Vlhký a slaný vzduch sa pohráva s vašimi vlasmi. Stojíte na palube obrovskej výletnej lode, ktorá sa vzďaľuje od pobrežia. Prvá zástavka v inom prístave na vás čaká až na ďalší deň. A celý plávajúci komplex s reštauráciami, bazénmi a možnosťami kultúrneho a športového vyžitia je tu len a len pre vás.

 

costa smeralda 1

 

Zoznámte sa s luxusnými plávajúcimi výletnými loďami, na ktorých dovolenka už nemusí byť len snom. Najnovšou loďou z flotily spoločnosti Costa Crociere je loď Costa Smeralda, ktorá bola spustená na vodu len pred pár mesiacmi, v novembri roku 2019.

Technické údaje

Skôr ako vstúpime na palubu, zopár technických údajov. Costa Smeralda meria 337 metrov a v najširšom bode dosahuje 42 metrov. Len pre predstavu, ak by ste uložili na ležato slávnu Eiffelovu vežu, boli by svojou dĺžkou s loďou Costa Smeralda takmer totožné. Na lodi sa pri dvojlôžkovom obsadení kajút ubytuje 5224 osôb, pri maximálnom obsadení až 6554 osôb. Okrem toho na lodi pracuje 1646 zamestnancov, starajúcich sa o pohodlie cestujúcich. Náklady na výstavbu lode dosiahli čiastku 790 miliónov Eur.

 

costa smeralda hala

 

Ekologická plavba

Ide o prvú loď flotily s pohonom na kvapalný zemný plyn (LNG - Liquefield Natural Gas), ktorého spaľovanie nevytvára emisie prachových častíc a oxidu siričitého a vytvára o 25% nižšie množstvo emisií CO² a o 85% nižšie oxidy dusíka. Spotreba vody na palube je pokrytá výlučne odsolovaním morskej vody a odpad priamo na lodi je 100% recyklovaný.

Ubytovanie na lodi

Kajuty na lodi sú dizajnované s odkazom na taliansku históriu a kultúru. V každej kajute sa nachádza stena s veľkou fotografiou jedného z talianskych miest, v ktorej je integrovaná LCD obrazovka. Moderné zariadenie kajuty je kombinované s vintage štýlom a napriek odlišnosti týchto dvoch smerov spolu výborne korešpondujú. Kajuty s balkónom poskytujú možnosť posedenia a relaxu a oproti klasickým balkónovým kajutám sa viac ako 100 kajút pýši aj pridanou loggiou s dvoma ležadlovými pohovkami.

 

costa smeralda kajuta

 

Gastronomický zážitok

Na lodi nájdete jedenásť hlavných reštaurácií a devätnásť barov. 4 hlavné reštaurácie sa zameriavajú na prezentáciu talianskej kuchyne a menu Bruna Barbieriho. Okrem nich reštaurácie so špecialitami japonskej kuchyne, európskej i svetovej kuchyne. Bufetové stoly sa striedajú so servírovanými "nóbl" večerami a obedmi podľa zvoleného typu reštaurácie. Isté je však, že chutiť vám bude všade.

 

costa smeralda kuchyňa

 

Pobyt na lodi si vychutná každý. Avšak na rodiny s deťmi na tejto lodi mysleli ešte o kúsok viac. Na šestnástej palube sa nachádza bufet Tutti a Tavola, ktorý je prioritne určený pre deti vo veku 3 - 6 rokov a ich rodičov. Súčasťou reštaurácie je veľká herná časť, kde sa deti po jedle pohrajú, kým si rodičia vychutnajú svoje hlavný chod, a možno si budete musieť ešte objednať ďalší drink, lebo tento priestor je pre deti ako stvorený, a odísť sa im naozaj nebude chcieť.

 

costa smeralda zmrzlina

 

Kúpele a vodné radovánky

Na lodi si môžete vychutnať štyri bazény, z toho jeden vnútorný. Zábavný vodný park Smeralda ponúka milovníkom adrenalínu jazdy na tobogánoch a šmykľávkach. Kúpeľné a wellness centrum so saunami, soľnou miestnosťou, thalasoterapiou, masážami i snežnou miestnosťou, s teplotou 10°C, kde padajú snehové vločky - to všetko je na lodi k dispozícii klientom, aby si užili každú chvíľu svojej plavby.

 

costa smeralda bazen

 

Zábava

Súčasťou večerných programov sú divadelné predstavenia, animácie, filmové projekcie a tiež tanečné večery a diskotéky. Chcete skúsiť šťastie v kasíne? Alebo navštíviť múzeum venované talianskemu dizajnu? Zahrať si golf, basketbal či zabehať si? Nakúpiť si dizajnové kúsky svetových značiek, alebo len tak niečo na pamiatku? Mám pocit, že na čo si spomeniete, to na lodi nájdete.

 

costa smeralda auqua park

 

Alebo môžete len tak byť. Sadnúť si na svoj balkón, sledovať vlniace sa more, vychutnať si dobrú večeru a ráno sa prebudiť v ďalšom meste a v ďalšom prístave, kde sa poprechádzate historickým centrom, spoznáte nové uličky, ľudí, miesta i nové vône. Tak si splňte svoj sen, nech už je akýkoľvek.

Text: Petra Adamcová
Foto: www.luxusneplavby.sk

 

Prečítajte si tiež: Túžite po nevšednom zážitku? Tieto hotely vám ho ponúknu

zvlastne hotely castle hotel dalia