprodukty musia spĺňať prísne kritériá. Na Slovensku certifikát udeľuje organizácia Naturalis SK a súčasne dohliada nad dodržiavaním podmienok na základe zákona o ekologickom poľnohospodárstve. Najvyššou kvalitou biopotravín je označenie Demeter. Demeter je biodynamické poľnohospodárstvo a zároveň je aj certifikované ako BIO. Stojí na princípoch ekológie, etického prístupu a udržateľného rozvoja. Certifikácia Demeter je medzinárodnou ochrannou značkou, ktorú nájdete po celom svete, ale hlavne v Nemecku a Rakúsku. Potraviny označené týmito certifikátmi napĺňajú očakávania spotrebiteľa o biokvalite potravín.

 

BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky_predajňa

BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky_II

 

Text: BK
Foto: BioVitae biomarket, zdravá výživa, Nové Zámky, Pixabay
Viac na: www.biovitae.sk