Ak si chcete na vlastnej koži vyskúšať, aké je to spať v ľadovom domčeku prikrytí sobími kožušinami, uvidieť polárnu žiaru či po saunovaní skočiť do mrazivého snehu, namierte si to do Laponska. V malej obci na severe Fínska sa nachádza mestečko Apukka, a v ňom rovnomenný rezort, kde mráz a zima je základným zážitkom pobytu.

 

apuka ladova chatka zima

 

V hotelovom rezorte, ktorý bol otvorený v roku 2017 sa môžete ubytovať priamo v nádhernej ľadovej chatke. Je vyrobená z ľadových kociek a teplota v nej sa po celú zimu pohybuje medzi 0 až -5°C. Kvalitný spánok na ľadovom lôžku zabezpečujú sobie kožušiny, na ktorých sa môžete uložiť v špeciálnych spacích vakoch pre arktické podmienky. Hoteliéri sľubujú, že spánok v absolútne tichom prostredí s najčistejším a mrazivým vzduchom by mal byť hlboký a prebudíte sa oddýchnutí a nabití energiou.

 

apuka spalna

 

Ak vám už len pri čítaní týchto riadkov naskakujú zimomriavky, ale polárnu žiaru by ste vidieť chceli, nezúfajte. Hotel ponúka aj ubytovanie vo vykúrených kabínach postavených v tvare iglu s presklenou strechou, klasické hotelové izby alebo spanie v špeciálnej kabíne v tvare vagónu. Priamo z tepla izby s pohárom horúceho drinku v ruke tak môžete sledovať toto úžasné prírodné divadlo.

 

apuka vilka

 

Srdcom fínskej kultúry je samozrejme sauna. Preto je súčasťou hotelového rezortu šesť rôznych sáun i vírivka pod holým nebom s horúcou vodou. Okrem klasickej sauny vyhrievanej drevom môžete skúsiť elektrickú saunu i saunu postavenú z ľadových kociek a následné schladenie sa na mrazivom arktickom ovzduší.

 

apuka sauna

 

Viete si predstaviť, ako sa dá okrem oddychu a pozorovania polárnej žiary tráviť čas uprostred rozprávkového ľadového kráľovstva? V hoteli vám ponúkajú toľko aktivít, že aby ste ich všetky stihli absolvovať, budete potrebovať viac ako týždňovú dovolenku.

 

apukka soby

 

Let helikoptérou ponad snehové pláne, jazda na psom záprahu, jazda na koči ťahanom sobmi alebo koňmi, prechádzka na snežniciach, návšteva dedinky Santa Clausa či ľadový rybolov, vybrať si môžete podľa chuti i nálady, sny vám tu splnia na počkanie.

Foto: Apukka Resort Finland