Jeseň nenávratne zavítala do našich končín. Okrem bezo sporu príjemných zážitkov, ktoré nám toto ročné obdobie ponúka, ako napríklad do zlatista zafarbené padajúce lístie, vôňu a chuť pečených gaštanov či chuť tekvicového latté, nám chladné počasie pripomína, že by sme mali do svojho jedálnička zaradiť potraviny a jedlá, ktoré nás vnútorne zahrejú.

 

jedlá jesen 1

 

Špecialisti na výživu a gastronómiu odporúčajú v týchto dňoch dopriať si takzvané teplé a upokojujúce jedlá, ktoré pomôžu udržať organizmus v rovnováhe a optimálnom pohodlí. Ktoré to sú sa dočítate v nasledujúcich riadkoch:

Polievky

Keď je chladno, polievky sú absolútnou klasikou. Či už si pripravíte číru, ale výdatnú zeleninovú polievku, mäsové vývary s rezancami alebo krémové potešenia, polievky sú doslova stelesnením hrejivej výživy.

Dusené mäso alebo jeho alternatívy v náleve či omáčkach

Vegetariánske chilli, tofu na zelenine, strukovinové soté alebo mäsové guláše sú vynikajúcou voľbou na chladné jesenné dni. Pripravte si ich tak, aby vám prinášali nielen chuťový pôžitok, ale aj zdravotné benefity, napríklad s menším množstvom tuku alebo bez ťažšie stráviteľných zápražiek.

 

jedlá jesen 3

 

Tepelne upravená zelenina

Koreňová zelenina, ako je mrkva, zemiaky, batáty, zeler či paštrnák začínajú mať svoju hlavnú sezónu. Teraz sú čerstvé, práve dopestované, plné živín a vitamínov. Navyše majú pri správnom skladovaní veľmi dlhú dobu životnosti bez minimálnej straty pozitívnych vlastností. Dajú sa pripraviť ako príloha, ale aj ako hlavný chod, pečené v rúre s bylinkami, postrúhané syrom, doplnené zaujímavými koreninami.

Listová zelenina ako kel, švajčiarsky mangold, ružičkový kel alebo kapusta sú považované za tradičnú zeleninu zimných mesiacov. Chutia výborne dusené alebo restované „na skus“ s lyžičkou masla pre vychutnanie si ich jemných chuťových nuáns.

 

jedlá jesen 2

 

Keď spomíname jednotlivé druhy zeleniny, určite by sme nemali vynechať tekvicu, kráľovnú jesennej gastronómie, pripravenú na všetky možné spôsoby. Či už pôjde o tradičný druh tekvice, jej sestru hokkaido alebo delikátnu maslovú tekvicu, všetky sa dajú využiť ako ideálna surovinu na prípravu omáčok, zeleninových soté, ako prílohu alebo ako plnku do slaných alebo sladkých koláčov a dezertov.

Koláče

Teplý a voňavý koláč k jesenným dňom skrátka patrí. Dnes už si môžeme pripraviť aj zdravú alternatívu s menším množstvom cukru alebo alternatívnym sladidlom, použiť namiesto klasickej múky môžeme špaldovú, celozrnnú alebo ovsené vločky. Na jeseň by v koláči nemali chýbať naše plody záhrad, ako sú jablká, slivky či hrušky. Odporúčajú sa aj orechy, vlašské orechy, lieskovce či mandle, ktoré majú vysoký obsah zdravých tukov.

 

jedlá jesen 4

 

Vitamín D

Potraviny bohaté na vitamín D a ich konzumácia sa odporúča počas celého roka, avšak v období menšieho výskytu slnečných lúčov, sú takmer nevyhnutné. Skvelým zdrojom vitamínu D je napríklad losos, vajcia, obohatené obilniny, mlieko a červené mäso.

Pripravila: Petra Adamcová