Nemecký podnikateľ, nadšenec architektúry a cudzích kultúr - Bernd Kolb rekonštruoval  tristoročný tradičný marocký palác, v ktorom vytvoril malý hotel s pôsobivou atmosférou. Okrem záchrany tradičného obydlia bola renovácia objektu ako jedna z prvých v marakéšskej medine realizovaná v štýle trvalej udržateľnosti.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 1

 

Nedávna obnova riadu trvala mesiace a prebiehala iba s využitím tradičného marockého remesla, ktorým je Marakéš preslávený po celom svete. Každý jeden kus nábytku, každá lampa, všetky ozdoby sú individuálne a ručne vyrábané marockými remeselníkmi. Výsledkom je, že dom ako celok je sám o sebe veľkolepým umeleckým dielom.

Architektúra hotela

Hotel vznikol v pôvodných priestoroch mestského marockého riadu. Riad je tradičnou marockou palácovou stavbou s ústredným nádvorím, okolo ktorého sú vybudované ostatné priestory objektu.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 2

 

Srdcom Hotela AnaYela je nádherné nádvorie pod holým nebom s vyhrievaným vápencovým bazénom v jeho strede. Na prízemí sa nachádzajú dve luxusné spálne, s priamym vstupom do bazéna. Súčasťou izby je terasa s malým posedením. Na prvom podlaží sú dve suity s krbom a luxusná izba. Nájdete tu tiež otvorený salónik s priestorom pre desať hostí. Každá izba má svoj jedinečný interiérový dizajn v pôvodnom marockom štýle.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 3

 

Stavba riadových domov poskytuje akýsi druh prírodnej klimatizácie, ktorá aj počas letných horúčav udržiava príjemný chlad a v zime zase zadržiava teplo. Marakéš má počas roka v priemere len sedemnásť dažďových dní, ale kvôli väčšiemu komfortu je v zime strecha tohto hotela uzatváraná priehľadným plastom.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 7 maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 5

 

Lounge, prvé podlažie

Salónik na prvom poschodí je dokonalým miestom na odpočinok a strávenie zážitkov, ktoré ste v tomto historickom meste a jeho medine zažili. Je to aj ideálny priestor na oddych, dobré čítanie, rozhovor alebo partiu spoločenskej hry, napríklad backgammonu, ktorý je práve v Maroku veľmi obľúbený. Počas zimných mesiacov je možné salónik vykurovať, čo umožňuje jeho celoročné využitie.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 4

 

Terasa

Terasa s výhľadom na najvyššom poschodí hotela ponúka nádherný panoramatický pohľad na celé mesto Marakéš vo dne aj v noci. Je ideálnym miestom na raňajky, večere i na opaľovanie. Malá veža na terase hrá dôležitú úlohu v celom príbehu tohto domu, dnes hotela. Dievčina Yela, podľa ktorej je hotel aj nazvaný, kedysi práve na tomto mieste našla svoju životnú lásku. Preto je veža považovaná za najromantickejšie miesto v Marakéši, kde je možné stráviť súkromnú romantickú večeru vo dvojici.

 

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 6

 

V Hoteli AnaYela sa stretávate s novou dimenziou služieb - vrelou, pozornou, osobnou. Pobyt v tomto hoteli je označovaný ako autentický, kultúrny a luxusný zážitok. Pokojné miesto na relaxáciu, ale aj nenásilnú inšpiráciu a stimuláciu všetkých ľudských zmyslov.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hotel AnaYela

Prečítajte si tiež: Krása a jedinečnosť marockej architektúry

maroko riad architektura styl 6 inyformat