Trendy v stravovaní

Víťazom súťaže v zručnosti kuchárov na veľtrhu Danubius Gastro 2015 sa stal Patrik Balkóci, Chef de partie z Grand Hotela Kempinski High Tatras. Obhájil tak svoje minuloročné prvenstvo.

Česká kuchyně bezesporu patří mezi kulturní a kulinářské bohatství, které Česko má, avšak nedostatečně ho využívá. V mnoha zemích Evropy je právě gastronomie jedním z důležitých nástrojů propagace dané země.

A pak najednou jsme vstoupili. Byl konec roku 2012, kdy čokolatiérka Melinda a její manžel Geert začali s výrobou jedněch z nejkvalitnějších čokolád.

Téměř třetina českých domácností (29 procent) se nedrží tradice a nepeče vánoční cukroví. Jen pouhá čtyři procenta Čechů se ale bez cukroví obejdou úplně. Více než polovina z těch, co nepečou, cukroví dostane od svých známých či příbuzných. A každá desátá domácnost si cukroví raději koupí.

Napriek tomu, že hosť na raňajkách trávi najmenej času zo svojho pobytu v hoteli, práve kvalita raňajok výrazne ovplyvňuje spokojnosť a celkový dojem, ktorý si odnáša.

Kuchári dávajú čoraz častejšie prednosť kvalitným potravinám, ktoré sa vyrábajú hoci aj ručným spracovaním a z prírodných ingrediencií najvyššej kvality. Ich cieľom je rozšíriť rady spokojných zákazníkov.

Olivový olej sa teší nálepke jednej z najzdravších potravín. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín a prírodných antioxidantov, vitamín E, minerály ako sodík, draslík a vápnik a dokonca aj malý podiel vlákniny. Nie je však olej ako olej.

V zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.

Možno si to neuvedomujeme, ale súčasťou nášho kultúrneho dedičstva je aj tradičná národná gastronómia. Ako súčasť našej minulosti by si zaslúžila ochranu a podporu. Jedno múdre príslovie hovorí: „Kto si neváži svoju minulosť, nezaslúži si budúcnosť."

Hnutí Slow Food bylo založeno jako odpor proti masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast-food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci jejich chutí. Je proti mizení místních gastronomických tradic a slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí.