Na svete existuje viac ako tisíc druhov syra. Líšia sa širokou škálou chutí, textúrou, vzhľadom, výživovými hodnotami i postupom výroby. Nič to však nemení na skutočnosti, že syr patrí medzi najobľúbenejšie potraviny. Vyhľadávajú ho bežní konzumenti, deti, ale aj ľudia túžiaci po pôžitku z výnimočných chutí a gurmáni.

 

syr 5

 

Len si predstavte, rozplývajúci sa krémový francúzsky syr s ušľachtilou plesňou na povrchu s bielou bagetou, chrumkavý parmezán, slanú fetu alebo pod zubami vŕzgajúci ovčí syr. Každý je úplne iný, a každý je z iných dôvodov vyhľadávaný a milovaný. Syr je navyše možné širokospektrálne využiť. Jedáva sa samostatne s pohárom vína, kúskami ovocia, zeleniny alebo iných pochutín. Je možné ho tepelne spracovať, grilovať, vyprážať i topiť. Je taktiež ideálnym prídavkom a doplnkom mnohých jedál.

 

syr 2

 

Syroví gurmáni a gastroodborníci každoročne vyhlasujú súťaž o najchutnejší a najlepší syr. Okrem toho sa zostavuje rebríček najobľúbenejších syrov sveta. Na prvých miestach v rebríčku sa umiestňujú zväčša tradiční a dlhoroční výrobcovia syrov z krajín, kde je výroba týchto mliečnych produktov kultúrnou tradíciou. My vám prinášame osem druhov syra, ktoré majú svojich milovníkov na celej zemeguli:

Mozzarella

Tradičný juhotaliansky syr sa vyrába z kravského alebo byvolieho mlieka. Jeho milovníci však oponujú, že pravá mozzarela musí byť vyrobená len a výlučne z byvolieho mlieka. Tento syr je známy svojou jemnou, vlhkou textúrou a jemnou, mliečnou chuťou, trochu smerovanou do sladkého záveru. Syr je bielej farby a má pružnú formu, ktorá je ideálna na topenie. Používa sa preto bežne na pizzu, zapekané cestoviny a zeleninu, ale aj ako súčasť šalátov, napríklad vyhláseného šalátu capresse.

Parmigiano Reggiano

Tento syr, často označovaný ako parmezán, je tvrdý, granulovaný syr, ktorý pochádza z Talianska. Vyrába sa zo surového kravského mlieka a starne minimálne 12 mesiacov. Za najkvalitnejší Parmiagiano sa považuje ten syr, ktorý zreje od 24 do 36 mesiacov. Syr je chránený talianskymi právnymi predpismi a musí spĺňať prísne výrobné normy, aby mohol niesť názov "Parmigiano Reggiano". Jeho chuť je bohatá, ostrá a zreteľne oriešková. Parmigiano Reggiano má zrnitú textúru a je zvyčajne strúhaný alebo hobľovaný na cestoviny, do polievok a šalátov. Môže sa jesť aj samostatne ako delikatesa.

 

syr parmezan

 

Čedar

Chuťový profil čedaru sa mierne mení od času jeho zrenia. Mladý čedar sa charakterizuje ako mierny a jemný, starší ako ostrý až pikantný. Jeho história a vznik siaha do anglickej dediny Cheddar a v súčasnosti patrí medzi najrozšírenejšie a najkonzumovanejšie syry na svete. Je vyrobený výlučne z kravského mlieka a pri správnom vytvrdzovaní má mierne drobivú textúru. Syr čedar je všestranný a je obľúbenou voľbou pre celý rad jedál, používa sa ako doplnok hamburgerov, sendvičov, obložených chlebíkov a pochúťok studenej kuchyne až po posýpku cestovín a šalátov.

Feta

Feta je slaný, biely syr, ktorý pochádza z Grécka. Vyrába sa predovšetkým z ovčieho mlieka alebo zmesi ovčieho a kozieho mlieka. Má štipľavú, plnú a slanú chuť. Je známy svojou drobivou textúrou, hoci keď je namočený vo vode, stáva sa krémovejším a roztierateľnejším. Feta sa často používa v šalátoch, ako je grécky šalát, ale môže sa použiť aj ako vyprážaný alebo pečený syr. Jeho silná, výrazná chuť z neho tiež robí skvelú voľbu na polevu na pizzu alebo miešanie do cestovín.

Roquefort

Je svetoznámy modrý syr z južného Francúzska. Je vyrobený z mlieka oviec plemena Lacaune a je jedným z najstarších známych syrov. Roquefort sa vyznačuje charakteristickými modrozelenými žilami plesne Penicillium roqueforti, ktoré mu dodávajú ostrú, štipľavú chuť. Syr dozrieva v prírodných jaskyniach Combalou v Roquefort-sur-Soulzon, kde rozvíja svoju charakteristickú chuť a vôňu. Roquefort má vlhkú, drobivú textúru, silnú, štipľavú chuť a krémový, mierne slaný záver. Často sa používa v šalátoch a dresingoch, v kombinácii s ovocím a orechmi, alebo sa vychutnáva samostatne s pohárom vína.

 

syr 4

 

Gouda

Gouda je polotvrdý až tvrdý syr pochádzajúci z Holandska, konkrétne z mesta Gouda. Vyrába sa z pasterizovaného kravského mlieka. Chuť goudy je krémová, bohatá a mierne sladká. Sladkosť syra starnutím môže prejsť až do plnej karamelovej dochute. Farebne je syr žltý s voskovanou červenou alebo žltou kôrkou. Okrem použitia goudy ako posýpky alebo doplnkov v studenej kuchyni sa starší vyzretejší syr konzumuje aj samostatne ako doplnok k poháru vína.

Manchego

Španielsky región La Mancha je domovom populárneho syra manchego. Je vyrobený z ovčieho mlieka a dozrieva v období od 60 dní do dvoch rokov, čo ovplyvňuje jeho chuť a textúru. Syr má kompaktnú konzistenciu s malými vzduchovými vreckami a maslovou textúrou. Mladšie syry sú jemné a krémové, zatiaľ čo staršie majú intenzívnejšiu chuť a mierne drobivú textúru. Manchego sa dobre páruje s ovocím, orechmi, olivami a rôznymi vínami.

 

syr 3

 

Halloumi

Tento syr má svoj domov na Cypre. Je populárnou pochúťkou aj pre vegetariánov. Jeho veľkým bonusom je vysoká teplota roztápania, ktorá umožňuje jeho grilovanie a pečenie bez roztečenia. Hovorí sa o ňom ako o najvšestrannejšom kuchynskom syre.

Pripravila: Petra Adamcová