Príbeh pražiarne kávy Caffé Oro sa začal písať v slovenskom meste Zvolen začiatkom 90-tych rokov. Milovník kávy Ivan Mišutka sa spriatelil s rodinou z Juhoslávie, ktorá si po príchode na Slovensko otvorila prvú súkromnú kaviareň.

 

kava caffeoro praziaren tradicia kvalita zvolen rodina misutkovci 1

 

Kávu do ich prevádzky začal sám zabezpečovať. Pravidelne cestoval do Talianska, kde pražili kvalitné kávové zrná pre to najchutnejšie espresso. Pán Mišutka sa napriek jazykovej bariére v Taliansku dohovoril s dlhoročnými pražiarmi kávy na odkúpení staršej pražiarne, a tí ho aj naučili svojmu remeslu. Príbeh ako z rozprávky má aj rozprávkové pokračovanie. Kávu pán Mišutka praží dodnes. Patrí medzi vyhľadávané značky u každodenných konzumentov, ale najmä v prevádzkach kaviarní, reštaurácií, hotelov, barov i cukrární. O výnimočnosti kávy Caffé Oro sme sa rozprávali s pokračovateľkou generácie pražiarov, dcérou pána Mišutku, Ivanou.

 

kava caffeoro praziaren tradicia kvalita zvolen rodina misutkovci 2

 

Dnes už ste na trhu vyhľadávanou a stabilnou spoločnosťou. Čo všetko ponúkate svojim klientom?
Vzhľadom k tomu, že od začiatku sme sa profilovali ako pražiareň pre HoReCa segment, nikdy sme nedodávali kávu do žiadnych supermarketov. Nemáme snahu stať sa veľkou spoločnosťou s množstvom zamestnancov, chceme byť rodinná firma, ktorá si udrží kvalitu a dobrý dlhodobý vzťah so zákazníkmi na priateľskej úrovni.

Základom dobrej kaviarne je kvalitná čerstvo upražená káva. Ale ako jednomyseľne dodávate, je samozrejmé, že len tá nestačí.
Určite nie. Potrebné je kvalitné strojové vybavenie, kávovar, mlynček a kvalitný porcelán, v ktorom budete espresso servírovať. Keďže sme pražiareň kávy, máme spoločný cieľ s každým majiteľom kaviarne. A to je, aby sa zákazník vracal do kaviarne kvôli dobrej káve. Preto pomáhame aj s vyškolením personálu. Učíme baristov urobiť dokonalé espresso, rozoznať prípadné problémy a vyriešiť ich, nastaviť si mlynček a v neposlednom rade vedieť o káve všetko, čo by zákazníka mohlo zaujímať. K nám môžu majitelia kaviarne prísť so svojimi zamestnancami na exkurziu, a my im všetko ukážeme. Od toho ako vypadá kávovník, surové kávovníkové zrno, cez upraženie kávovníkového zrna až po dokonalé espresso.

 

kava caffeoro praziaren tradicia kvalita zvolen rodina misutkovci 5

 

Káva je pre niekoho rituál, pre niekoho potreba, čím je káva pre vás?
Kávu pijeme celá rodina od kedy si pamätám, dokonca si pamätám, že ešte ako dieťa som miešavala „nesku“ s cukrom a troškou horúcej vody, aby mala čím väčšiu penu, keď sa zaliala pre návštevu. To je, ale vážne dávna história. Otec s mamou píjavali espresso v kaviarni vždy. Keď som dospela, tak automaticky aj ja. S mojím mužom sme sa tiež zoznámili v kaviarni. Roky bolo naším každodenným ranným rituálom dať si s priateľmi kávu v kaviarni vždy pred prácou. Postupne sme si zadovážili klasický kávovar s mlynčekom aj domov. A teraz v tejto zvláštnej dobe, ktorá nás v podstate odrezala od kaviarní, neodchádzame ráno z domu bez troch šálok espressa. Veľa? Málo? Každému čo a koľko chutí.

Mení sa trend pitia kávy v slovenských domácnostiach?
Všetko sa mení a veľmi rýchlo. Prechádzame od zalievanej kávy, cez nesku, po espresso a kapsule, až po množstvo alternatívnych príprav kávy, ako je chemex, aeropress až po coldbrew... Proti gustu žiadny dišputát. V súčasnosti sa dvíha dopyt po kávovaroch tak do domácností ako aj do firiem. A áno, ľuďom už začína záležať na tom akú kávu pijú, ako a kedy je upražená, aj to, odkiaľ pochádza. A to je dobre.

 

kava caffeoro praziaren tradicia kvalita zvolen rodina misutkovci 5

 

Aké konkrétne druhy kávy u vás klient môže nájsť?
U nás si vyberie snáď každý. Základom sú naše zmesi, napríklad zmes čistých arabík, ale aj zmes 80 na 20, kde sa vyskytuje 20% robusty. Taktiež máme mnoho odrodových káv, veľa mikrolotov, ktoré sú výnimočné tým, že sú od jedného farmára, ktorý ponúka kávovníkové zrno len z vlastnej plantáže. Aj tu ide vývoj dopredu. Už aj pestovatelia kávovníkov chcú ponúknuť vyššiu kvalitu, a snažia sa experimentovať so spracovaním zelených kávovníkových zŕn po zbere, od honey spracovania cez rôzne dĺžky a druhy fermentácie, ktoré „vytiahnu“ chuťový profil danej odrody a zvýraznia čo je dobré. Všetko chceme našim klientom sprostredkovať aj prostredníctvom nášho e-shopu.

 

kava caffeoro praziaren tradicia kvalita zvolen rodina misutkovci 6

 

Máte v ponuke aj nejakú špecialitu, o ktorej by sme mali vedieť?
Momentálne máme dve kávy z Kolumbie z dvoch rôznych fariem, a každá má iný druh fermentácie. Jedna je fermentovaná anaeróbne, teda v uzavretých nádobách bez prítomnosti vzduchu a druhá s klasickou ale dlhšou fermentáciou a každá má výnimočný chuťový profil. V roku 2018 sme napríklad pred Vianocami ponúkali ako jediný na Slovensku kávu z Kolumbie, ktorá bola po zbere 3 mesiace fermentovaná v barikových sudoch, kde pred tým 8 rokov dozrieval kolumbijský rum. Takisto máme v ponuke aj viacero druhov robusty, ktorá je taktiež výnimočne silná káva s plnou chuťou a s väčšou dávkou kofeínu. Našim zákazníkom sa stále snažíme priniesť niečo nové, iné a zaujímavé.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Caffé Oro
Viac informácií: www.caffeoro.sk