Po dvoch úspešných kolách barmanského programu Jägermeister Scholarship X Berlin Edition, sa všetci tešili na tretie pokračovanie, ktoré sa malo konať na tradičnom mieste v nemeckom hlavnom meste. Globálna pandémia Covid-19 bohužiaľ znemožnila naplánovať štipendijné kurzy tak, ako boli všetci zvyknutí. Pretože cestovanie je v súčasnosti veľmi náročné, tento barmanský program bude pokračovať online.

 

Lukas Hurbert circle ucast slovak zo sveta 4

 

Šesť barmanov z členských krajín Hubertus Circle – medzinárodnej barmanskej siete, sa od septembra 2020 zúčastnia virtuálnych majstrovských kurzov s Nilsom Boesom (Jägermeister Global Brand Ambassador) a majstrovskými barmanmi z celého sveta. Zúčastnia sa virtuálnych akcií a získajú podporu od zavedených členov Hubertus Circle.

Lukáš Čabaj zo Slovenska, patrí do šťastnej šestice, ktorá bola vybratá z viac ako sto uchádzačov. Má iba 22 rokov a pochádza z malého mesta priamo spod Nízkych Tatier, konkrétne z Brezna. Snaží sa žiť pozitívny a vyrovnaný život, a aj práve preto je jeho životné motto „Bee kind, bee positive“ (bee because bees are important). Lukáš s veľkou ochotou prezradil viac o sebe a o štipendijnom barmanskom programe, ktorého môže byť súčasťou.

 

 Processed with VSCO with a5 preset  Lukas Hurbert circle ucast slovak zo sveta 3

 

Čím vám učarovalo barmanské povolanie?

Barmanstvo mi dáva možnosť pretaviť moju fantáziu a kreativitu do niečoho, čo nakoniec môže vyčarovať druhému úsmev na tvári.

Kam smerovali vaše kroky, kde teraz pôsobíte?

Vždy ma lákalo vidieť a objavovať svet, preto som už počas strednej školy začal cestovať do zahraničia za skúsenosťami. Akonáhle som dovŕšil 18 rokov, odišiel som v rámci študijného programu do Švajčiarska, kde som zostal pracovať až do začiatku tohto roka. Momentálne pôsobím v Bratislave, v Sky Bar & Restaurant, kde sa snažím posúvať svoje skúsenosti ešte ďalej za hranice môjho poznania.

Ako ste sa dostali do štipendijného barmanského programu?

Celé to začalo naozaj nevinne. Niekedy začiatkom roka som na internete zachytil, že sa dá prihlásiť do Jägermeister Hubertus Circle Scholarship-u x Berlin Edition. Tak som sa pozrel, o čo vlastne ide a bola to ďalšia možnosť ako vycestovať do sveta, spoznať nových ľudí a objaviť niečo nové. Vypísal som si prihlášku, odoslal a zabudol na to, že som sa vôbec niekam hlásil. O pár mesiacov neskôr mi prišiel email, že som bol vybraný spomedzi uchádzačov do užšieho výberu. Kvôli situácii s Covid-19 sa však program nebude konať v Berlíne, ale prebiehať bude online, tak či by som aj napriek tomu mal záujem. Samozrejme, že takáto možnosť sa neodmieta. O pár týždňov na to som mal môj prvý "call" s Jägermeister tímom, na konci ktorého som stále nevedel, či to vyšlo alebo nie. Ale vyšlo to, a bol som vybratý spomedzi všetkých uchádzačov do Hubertus Circle Scholarship-u spolu s ďalšími piatimi šťastlivcami zo sveta.

Koľko je naplánovaných kurzov a ako dlho tieto kurzy budú trvať?

Naplánovaných je šesť virtuálnych session do konca roka a k tomu ešte tri neplánované stretnutia podľa potreby.

Čím vás štipendijný program obohacuje, čo vám prináša?

Môj štipendijný program mi prináša hlavne veľa nových užitočných informácii, či už sa to týka rôznych barmanských vedomostí, techník a vychytávok. Bavíme sa aj o biznise a o tom ako strategicky podnikať a pohybovať sa v dnešnom svete. Všetky úlohy od Nilsa Boeseho, medzinárodného ambasádora pre Jägermeister, sú výzvou pre nás všetkých, avšak práve to je to, čo nás ženie za hranice nášho momentálneho poznania. Je to veľmi obohacujúce - pozrieť sa o mesiac späť a vidieť, že za taký krátky čas mi štipendium dokázalo toho priniesť tak veľa.

Čo pre vás účasť na tomto programe znamená?

Určite to vnímam ako veľký krok vpred v mojej kariére. Predovšetkým to pre mňa znamená možnosť byť súčasťou niečoho tak veľkého, čo presahuje medzinárodný charakter, a napriek tomu si stále drží svoju rodinnú atmosféru.

Čo všetko môžete vďaka štipendiu skúsiť a absolvovať?

Je to hlavne možnosť ako byť súčasťou rôznych projektov, či už pod záštitou štipendia, kde pracujeme všetci spoločne na jednom veľkom projekte, alebo sú to iné aktivity spojené napríklad s československým Hubertus Circle. Taktiež sa účastníme rôznych školení, mítingov a z týždňa na týždeň nám pribúda viac kreatívneho brainstormingu.

Ktorí ľudia z brandže vás inšpirujú?

Martin Hudák, Moe Aljaf, Remy Savage, Marian Beke.

Kam by ste sa chceli v rámci svojej brandže dostať?

Ak sa bavíme o mieste alebo teda krajine, tak by to bola Austrália, Španielsko alebo USA. To bádanie sveta je pre mňa stále vec, ktorá ma asi neprestane lákať.

Aký je váš cieľ?

Rád pracujem s kreatívnym tímom ľudí, s ktorým sa posúvame spoločne ďalej. A to je zároveň aj mojim cieľom, neprestať sa posúvať v živote ďalej.

Ktoré bary na ktoromkoľvek mieste vo svete vás najviac upútali?

Two Schmucks (Barcelona), Camparino (Miláno), Little Red Door (Paríž), každý z týchto barov zanechal vo mne špecifický zážitok.

Môžete nám na záver prezradiť váš obľúbený drink, ktorý si dokážeme teraz v čase korony pripraviť aj doma?

Samozrejme, dokonca vám exkluzívne prezradím jeden z mojich receptov v rámci nášho pripravovaného Scholarship Project-u, ktorý som si stihol už teraz obľúbiť. Drink s názvom Game Call je inšpirovaný vábičkou na jelene a poľovačkou samotnou. Na prípravu budeme potrebovať :

  • Jägermeister 45ml
  • Citrónová šťava 20ml
  • Čučoriedkový lekvár - tri čajové lyžičky alebo ak je dostatočne tekutý tak 15ml
  • Lístky mäty 4 - 5 ks

Všetky ingrediencie dáme spolu do šejkra a poriadne vyšejkujeme s ľadom. Následne precedíme drink cez sitko do kokjtelového pohára na stopke, pokiaľ taký pohár nemáte, pokojne môžete  servírovať do akéhokoľvek pohára, ktorý máte doma po ruke a dobre sa vám z neho bude drink popíjať. Ozdobíme lístkom mäty a podávame bez ľadu. Na zdravie.