Gastro

Naozaj zaujímavým javom v rámci gastronomických trendov je pokles predaja cestovín po celom svete v rozmedzí posledných piatich rokov, ako uvádza vo svojom dokumente prestížna americká gastronomická konzultačná spoločnosť Baum and Whiteman.

Známa žltá korenina zažíva v poslednom čase absolútny boom. Vo webovej analýze Google Food Trends 2016 nájdeme kurkumu ako potravinu číslo jeden v sekcii „vychádzajúce hviezdy“. Aj slovenské weby sú plné článkov o výhodách a liečivých účinkoch tejto indickej koreniny.

Skvelé jedlo patrí k základným atribútom hotelového a reštauračného sektora. Jeho kvalita však nepochybne závisí najmä od kvality ingrediencií.

Vo štvrtok 19. marca 2015 bude v rámci projektu "Chuť Francúzska" ponúknutých 1 500 večerí v reštauráciách a na veľvyslanectvách v 150 krajinách na 5 kontinentoch. Projekt vznikol na oslavu francúzskej gastronómie.

Aj vy patríte ku gurmánom, ktorí si radi pochutnajú na morských delikatesách? Nórska treska skrei je známou špecialitou po celom svete. 

Víťazom súťaže v zručnosti kuchárov na veľtrhu Danubius Gastro 2015 sa stal Patrik Balkóci, Chef de partie z Grand Hotela Kempinski High Tatras. Obhájil tak svoje minuloročné prvenstvo.

Česká kuchyně bezesporu patří mezi kulturní a kulinářské bohatství, které Česko má, avšak nedostatečně ho využívá. V mnoha zemích Evropy je právě gastronomie jedním z důležitých nástrojů propagace dané země.

A pak najednou jsme vstoupili. Byl konec roku 2012, kdy čokolatiérka Melinda a její manžel Geert začali s výrobou jedněch z nejkvalitnějších čokolád.

Téměř třetina českých domácností (29 procent) se nedrží tradice a nepeče vánoční cukroví. Jen pouhá čtyři procenta Čechů se ale bez cukroví obejdou úplně. Více než polovina z těch, co nepečou, cukroví dostane od svých známých či příbuzných. A každá desátá domácnost si cukroví raději koupí.

Napriek tomu, že hosť na raňajkách trávi najmenej času zo svojho pobytu v hoteli, práve kvalita raňajok výrazne ovplyvňuje spokojnosť a celkový dojem, ktorý si odnáša.

Kuchári dávajú čoraz častejšie prednosť kvalitným potravinám, ktoré sa vyrábajú hoci aj ručným spracovaním a z prírodných ingrediencií najvyššej kvality. Ich cieľom je rozšíriť rady spokojných zákazníkov.

Olivový olej sa teší nálepke jednej z najzdravších potravín. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín a prírodných antioxidantov, vitamín E, minerály ako sodík, draslík a vápnik a dokonca aj malý podiel vlákniny. Nie je však olej ako olej.