Pražiareň kávy Caffe Oro prináša už takmer tri desaťročia kávičkárom tie najchutnejšie zmesi kávových zŕn. Ich kávu nenájdete vo veľkosklade, v obchodných centrách ani v supermarketoch. Len vo vybraných kaviarničkách a gastroprevádzkach, ktoré chcú priniesť svojim zákazníkom niečo výnimočné. Kávu pripravenú zo zŕn upražených a namiešaných podľa vkusu a individuálnych potrieb každého kávičkára. So spolumajiteľkou a manažérkou spoločnosti - Ivanou Mišutkovou sme sa rozprávali o tom, ako sa „kávičkuje“ dnes, ale aj o tom, že údržba presso stroja sa nesmie zanedbať. Lebo milovník kávy to na jej chuti okamžite rozpozná.

 

cafe oro 4

 

Vašu kávu si okrem pôžitkárov jednotlivcov a vyhľadávačom kvalitnej kávy na domácu spotrebu obľúbili aj firemní zákazníci. Menia sa nejaké preferencie chutí a výberu konkrétnych vašich káv u veľkých a malých odberateľov?

Už od vzniku našej pražiarne sme sa profilovali ako pražiareň pre HoReCa segment. Preto sú naše zmesi najvhodnejšie na prípravu espressa. Vychádzali sme z požiadaviek majiteľov kaviarní a barov, aby káva, ktorú budú svojim hosťom ponúkať, chutila čo najširšiemu spektru kávičkárov. Preto sú naše zmesi vyladené do všeobecne obľúbených chutí. Konkrétne sú to chute skôr čokoládové, orieškové, kakaové a s nízkou aciditou. 

Na Slovensku je ešte stále veľa zákazníkov, ktorí majú radi veľkú šálku kávy, tzv. lungo.

Áno, práve preto sú naše zmesi namiešané a upražené tak, aby aj pri väčšom objeme vody v šálke stále mali výraznú chuť a vôňu, a aby nestratili na svojej intenzite. V poslednom čase sa však čím ďalej tým viac stretávame s požiadavkou, odrodovej kávy aj do kaviarní. Odporúčame našim klientom potom zvoliť systém dvoch mlynčekov. V jednom mlynčeku je zmes, na ktorú sa im zákazníci vracajú denne, a na druhom je s rôznymi obmenami vždy nejaký iný druh kávy, na vychutnanie si niečoho odlišného. Kávový svet nám ponúka veľa rôznych spracovaní kávovníkových zŕn po zbere, čo ovplyvňuje výslednú chuť v šálke, rovnako ako je nepreberné množstvo odrôd, druhov a krajín, v ktorých sa kávovníky pestujú v rozličných podmienkach.

 

cafe oro 6

 

Dnes je prirodzené, že každá kaviareň chce svojim klientom ponúknuť to najlepšie a niečo výnimočné.

Kaviarne, bary a reštaurácie sa potrebujú niečím odlíšiť od konkurencie. Chcú byť výnimoční, aby pritiahli nových klientov, a aby si udržali svojich stálych zákazníkov. Preto sa mnohí rozhodnú ísť tzv. vlastnou cestou. Chcú aby si ich zákazníci pamätali, a aby si napríklad len u nich mohli vychutnať ich kaviarenskú kávu aj doma. Pre takýchto klientov vieme pripraviť vlastnú špecifickú zmes, s ich vlastnou značkou na obale a v rôznych baleniach. Aj naše obaly sú riešené tak, aby si káva zachovala čo najvyššiu kvalitu a čerstvosť.

Okrem kávy ako suroviny pre firemných zákazníkov ponúkate aj možnosť profesionálneho vybavenie prístrojmi, ktorými si kávu pripravia. Aké značky prístrojov máte k dispozícii, priblížite nám ich prosím?

Jeden z prvých kávovarov na espresso bol vyrobený v Taliansku, a taktiež zatiaľ najlepší systém na výrobu espressa vyrobila v 1961 roku talianska firma. Tá sa používa takmer na všetkých kávovaroch až dodnes. Preto veríme talianskym výrobcom, máme s nimi skutočne veľmi dobré, už takmer 30 ročné skúsenosti. Naša najobľúbenejšia a najpoužívanejšia značka kávovarov je FUTURA. Mlynčeky sú taktiež talianskej výroby, obľúbené pre vysokú kvalitu a jednoduché až intuitívne ovládanie značky Fiorenzato. Ale spolupracujeme aj s inými talianskymi firmami, tak na výrobu porcelánových šálok alebo na dodávky náhradných dielov.

