Boli ste na večeri v luxusnej reštaurácii a tanier s mäsom alebo dezert ste mali dekorovaný živými kvetmi? Ruku na srdce, väčšina z nás kvet len odložila a neskonzumovala. A pritom ide o naozaj chutný a zdravý doplnok jedla. Dokáže zvýrazniť chuť pokrmu, nápoja, ale aj vytvoriť základnú chuť zmrzliny, sladkej nadýchanej peny, šalátu či koláča.
Aké kvety sú vhodné na konzumáciu
Možno vás to prekvapí, ale rovnaké kvety, aké poznáte zo záhrad, lúk i domácich črepníkov. Jedlé kvety nie sú špeciálnymi odrodami kvetov, len treba dať pozor na to, aby ste si ich dopestovali sami, nazbierali v čistom horskom prostredí, prípadne kúpili u špecializovaných predajcov. Kvety predávané v kvetinárstvach, na trhoviskách i v supermarketoch sú ošetrované pesticídmi i herbicídmi a na konzumáciu sú nevhodné.
Pozor na nejedlé kvety
Rovnako ako huby, aj kvety sú jedlé a nejedlé, dokonca niektoré kvety sú aj jedovaté. Preto konzumujte len tie kvety, o ktorých viete, že sú na konzumáciu vhodné. Z našej lokality je tabu pre narcisy, konvalinky, snežienky, azalku, oleander i rododendron. Ak si pôjdete kvety natrhať na lúku či do lesov, dbajte na to, aby prostredie, v ktorom kvety trháte bolo čisté a vzdialené od ciest a prašného prostredia. Ideálne je trhať úplne rozvinuté a neporušené okvetia a v dopoludňajších hodinách. Ideálne je, ak máte záhradku, kde si podľa svojho uváženia môžete vypestovať zmes jedlých kvetov na skúšku.
Na akých kvietkoch si pochutnáte
V stredomorskej gastronómii sú často používanými grilované alebo vyprážané kvety cukety alebo tekvice. Po odstránení vnútornej časti kvetu sa do nich vkladá syr, šampiňón alebo kúsok šunky, obalia sa v zmesi múky a perlivej vody a vypražia sa. Podávajú sa ako hlavné jedlo s prílohou.
Ak milujete šaláty, tak podobne ako bylinkami si podľa vašich preferencií môžete dochutiť šalát kvetmi. Odporúčajú sa sedmokrásky, nechtík, kvet pažítky alebo cesnaku, tiež kvety rukoly a bazalky. Nechtík má výraznú citrónovú príchuť, pažítkové a cesnakové kvety sú rovnako výrazné ako čerstvá pažítka a cesnak a kvety bazalky a rukoly sú jemnejšie ako bežné konzumované listy.
Do dezertov sa hodia fialkové kvety, ktoré majú výraznú sladkú chuť, lupienky z ruží i voňavá levanduľa. Ružové lupienky sa môžu aj samostatne potrieť vaječným bielkom alebo javorovým sirupom a dať sa zapiecť na nízku teplotu do rúry alebo voľne vysušiť do druhého dňa.
Do nápojov sa hodí napríklad kyselkavý kvet ibišteka, ktorý nádherne dodekoruje čaj v sklenenom pohári alebo pohár sektu. Na ozdobu nápojov si môžete pripraviť rôzne farby a druhy jedlých kvetov, ktoré dáte zamraziť a ľadové kocky je potom možné pridávať do sirupov, miešaných nápojov i ľadových čajov.
Text: Petra Adamcová