Ak ste dovolenkovali v niektorej z ázijských krajín, určite ste si užili a doslova vychutnali pouličné občerstvenie, ktoré sa tam nachádza na každom kroku a jedlá pripravované pred vašimi očami sú skutočne fantastické. Trend street foodových reštaurácií sa za posledných desať rokov rozšíril aj u nás a patrí medzi trendové, zdravé a nezvyčajné druhy občerstvenia.

 

streetfood 2 jedlo kvalita ulica rychlost zdravie

 

A že môže byť street food skutočne kvalitné a chutné jedlo svedčí aj ocenenie Michelinskej hviezdy, ktorú získal v roku 2016 street food stánok v Bangkoku za unikátne pečené kura. Rozdiel medzi street foodom a fast foodom charakterizujú milovníci pouličného občerstvenia tak, že sa najete síce rovnako rýchlo ako vo fast foode, ale oveľa zdravšie, inovatívnejšie a nápaditejšie.

 

streetfood 4 jedlo kvalita ulica rychlost zdravie

 

Na Slovensku sa už štvrtý rok so zanietením sebe vlastným venuje street food občerstveniu Veronika Elekaničová. Keď bola na študijnom pobyte v rámci programu Erazmus v Paríži, neďaleko školy chodila do stánku na pravé francúzske palacinky. Na ulici čakalo vždy veľa ľudí. A tak Veroniku napadlo, aké by to bolo super, keby aj v Bratislave bolo niečo podobné. A rok po návrate na Slovensko už naozaj v Bratislave bola prevádzka s výnimočnými francúzskymi palacinkami.

 

streetfood 7 jedlo kvalita ulica rychlost zdravie

 

Znie to veľmi rozprávkovo, myšlienka - "budem robiť palacinky a otvorím si reštauráciu". A zvlášť preto, že vaša profesia je úplne iná. Ale vám to vyšlo.

Vzhľadom na to, že som vyštudovala filmovú produkciu, a v čase, keď som začínala podnikať som stále študovala, otvoriť si palacinkáreň bol celkom bláznivý nápad. No verila som svojej intuícii, mala som jasnú predstavu o koncepte, a tiež o tom, ako by mali moje palacinky vyzerať a chutiť. Všetko som sa učila sama za pochodu, spravila som svoje prvé nepodarené palacinky a pripravujem ich aj dodnes. No dnes už sú podarené oveľa viac ako na začiatku.

 

streetfood 6 jedlo kvalita ulica rychlost zdravie

 

Ako teda prebiehali vaše úplné začiatky?

Prvý rok sme boli na trhu len ako kamenná prevádzka. Po roku som si povedala, že by sme mohli fungovať aj cestou food trucku, keďže sme dostávali dopyty na rôzne akcie, ktoré sme museli odmietať. Keďže som nemala predchádzajúce skúsenosti s gastrom, prvé dva roky boli naozaj náročné a chaotické. Veľa sme sa učili, stabilizovali rôzne postupy, vylepšovali receptúry, zrýchľovali procesy prípravy a veľa iných vecí.

Dnes už pôsobíte na trhu štvrtý rok, fungujete bez problémov, ste navštevovaní, obľúbení a vie o vás množstvo ľudí.

Naplno som si začala podnikanie vychutnávať až tretím rokom, kedy opadol ten prvotný stres a vďaka skúsenostiam viem čo a ako mám robiť. Zmeny ale prichádzajú nepretržite, čiže nikdy to nebude úplne zastabilizované. Neustále sa snažíme posúvať ďalej. Vymýšľame nové príchute, hľadáme zaujímavých dodávateľov alebo výrobcov, s ktorými by sme mohli spolupracovať, hľadáme nové akcie, na ktorých sa zúčastňujeme s food truckom.

 

streetfood 5 jedlo kvalita ulica rychlost zdravie

 

Aká je myšlienka alebo motto vášho fungovania?

Tento koncept beriem veľmi osobne a zodpovedne. Záleží nám na kvalite palaciniek, receptúrach, aj na servise. A myslím si, že to cítia aj naši zákazníci.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Pobyt v prírode bez obmedzení požiadaviek na komfort

glamping 4 stany luxus kemping priroda komfort