Gastro

Jeseň už je vo svojej druhej polovici, a cítime to nielen čoraz chladnejším počasím, ale aj skracujúcimi sa dňami. My sme oslovili etnologičku Mgr. Jarmilu Hluchovú, aby nám priblížila gastronomickú jeseň našich predkov na území Slovenska.

Reštaurácie a gastro prevádzky spolu s hotelmi a ostatnými zariadeniami poskytujúcimi služby, sú u nás už od 15. októbra zatvorené. Ako dlho bude uzatvorenie prevádzok trvať, dnes nevie predpovedať nikto.

Sous-Vide (čítaj sú vit, z francúzštiny “vo vákuu”) je technika varenia, pri ktorej sa potraviny zabalené vo vákuových vreckách varia dlhší čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Preto sa inak nazýva aj low temperature long time (LTLT) cooking.

V nedávno navrhnutom balíku opatrení Vládou SR, nazvaný ako lex korona, ktoré majú podnikateľom uľahčiť fungovanie v momentálnom krízovom období sa má prerokovávať a schvaľovať návrh možnosti zrušenia gastrolístkov a poskytovania financií za obedy pre zamestnávateľov.

Jedna z najznámejších reštaurácií v Paríži i vo svete. Kvôli svojej polohe, histórii, príbehu, ale aj vynikajúcej kuchyni a atmosfére, ktorá sa vraj nedá popísať, ale treba ju zažiť.

Vôňa pečeného mäsa a chrumkavej zeleniny, lahodné nápoje a neopakovateľná atmosféra. Grilovanie patrí k obľúbeným letným aktivitám.

Svadba bez torty? Dnes takmer nemožné. Veď už v minulosti bola svadobná torta symbolom šťastia a požehnania. Už v starom Ríme sa nad mladomanželmi drobil koláč, ktorý svadobní hostia jedli na znak rodinnej súdržnosti.

Hovorí sa, že dobré víno je také, ktoré nám chutí. Dnes, keď je trendom zaujímať sa nielen o samotný produkt, ale aj o jeho pôvod, dostávajú sa do popredia aj nízko-zásahové vína, ktorých popularita vo svete i u nás rastie.

Krupicová kaša - v detstve ju miloval asi každý z nás. Dnešná hektická doba nám nie vždy umožňuje stráviť prípravou jedla v kuchyni dlhší čas. Napriek tomu si môžete dopriať vynikajúcu chuť tradičnej krupicovej kaše už za pár minút a dokonca v zdravšej alternatíve.

Milujete ovocie a korenie z Afriky? Už i na Slovensku a v Českej republike máte možnosť si pochutnať na pravých potravinách z Afriky. 

Bez korenín by nebolo jedlo jedlom. Koreniny sú základom každej dobrej kuchyne. Používajú sa od nepamäti. Dnes už existuje veľké množstvo prísad do všetkých druhov jedál, ktorým dodávajú chuť, a pritom zlepšujú i trávenie. 

Už viac ako 26 rokov poskytuje firma Gastro Glass Tatry profesionálne poradenstvo, projektovanie, realizáciu a servis klientom nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách.