Dovolenka v karavane, pre niekoho nostalgia, pre iného momentálne bezpečnejšie dovolenkovanie, pre ďalšieho zaujímavá inšpirácia. Výhodou dovolenky v karavane je naplánovanie cesty podľa vašich záujmov, ale aj flexibilná zmena trasy bez toho, aby ste riešili odhlasovanie objednaného ubytovania či prebookovávali letenky.

 

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 3

 

Ideálne cestovanie pre rodiny s deťmi

Mnohí rodičia si z rôznych dôvodov nevedia predstaviť dlhšiu cestu s deťmi lietadlom, vlakom či autobusom. Auto je fajn, ale v prípade potreby je karavan alebo obytný príves ideálnym spoločníkom i pomocníkom zároveň. Je to vlastne hotel na cestách.

Páči sa vám výhľad na jazero? Les s lúkou v pozadí, kde by ste si radi ugrilovali dobré jedlo a oddali sa popoludňajšiemu spánku? Nič nie je problém, samozrejme, ak s karavanom zaparkujete na vhodných miestach, ktoré by napríklad nemali byť súkromnými pozemkami. Na prenocovanie je dobré nájsť si miesto v kempe, kde okrem napojenia sa na elektrické a iné potrebné siete môžete využiť sociálne zariadenia, sprchy i detské ihriská a zábavné aktivity pre dospelých i deti. V niektorých krajinách je karavaning mimo kempov zakázaný, niekde sa kempy len odporúčajú, v iných je voľba vášho miesta na niekoľko dňový pobyt len na vašom zvážení.

 

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 6

 

Sociálne zariadenie a sprchu máte neustále k dispozícii. Po kúpaní sa v rybníku či mori sa môžete hneď osprchovať a relaxovať. Ak si potrebujete pripraviť jedlo, v kuchynke nájdete všetok potrebný inventár. Po nákupe čerstvých surovín alebo zo zásob v chladničke si v priebehu pár desiatok minút môžete pripraviť chutné menu pre celú rodinu. Večer uspíte deti v postieľkach a vy si môžete sadnúť pred karavan, otvoriť si fľašu dobrého vína a v pokoji pozorovať padajúce hviezdy pri letnom vánku. Možno staromódne, ale aj takáto dovolenka stojí za pokus.

 

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 1

 

Cena a pohodlie vs. dobrodružstvo a sloboda

Hovorí sa, že dovolenka v karavane je romantická, dobrodružná, ale pozor, nie je určená pre každého. Treba si povedať reálne, že karavan nie je 5 hviezdičkový hotel. Priestorovo sa s hotelovou izbou nedá porovnať, avšak nájdete tu všetko, čo potrebujete. Dnes už sú karavany a obytné autá vyrábané aj v luxusnejších triedach, s dvomi oddelenými miestnosťami, samostatnou kuchynkou, toaletou i sprchou. Uvariť si musíte sami, alebo si môžete zájsť na jedlo do reštaurácie. Jete však vtedy, kedy chcete, máte chuť, alebo sa vám zažiada.

 

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 5

 

Na šoférovanie väčšieho vozidla je nevyhnutné si zvyknúť. Parkovanie týchto áut napríklad v meste nie je úplne jednoduché. Preto si treba dobre premyslieť plán cesty, kadiaľ je vhodné na cesty s karavanom vyraziť. Čo sa týka porovnania cien dovolenkovania v hoteloch a karavane, nie vždy znamená hotel drahšiu voľbu. Pri dovolenke v karavane platíte za zapožičané vozidlo, pohonné hmoty, prirátať je nevyhnutné poplatky v kempoch, ktoré sa odvíjajú aj od druhu vozidla, aj od počtu osôb v ňom. Rovnako je treba prirátať si náklady na stravu, poplatky a mýta za cesty či diaľnice.

 

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 2

 

Sloboda a voľnosť - to je hlavná myšlienka karavanového cestovania. Preto ju mnohí uprednostňujú práve pred pobytom v hoteloch. Idete a zastavíte sa kde chcete. Zotrváte tu ľubovoľne dlho, a každý deň sa môžete presunúť na nové a zaujímavé miesto. Tak čo poviete, skúsili by ste?

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Zeleninové inšpirácie so záhradky

zelenina inspiracie cuketa 1