Boli ste na večeri v luxusnej reštaurácii a tanier s mäsom alebo dezert ste mali dekorovaný živými kvetmi? Ruku na srdce, väčšina z nás kvet len odložila a neskonzumovala. A pritom ide o naozaj chutný a zdravý doplnok jedla. Dokáže zvýrazniť chuť pokrmu, nápoja, ale aj vytvoriť základnú chuť zmrzliny, sladkej nadýchanej peny, šalátu či koláča.

 

jedle kvety 5 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Aké kvety sú vhodné na konzumáciu

Možno vás to prekvapí, ale rovnaké kvety, aké poznáte zo záhrad, lúk i domácich črepníkov. Jedlé kvety nie sú špeciálnymi odrodami kvetov, len treba dať pozor na to, aby ste si ich dopestovali sami, nazbierali v čistom horskom prostredí, prípadne kúpili u špecializovaných predajcov. Kvety predávané v kvetinárstvach, na trhoviskách i v supermarketoch sú ošetrované pesticídmi i herbicídmi a na konzumáciu sú nevhodné.

 

jedle kvety 4 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Pozor na nejedlé kvety

Rovnako ako huby, aj kvety sú jedlé a nejedlé, dokonca niektoré kvety sú aj jedovaté. Preto konzumujte len tie kvety, o ktorých viete, že sú na konzumáciu vhodné. Z našej lokality je tabu pre narcisy, konvalinky, snežienky, azalku, oleander i rododendron. Ak si pôjdete kvety natrhať na lúku či do lesov, dbajte na to, aby prostredie, v ktorom kvety trháte bolo čisté a vzdialené od ciest a prašného prostredia. Ideálne je trhať úplne rozvinuté a neporušené okvetia a v dopoludňajších hodinách. Ideálne je, ak máte záhradku, kde si podľa svojho uváženia môžete vypestovať zmes jedlých kvetov na skúšku.

 

jedle kvety 3 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Na akých kvietkoch si pochutnáte

V stredomorskej gastronómii sú často používanými grilované alebo vyprážané kvety cukety alebo tekvice. Po odstránení vnútornej časti kvetu sa do nich vkladá syr, šampiňón alebo kúsok šunky, obalia sa v zmesi múky a perlivej vody a vypražia sa. Podávajú sa ako hlavné jedlo s prílohou.

 

jedle kvety 6 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Ak milujete šaláty, tak podobne ako bylinkami si podľa vašich preferencií môžete dochutiť šalát kvetmi. Odporúčajú sa sedmokrásky, nechtík, kvet pažítky alebo cesnaku, tiež kvety rukoly a bazalky. Nechtík má výraznú citrónovú príchuť, pažítkové a cesnakové kvety sú rovnako výrazné ako čerstvá pažítka a cesnak a kvety bazalky a rukoly sú jemnejšie ako bežné konzumované listy.

 

jedle kvety 2 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Do dezertov sa hodia fialkové kvety, ktoré majú výraznú sladkú chuť, lupienky z ruží i voňavá levanduľa. Ružové lupienky sa môžu aj samostatne potrieť vaječným bielkom alebo javorovým sirupom a dať sa zapiecť na nízku teplotu do rúry alebo voľne vysušiť do druhého dňa.

 

jedle kvety 1 nechtik zahrada gastronomia jar

 

Do nápojov sa hodí napríklad kyselkavý kvet ibišteka, ktorý nádherne dodekoruje čaj v sklenenom pohári alebo pohár sektu. Na ozdobu nápojov si môžete pripraviť rôzne farby a druhy jedlých kvetov, ktoré dáte zamraziť a ľadové kocky je potom možné pridávať do sirupov, miešaných nápojov i ľadových čajov.

Text: Petra Adamcová