Gastro

Sommelier má své důležité místo v každé lepší restauraci. V ideálním případě odpovídá za výběr, nákup a prodej vín, jejich marketing, nápojový lístek, vinný sklep a hlavně pečuje o zákazníky, radí jim při výběru vín a ostatních nápojů a zajišťuje servis.

Dnešná doba kladie dôraz na produktové znalosti barmana, barovú mixológiu, servis nápojov a prívetivé správanie k hosťom. Barman útočí na zmysly hostí všetkými možnými zbraňami, okrem chuti a vône sa snaží pôsobiť aj na zrak.

Známe vítěze 6. ročníku CZECH BAR AWARDS. Do každé ze sedmi soutěžních kategorií bylo jmenováno šest podniků, které se utkaly o tituly nejlepší Café bar/kavárna * Cocktail bar * Design bar * Hotelový bar * Klub * Pub/pivní bar* Nový podnik ČR.

 Pri servírovaní nápojov má každý bod svoj význam. Okrem správne zvoleného nápoja k jedlu sa pred jedlom podáva aperitív na stimuláciu chuťových buniek. Po jedle zasa digestív, ktorý napomôže tráveniu a je bodkou za stolovaním.

Hoci sa na vinárskej mape sveta Nový Zéland objavil pomerne nedávno, už pred tridsiatimi rokmi dokázal zmeniť poučky o tom, ako vonia a chutí Sauvignon blanc a vytvoril tak novú klasiku.

Cielené pestovanie viniča hroznorodého za účelom výroby a následného predaja vína priniesli na územie dnešného Španielska pravdepodobne Féničania okolo roku 2000 p.n.l., v šírení vínnej kultúry pokračovali starovekí Gréci (8. st.p .n. l.), neskôr Rimania (Rímska provincia Hispánia – 1.- 6. st. n. l.).

Somelier je slovo, s ktorým sa v modernej gastronómii stretávame často. Odkiaľ tento pojem pochádza?

Na čerpacích staniciach OMV si môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky, ktorých otcom je šéfkuchár známy zo súťaže Master Chef, Braňo Križan. Vytvoril tri snacky, pri ktorých sa snažil myslieť na klasikov, milovníkov mäsa, ale aj na vegetariánov.

Grilovanie nie je len záležitosťou letných terás. Je to súhrn rozličných kultúr, ktoré ovplyvnili podobu gastronómie.

Technologie v gastonomii hraje vedle zručnosti samotných kuchařů důležitou roli. Nejde jen o to dobře uvařit, ale také dodržet správnou hygienickou a výrobní praxi, což představuje řetězec činností, od skladování surovin až po mytí nádobí.

O tom, že pripravenému praje šťastie, sa presvedčil aj jeden z najuznávanejších francúzskych šéfkuchárov. Sébastien Bras, majiteľ reštaurácie Le Suquet.

Pravidelné podujatie Jesenné stretnutie hotelierov, ktorého súčasťou bola odborná HORECA konferencia sa konalo v dňoch 6. - 8. novembra 2017 v Hoteli Grand**** v Jasnej. Súčasťou slávnostného programu v utorok večer bolo vyhlásenie víťaza Hotelier roka za rok 2017.