Hotel PACAI sa nachádza v samom srdci starého mesta Vilniusu - v blízkosti univerzity, prezidentského paláca a mnohých múzeí, veľvyslanectiev, kostolov, kníhkupectiev a najlepších reštaurácií a kaviarní.

 

pacai hotel vilnius design litva

 

Barokovú vznešenosť stavby dopĺňa moderný nádych hotela. Táto honosná budova, ktorá je známa ako najskvostnejšie sídlo v Litovskom veľkovojvodstve, sa znovu zrodila vďaka inšpiratívnemu úsiliu vášnivého tímu miestnych architektov a dizajnérov. Ozdobný barokový kaštieľ prežil poľsko-litovské spoločenstvo, vládu ruských cárov, i vstup Napoleona do Vilniusu.

 

pacai hotel vilnius design litva 8

pacai hotel vilnius design litva 5

 

104 izieb a apartmánov, príjemná reštaurácia a bar so štyrmi konferenčnými miestnosťami oslavujú bohatú minulosť Litvy a pobaltskú kultúru a zároveň ju ukazujú v mladom a pulzujúcom duchu. Návštevníkov zaujme tiež rozsiahle hotelové nádvorie, ktoré evokuje atmosféru okolitých historických budov mesta. Hostia si tu môžu vychutnať miestne umelecké udalosti, večere, ktoré trvajú dlho do noci, a ešte oveľa viac - vďaka čomu sa z tohto objektu stáva nové kultúrne centrum vo Vilniuse.

 

pacai hotel vilnius design litva 2

pacai hotel vilnius design litva 3

 

Budova, v ktorej je dnes architektonicky pôsobivý Hotel Pacai, pôvodne postavená v 15. storočí, prešla vo svojej dlhej histórii mnohými prestavbami, rozšíreniami a rekonštrukciami. Historická časť kaštieľa bola oživená pomocou podrobného a historicky zameraného architektonického plánu, ktorý obnovuje niektoré tradičné barokové detaily stavby vrátane prestavanej strechy. Ďalšie priestory, ako napríklad vnútorný dvor hotela a nové prvky, sa plynulo prelínajú s existujúcou budovou.

 

pacai hotel vilnius design litva 4

pacai hotel vilnius design litva 6

Počas celej renovácie sa používali tradičné materiály, ako napríklad hlina, cín, kameň a pôvodné drevo zo stodoly. Nová časť hotela bola medzitým navrhnutá tak, aby slúžila ako podporná kulisa k palácu. Dizajn Hotela Pacai je syntézou viacerých kreatívnych vízií spojených v historickej budove, ktorá oslavuje tradíciu regiónu i súčasnú jedinečnosť litovskej a baltskej kultúry.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Hotel Pacai, Litva