Každá potravina má svoju energiu, a práve ňou ovplyvňuje naše telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. Prečo si treba vyberať správne potraviny počas roka?

Ak chcete prežiť príjemné leto bez zdravotných problémov, upravte si stravu a môžete si ušetriť nepríjemné komplikácie. V lete je počasie teplé, tým sa zahrieva aj telo. Z tohto dôvodu je vhodné vyberať si ochladzujúce potraviny. Naopak v zime by sme sa im mali vyhýbať.

 

eat 2834549 1280

 

 Čo jesť v lete

V lete si môžete dopriať ochladzujúce potraviny, medzi ktoré patrí hlavne ovocie. Čím exotickejšie, tým viac ochladzuje vaše telo. Ak ste na dovolenke v nejakej exotickej krajine môžete si dopriať chute ovocia a zeleniny danej krajiny.

 


fruit 2305192 1280

 

V teplých dňoch je vhodná surová zelenina, šaláty a smoothie. Tieto potraviny majú ochladzujúce účinky na telo. Pochutnať si môžete i na sladkom a sezónnom ovocí. Uhorky, cukety, šaláty, paprika, či iná sezónna zelenia, ktorá je typická pre leto, ktorá vás krásne prečistí a detoxikuje. Uhorky majú chladivé účinky na telo. Pomáhajú prečisťovať črevá, krv, odvodňujú, skrášľujú pokožku a majú protizápalové účinky. Pomáhajú i pri zápale obličiek a močového mechúra, či pri iných zápaloch, ktoré sú spôsobené vnútorným teplom. Z vonku sa používajú na spálenie slnkom, či na opuchnuté oči.  Za jedlo leta sa pokladá i melón, ktorý má veľmi chladivé účinky na organizmus. Melón má diuretické účinky, čistí močové cesty, znižuje krvný tlak a prečisťuje ľadviny. Ľudia so slabým trávením, či anémiou by mali jesť melón s mierou.

 

watermelon 846357 1280


Ako pripravovať potraviny
V lete je vhodnejšie kratšie variť, aby sa telo extrémne neprehrievalo. Tiež je vhodná surová strava, ale iba pre ľudí, ktorým býva extrémne teplo. Pre ,,zimomravé“ povahy sa surová strava a sladké potraviny dlhodobo neodporúčajú.  Sú potraviny, na ktoré zabudnite v lete, ak vám býva veľmi teplo. Medzi extrémne prehrievajúce patria potraviny, ako napríklad pražené mäso, vyprážané, či pečené potraviny. Vyhýbajte sa  aj ťažším jedlám, ako je napríklad klobása.


Čo piť
Vhodné a ochladzujúce sú čaje z maty, medovky, zeleného čaju, či čaju z ríbezlí. Okrem pozitívnych účinkoch bylinky, vás aj príjemne ochladí. Ak k nemu pridáte ešte citrón má to dvojitý účinok. Citrón pomáha rozpúšťať hlien, podporuje produkciu žlče, prečisťuje krv, znižuje krvný tlak a používa sa ako prevencia pri obličkových kameňov.

 

antioxidant 4027480 340


Srdciari v lete pozor
Podľa čínskej medicíny v období leta je aktívne srdce a tenké črevo. Preto ľudia, ktorý majú problémy s týmito orgánmi, vrátane tehotných žien, by si mali dávať zvýšenú pozornosť na stravu. Srdce reguluje cirkuláciu krvi v tele, kontroluje vedomie, spánok a pamäť. Vhodné jedlá na srdce sú potraviny červenej farby. Z obilnín si môžete pochutnať na celozrnnej ryži, či kukurici, zo strukovín na červenej fazuli a červenej šošovici. V letnom období sa tiež odporúčajú rôznofarebné druhy ovocia, ako sú jablká, a zelenina, prípadne klíčky.


Pohyb je tiež dôležitý
Dôležitý je i pohyb. V lete je ideálne plávanie, ktoré pomáha celému telu. Okrem toho si zabicyklujte, či choďte na prechádzku do prírody.  Ak chcete prežiť príjemnú dovolenku a leto v zdraví je vhodné zladiť stravu, pohyb a klímu, kde ste na dovolenke.

 

 

Text: LD

Foto: pixabay