 

cafe oro 7 cafe oro 2 cafe oro 3 servis

 

Ide o prístroje, ktoré dokážu ovládať len profesionálni baristi, alebo aj zamestnanci inštitúcii, ktoré dávajú zamestnávatelia pre svojich pracovníkov k dispozícii?

Samozrejme, v kaviarni sa vyžaduje profesionálny kávovar aj profesionálny barista. Ten vie najlepšie pripraviť požadovaný kávový nápoj. Avšak po dobe Covidu, ako sa hovorí, je stále viac zamestnávateľov, a firiem, ktoré chcú aj vo svojich priestoroch ponúknuť či už zamestnancom, alebo obchodným partnerom kvalitnú kávu. Do firiem dodávame kávovary taktiež talianskej značky Saeco. Sú to automatické kávovary s jednoduchým ovládaním cez dotykový displej s ikonami. Toto jednoduché ovládanie tzv. jedným klikom alebo jedným tlačidlom zabezpečí, že aj neškolený barista dokáže urobiť dokonalé espresso a krásne cappuccino.

Nie každá firma si však môže dovoliť zakúpiť profi stroj, máte pre nich v ponuke alternatívu v podobe prenájmu alebo zapožičania napríklad?

Pre firmy kávovary zapožičiavame s odberom kávy. Kde všetko zabezpečíme, a majiteľ nemá žiadne starosti. Pravidelnú dodávku kávy a aj servis robia naši zamestnanci. Pre kaviarne tiež vieme ponúknuť formu prenájmu, ale vo väčšine prípadov sa to využíva skôr sezónne. V prípade, že kaviareň má vlastný kávovar, ale na letnú sezónu má veľkú terasu a chce aby bol servis čo najrýchlejší a najkvalitnejší, zabezpečíme mu ďalší kávovar na terasu. V prípade akcií ako sú festivaly, trhy a výstavy, máme k dispozícii na prenájom kávovary so zásobníkom na vodu, ktoré nepotrebujú priame pripojenie z vodovodnej siete, čo býva vo vonkajších priestoroch najväčší problém.

Ako je to so servisom a čistením strojov, ktoré predávate alebo prenajímate? Lebo je samozrejmé, že ani ten nie je možné zanedbať.

Servis a údržba kávovarov a mlynčekov je kapitola sama o sebe. V prvom rade, je veľmi dôležité vyškoliť personál kaviarne, aby presne vedeli ako sa starať o kávovar a mlynček. Čo je potrebné vyčistiť každý deň a akým spôsobom. Hĺbkové čistenie a údržbu robíme v našej réžii, vždy podľa toho, koľko kaviareň urobí káv mesačne. Podľa toho nastavujeme počet čistení. Len čistý kávovar je zárukou dobrého espressa. Pri nesprávnej údržbe to kávičkár v šálke kávy vždy spozná.

 

cafe oro 1

 

Prezradíte, v ktorých kaviarňach môžeme ochutnať vašu kávu?

Určite áno, sú to napríklad Kafe Sýpka v Cíferi, Vintage café vo Zvolene, Sinatra Cigar room vo Zvolene, Hotel Polianka Krpáčovo, Hotel Fuggerov Dvor Selce, Penzión Zlatá Putňa Viničky, ZanZibar Nitra, Pizzeria Oaza Dolný Kubín, Kaviareň Tri veže Považská Bystrica, Aston caffé Banská Bystrica a iné.

Na záver by som ešte rada spomenula váš čerstvý, nedávny úspech na medzinárodnom poli, konkrétne v súťaži Great Taste Awards 2022. Povedzte nám, ako ste sa umiestnili.

Súťaž Great Taste Awards 2022 sa konala v Anglicku a medzi tisíckami zúčastnenými a 500 porotcami sme s našou zmesou Dolce Crema Arabica získali ocenenie dve hviezdy. Maximálne ocenenie troch hviezd nezískal na Slovensku s kávou nikto a ako jediná pražiareň na Slovensku sme získali dve hviezdy s vlastnou zmesou.

cafe oro certifikat

Viac informácií: www.caffeoro.sk
Zhovárala sa: Petra Adamcová