Gastro

Dlhodobo premýšľa o tom, čo je pre organizmus prospešné a ako ho energeticky nabiť. Gabriela Šedivá svoje predstavy o ideálnych raňajkách zhmotnila do svojej domácej ručne vyrábanej granoly.

100-percentné mandarínkové šťavy lisované za studena s kôrou a dužinou, ale aj čerstvý domáci olivový olej, tekvicový olej, ručne ťažená morská soľ, sušené figy, dalmatínsky bobkový list i divokorastúca hvarská levanduľa.

Špalda si našla stále miesto už aj v slovenských kuchyniach. Obilninu s nižším obsahom lepku pestujú v biokvalite v Poľnohospodárskom družstve Sokolce. Zo zázračnej plodiny melú múku a navyše vyrábajú zmesi, ktoré gazdinkám uľahčia pečenie. 

Neskutočné vzory a farby vtláča do svojich medovníčkov Andrea Hiklová. Ani sa nechce veriť, že do posledného detailu vyšperkované sladké pečivo so vzormi tradičných výšiviek, čipiek, či modrotlače sú voňavé medovníčky, ktoré sa dajú s chuťou zjesť.

Každé sústo je zážitok. Pripomína čisté chute ovocia, slnko a nedotknutú prírodu v ich najprirodzenejšej podobe. Nikoleta Maria je marmeláda vyrábaná z najčerstvejších surovín a bez chemických prísad. 

 

Caffè latte, latte macchiatto, cappucino... Za týmito názvami sa skrýva káva s mliekom v rôznych podobách pripravená rôznym spôsobom. V čom je tajomstvo jej neodolateľnej chuti?

Mladý pár Klára a David do Českej a Slovenskej republiky dováža vzácne Kampotské korenie, ktoré za fér podmienok vykupujú od kambodžských farmárov. Ich nádherné darčekové sady z českého skla milujú zákazníci, šéfkuchári, a dokonca si ich vianočné darčeky tento rok vybralo ako český reprezentačný dar i Ministerstvo zahraničia. 

Popularita kávy je v našich podmienkach neustále na vzostupe. Šálku voňavého nápoja si môžeme vychutnať na desiatky rôznych spôsobov. Dôležité je, aby sa s popíjaním čerstvo pripravenej kávy spájali pocity spokojnosti a zážitok z vychutnávania momentu.

Sú už na prvý pohľad poctivé a po ochutnaní z nich doslova prýšti prirodzenosť a tradičná chuť. Domáce klobásy, slanina, jaternice, tlačenka, krvavničky, pečeňová paštéta, ale aj oškvarky a škvarená masť ako zo starej zabíjačky.

Blížia sa sviatky, a už teraz premýšľame, čo dobré si pripravíme na dni počas Vianoc, Silvestra či oslavu Nového roku. K drobným delikatesám, akými sú jednohubky, obložené chlebíky i rôzne druhy slaného pečiva neodmysliteľne patrí syr a dobré víno.

História punču siaha až do 17. storočia. Podľa informácií z historických listín ho ako prví začali piť britskí námorníci. Keď sa lode plavili ďaleko od pobrežia, nemohli si posádky lodí dopĺňať zásoby alkoholu v takých intervaloch, ako by im vyhovovalo. 

Viete si predstaviť Vianoce bez voňavých medovníčkov? Napriek tomu, že každá domácnosť má svoje zvyky a tradície, vo voľbe medovníčkov ako neoddeliteľnej súčasti vianočného pečiva sa zhodujeme takmer všetci.