Mnoho krajín, miest, dediniek i turisticky navštevovaných oblastí poznáme už z prvého pohľadu na fotografii. Sú však vo svete aj atraktívne a nádherné miesta, na ktoré keď sa pozriete z výšky získavajú úplne iný rozmer. Niektoré z nich si priblížime v nasledujúcich riadkoch, a verím, že hneď pri čítaní si už urobíte plány na prvú cestu do zahraničia, keď bude cestovanie bezpečné a možné. 

 

vyska uvod

 

Galešnjak, Chorvátsko

Chorvátsky ostrov Galešnjak sa nachádza v severnej Dalmácii, medzi pevninou a ostrovom Pašman. Tento maličký ostrov s rozlohou 0,132 kilometrov štvorcových bol po prvý krát zaznamenaný v mape už na začiatku 19. storočia istým napoleonským kartografom. Jeho sláva začala narastať po tom, ako bol ostrov označený v mapách spoločnosťou Google Earht vďaka svojmu jedinečnému tvaru srdca. Ostrov je dnes neobývaný a je súkromným majetkom. Páry bažiace po romantike sa môžu na ostrov dostať loďou, ktorú si prenajmú v Zadare a urobia si tak na chorvátsky ostrov lásky jednodňový výlet.

 

vyska galešnjak

 

Palm Jumeirah, Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Umelo vybudovaný ostrov Palm Jumeirah v Dubaji má unikátny tvar palmy. Je vytvorený hlavným kmeňom a sedemnástimi palmovými listami. V kmeni sa nachádzajú obchodné a kancelárske priestory, reštaurácie, bary, welleness centrá, prístav a ďalšia dôležitá infraštruktúra. V listoch paliem sú situované luxusné rezidenčné domy a hotely, z ktorých každý jeden má vďaka netradičnej architektúre vlastnú pláž s prístupom do mora. Celkovo sa výstavbou ostrova Palm Jumeirah zväčšili dubajské pláže o 78 kilometrov.

 

vyska palm jumeirah

 

Salto Angel, Venzuela

Venezuelský vodopád Salto Angel dostal meno podľa pilota Jimmyho Angela, ktorý cez neho preletel v 30. rokoch 20. storočia. Vodopád je najvyšším na svete, meria 979 metrov. Ďalším naj je jeho neprerušovaný pád vody v dĺžke 807 metrov. Vodopád je aj pamiatkou zapísanou v svetovom kultúrnom dedičstve UNESCO. Hovorí sa, že už len cesta k vodopádu je zážitkom.

 

vyska salto angel

 

Barcelona, Španielsko

Barcelona, mesto, ktoré možno z prechádzok a poznávania pamiatok poznáte celkom dobre. Ak však máte možnosť pozrieť sa na mesto z nadhľadu, ocitnete sa uprostred akoby detskej stavebnice. Pravidelné štvorce sú občas vystriedané trojuholníkmi, a to na miestach, kde sa musela vojsť cesta, park, alebo námestie.

 

vyska cajove plantaze

 

Čajové plantáže, Srí Lanka, Čína, India

Nekonečné zelené vlniace sa kopce, na ktorých sa pestujú tie najkvalitnejšie čaje sveta. Známy Cejlonský, Darjeling a mnohé ďalšie. Spôsob zberu a spracovania ich ďalej klasifikuje na biele, zelené, fermentované a oolong i iné. Keď si budete pochutnávať na šálke sypaného čaju, zavrite oči a preneste sa na pár minút doprostred voňavého čajového sveta.

 

vyska cajove plantaze

 

Benátky, Taliansko

Asi každý z nás unikátne mesto na vode navštívil. Ak ste prichádzali do Benátok lietadlom, možno ste si všimli ostrov z vtáčej perspektívy. Červené strechy domov a vysoké ligotajúce sa strechy palácov sú popretkávané užšími i širšími modrými stužkami kanálov, zasadené do nekončiacej sa morskej hladiny. Dobrý výhľad na mesto poskytujú aj viaceré veže a "campanilly" v meste.

 

vyska venezia

 

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Predstavujeme vám Radúza Dulu, hoteliera a experta na oblasť cestovného ruchu 

raduz dula 2