Svetová rada pre cestovanie a turizmus (WTTC) upozornila na to, že v oblasti cestovného ruchu môžu prísť o prácu desiatky miliónov ľudí.

 

virus 4 korona dopady cestovny ruch

 

Na globálnej ekonomike sa cestovný ruch podieľa približne desiatimi percentami. Konkrétne negatívne dôsledky pre segment cestovného ruchu sa budú odvíjať od dĺžky trvania pandémie. Šéfka WTTC vyzvala na väčšiu flexibilitu v momentálnom riešení cestovných plánov, to znamená v možnosti presunu termínu dovoleniek, letov i pobytov v ubytovacích zariadeniach a nie striktne v ich zrušení.

 

virus 3 korona dopady cestovny ruch

 

Najviac dotknuté sú momentálne letecké spoločnosti a výletné plavby. Aerolínie do minulého týždňa museli lietať, ak nechceli stratiť lukratívne sloty, teda presne stanovené časy, v ktorých môžu konkrétne spoločnosti pristávať a vzlietať. Pravidlá boli nastavené tak, že pokiaľ ich nebudú využívať z 80%, budúci rok môžu ich sloty získať konkurenčné spoločnosti. Preto bolo bežné, že lietadlá lietali obsadené minimálne alebo úplne prázdne. Okrem Európy už toto ustanovenie dočasne zrušili aj Čína a Hongkong. Podľa odhadov analytickej spoločnosti IATA letecký priemysel môže prísť o 63 - 113 miliárd amerických dolárov.

 

virus 1 korona dopady cestovny ruch

 

Cestovný ruch na Slovensku

V slovenských hoteloch a reštauráciách pracuje v súčasnosti 160 tisíc ľudí. Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák požiadal vládu a predstaviteľov politických strán, aby sa začali zaoberať prípravou opatrení na zmiernenie negatívnych dopadov v cestovnom ruchu, na ktoré momentálne najviac doplácajú malé a stredné podniky.

 

virus 2 korona dopady cestovny ruch

 

Podporu slovenským ubytovacím a gastronomickým zariadeniam vyjadrili mnohí ľudia na sociálnej sieti FB a vyzývajú k tomu aj ostatných. Výzva znie nasledovne:

Keď skončí Koronavírus, urobme všetci niečo krásne pre Slovensko. Užime si dovolenku na Slovensku, doprajme si jedlo v reštaurácii, ubytujeme sa v hoteli, penzióne alebo chatkách na Slovensku. Kúpme si slovenské jedlo, tovary a potraviny, podporme slovenské divadlo a umenie, využime beauty služby, a pomôžeme tak iným i sebe zachovať to krásne v našej krajine.

Text: Petra Adamcová
Zdroj: WTTC, ZHR SR, AHRS