V nedávnom článku sme si povedali niečo o exotických druhoch ovocia, ktoré v našich končinách nie sú úplne známe a tradičné, ale postupne sa dostávajú na pulty obchodov a trhov. Dnes vám predstavíme ďalšie zo zaujímavých ovocí a zelenín, ktoré majú veľa prospešných látok a chuť, ktorú si možno obľúbite už po prvom ochutnaní.

 

exotika kokosovy orech ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Karambola

Karambola, ktorá je známa tým, že po nakrájaní vytvára súmerné hviezdičky pochádza s oblasti južného Pacifiku a juhovýchodnej Ázie. Farba šupy karamboly sa vyznačuje rôznymi odtieňmi žltej, čím je zrelšia, tým má jasnejšiu žltú farbu. Zelené plody sú nedostatočne dozreté. V tejto fáze obsahujú veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, preto by pri konzumácii takýchto plodov mali byť opatrní ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a srdcom.

 

exotika karambola ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Chuť karamboly by sa dala prirovnať nášmu egrešu, podľa odrody sú plnšie tvary karamboly sladšie, užšie laloky majú kyslejšiu chuť. Tak ako každé ovocie, aj karambola sa vyznačuje obsahom vitamínov, minerálov a iných prospešných látok, konkrétne to sú vitamín C, esenciálne aminokyseliny, fosfor, horčík i vápnik. Tvar karamboly ju predurčuje na dekoratívnu výzdobu dezertov šalátov, smoothies i osviežujúcich alko i nealko drinkov.

Salak - hadie ovocie

Exotické ovocie Salak rastie na palmách v Indonézii i Malajzii. Má vajcovitý alebo hruškovitý tvar vo veľkosti 2 - 10 centimetrov. Jednotlivé plody sú pokryté červeno - hnedou šupkou, ktorá pripomína hadiu kožu, preto sa z nej odvodil aj hovorový názov plodov, hadie ovocie. Po odstránení šupky sa odkryje tvrdšia dužina štruktúrou podobná nášmu jablku. Má svetlo žltú farbu a sladko - kyslú chuť, ktorá sa podobá ananásu alebo hruške.

 

exotika salak ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Ovocie na priamu konzumáciu musí byť zrelé tak akurát, ak je odtrhnuté skôr, dužina je tvrdá a nepožívateľná, ak je prezreté príliš, plody sú výrazne horké. Hadie ovocie sa ako nedozreté nakladá do kyslého nálevu a zrelé plody sa ukladajú do sladkého nálevu podobne ako naše kompóty, aby sa zabránilo ich ďalšiemu dozrievaniu.

Kokosový orech

Plody kokosového orecha rastú a dozrievajú na kokosovej palme. Tá začína rodiť až po siedmych rokov od svojho zasadenia. Kokosový orech je takmer zázračná plodina. Voda, ktorá sa vo vnútri orecha nachádza sa svojou výživnosťou prirovnáva ku krvnej plazme. Dužina zeleného, teda mladého kokosového orecha je mäkká a dá sa vybrať lyžicou. Jej konzumácia telu dodáva živiny, minerálne látky, spektrum vitamínov B, vitamín C, draslík, karbohydráty a nasýtené tuky, ktoré blahodarne pôsobia na pokožku ľudského organizmu.

 

exotika kokosovy orech zeleny ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Hnedý kokosový orech je starší plod, ktorý taktiež môže obsahovať výživné kokosové mlieko. Jeho dužina je tvrdšia, ale dá sa konzumovať aj vysušiť na plátky alebo šupinky a neskôr použiť do koláčov alebo dezertov. Ak máte možnosť, najideálnejšie je konzumovať kokosovú vodu priamo a bez prídavkov čohokoľvek. Samozrejme je ďalej možné ho využiť pri príprave nápojov, jedál, dezertov, polievok a podobne.

Marakuja

Toto zaujímavé ovocie pochádza z Južnej Ameriky a dozrieva na popínavých rastlinách Mučenky jedlej. Marakuja má oválne alebo okrúhle plody tmavofialovej aj žltej farby. Po rozkrojení plodu je cítiť veľmi príjemnú a sviežu vôňu ovocia. Samotná dužina je šťavnatá s obsahom čiernych semienok. Tieto semienka obsahujú veľa vlákniny, fosforu, kyselinu listovú i horčík.

 

exotika marakuja ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Samotná chuť dužiny je kyselkavá, niekedy sa jej chuť označuje ako výrazná a pikantná. Má však spomínanú sladkú vôňu, takže je ideálna ako prídavok do tvarohov, jogurtov, vanilkových krémov i ovocných nápojov. Často sa pridáva do šalátov. Má nízky obsah kalórií, je vhodnou potravinou pri redukčnej diéte, zlepšuje trávenie, dokáže detoxikovať organizmus a prečistiť hrubé črevo.

Kiwano

Kiwano patrí do kategórie exotickej zeleniny, a označuje sa aj ako africká uhorka. Medzi inými druhmi exotických plodov sa dá ľahko rozlíšiť, má výrazne kuželovité výbežky. Farba plodu, ktorá pripomína tekvičku, dosahuje rozmery 5 - 15 centimetrov a má svetlo oranžovú farbu prechádzajúcu do odtieňov žltej a hnedej. Dužina kiwana sa konzumuje, keď má zelenú farbu. Chutí podobne ako kivi, banán alebo uhorka, podľa odrody.

 

exotika kiwano ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave

 

Konzumuje sa čerstvá dužina s trstinovým cukrom alebo medom, hodí sa k jogurtu, tvarohu alebo kyslej smotane. Využíva sa aj ako príloha k mäsu. Kvôli vysokému obsahu vitamínu C, draslíka, horčíka a vlákniny sa odporúča konzumovať pri vírusových ochoreniach a problémoch s trávením.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Zrekonštruovaný bungalov z 50. rokov

bungalov