Počas zimného obdobia, keď si nemôžeme dopriať ovocie z našich zemepisných šírok je ten správny čas na ochutnávku exotických druhov ovocia, ktoré sú delikátne a tiež plné vitamínov. Kedysi bolo pre nás výnimočné aj kivi alebo hurmikaki, postupne sme sa zoznámili s mangom a avokádom. Avšak dnes už sú v ponuke obchodov aj druhy ovocia, ktoré si bežne kúpite v Thajsku, Vietname, afrických krajinách alebo v karibskej oblasti. Zoznámte sa s nimi.

 

exoticke ovocie komplet netradicne chute

 

Pitahaya

Sladký plod z čelade kaktusovitých má svoj pôvod v pralesoch južnej Ameriky. Hovorí sa mu aj dračie ovocie alebo dračie vajce. Jeho vzhľad je veľmi zaujímavý, preto sa často pestuje aj ako okrasná rastlina. Sýtoružová alebo sýtožltá šupka ovocia sa odstráni a zostane svetlá dužina s čiernymi bodkami alebo tmavofialová dužina s čiernymi bodkami. Svojou chuťou pitahaya pripomína kiwi a kombináciu hrušky a melónu, je sladká a aromatická. Vynikajúca je na konzumovanie čerstvých plodov, dá sa však aj sušiť. Vhodná je do koktejlov, ovocných pohárov a šalátov a aj ako súčasť ľahkých tvarohových a vanilkových krémov. Jej prednosťou je nízky obsah kalórií a cukru, množstvo antioxidantov, vody a vitamínov B2, B3, C a stopových prvkov.

 

exoticke ovocie pitahaya netradicne chute

 

Mangostan

Ovocie pochádza z Thajska a Indonézie a dodnes ho tam nazývajú kráľovnou ovocia. V súčasnosti sa dopestováva sa vo všetkých tropických oblastiach sveta. Má guľatý tvar s pevnou a tvrdou šupkou, ktorá keď sa nakrojí po obvode, dužina sa dá ľahko vylúpnuť. Dužinu tvorí 4 - 8 bielych mesiačikov, so sladkou chuťou, vzdialene pripomínajúcou broskyňu s dochuťou hrozna. Kôstky alebo semienka nachádzajúce sa v každom mesiačiku je možné konzumovať po upražení. Mangostan je ovocím s obsahom antioxidantov - xantonov. Tie majú protizápalové, antibakteriálne, antibiotické a antiparazitné vlastnosti.

 

exoticke ovocie mangostan netradicne chute

 

Durian

Výrazne aromatické ovocie práve pre svoju výraznú arómu rozdeľuje ľudí na dve skupiny, milovníkov a absolútnych odporcov tohto ovocia. Ak prekonáte špecifickú vôňu, čaká na vás krémová dužina durianu. Gurmáni, ktorí durian konzumujú pravidelne jeho chuť prirovnávajú k vanilkovému krému s mandľovým zakončením. Zaujímavosťou tohto ovocia je, že v napríklad v Thajsku je v niektorých hoteloch jeho konzumácia zakázaná, a tak isto nie je povolená konzumácia durianu v hromadných dopravných prostriedkoch. Aróma preniká aj cez hrubú šupu ovocia, nielen po jeho olúpaní. Najvýraznejšia a najlahodnejšia chuť durianu, je po tom, čo plod sám odpadne zo stromu a do šiestich hodín sa konzumuje.

 

exoticke ovocie durian netradicne chute

 

Rambutan

Malé guľaté plody pripomínajú svojim vzhľadom i chuťou liči. Pestuje sa v celej juhovýchodnej Ázii. Šupka rambutanu je hnedo fialová a pokrytá jemnými tŕňmi, ktoré pripomínajú chĺpky. Po odstránení šupky sa z plodu vylúpne mäkká biela dužina so sladkou - kyslou chuťou, uprostred ktorej je malá kôstka. Dužina má veľa vitamínu C, železa, antioxidantov a pôsobí ako stimulátor imunity a obranyschopnosti organizmu. Najlepšie je konzumovať rambutan surový, alebo ako prídavok do ovocných šalátov a mís.

 

exoticke ovocie rambutan netradicne chute

 

Opuncia

Opuncia figová, je druh jedlého kaktusu, ktorý pochádza z Mexika, ale dnes sa bežne vyskytuje v afrických krajinách, južnej Európe, južnej Amerike i v karibskej oblasti. Jeho sladké plody sú bonusom tejto rastliny, ktorá je v mnohých krajinách považovaná za burinu, alebo adresne sadená tak, aby tvorila živé ploty pre pasúcu sa zver. Plody opuncie majú tvar pretiahnutého valca vo farebnej škále od svetlo žltej až po karmínovo červenú. Pri šúpaní plodov pozor. Opuncia má na sebe priesvitné ale veľmi ostré bodliaky, ktoré sa vedia v pokožke nepríjemne zalomiť. Odporúča sa čistiť ju rukavicou alebo si nechať ošúpať u predajcu v konkrétnej krajine. Chuť opuncie je však famózna, pripomína sladké kivi, s jemnou pikantnosťou a bonusom je nádherná vôňa tohto čerstvého ovocia. Konzumuje sa surová, ako súčasť alko i nealko nápojov, smoothie, zmrzlinová dreň a taktiež je možné ju tepelne spracovať na džemy alebo ako kompót.

 

exoticke ovocie opuncia netradicne chute

 

Sladké, kyselkavé a najmä voňavé aj také sú chute exotického ovocia. V dnešnom článku sme sa zamerali len na zopár z nich. Nabudúce si povieme niečo o haďom ovocí, mučenke jedlej i prospešnosti a využití kokosového orechaktorý už je možné bežne kúpiť v našich obchodných domoch.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Na pitný režim dbajte aj v zime

voda 2