Letné mesiace sú ideálne pre dopestovanie a spracovanie zeleniny priamo zo záhradky. Kto by odolal voňavej a chutnej paradajke, šťavnatým uhorkám či chrumkavej kukurici. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame informácie o niektorých druhoch zeleniny, i zopár nápadov na ich spracovanie. 

 

zelenina inspiracie baklazan 1

 

Cuketa

Cuketa, zelenina, ktorá pochádza z Talianska a rozšírila sa do všetkých končín sveta si obľubu u nás získala na konci osemdesiatych rokov minulého storočia. Dopestuje ju aj menej zdatný záhradník, má množstvo vlákniny, málo tuku a veľa vitamínov a minerálov. Jej chuť je neutrálna, takže pri správnom ochutení sa dá jesť takmer denne a vždy v inej a neopozeranej podobe. Cuketa ako príloha sa dá výborne ugrilovať, orestovať i udusiť s inými druhmi zeleniny. Plnená s mäsom alebo syrom je už plnohodnotným hlavným jedlom. Cuketové placky sú pochúťkou k pivu alebo vínu. Cukrárky, ktoré sa snažia o zdravšie alternatívy sladkostí si ju nevedia vynachváliť pri príprave istých druhov múčnikov a dezertov.

 

zelenina inspiracie cuketa 1

 

Hokaido

Hokaido, kráľovná jesennej zeleniny sa už v týchto dňoch začína v záhradke krásne vyfarbovať. Práve jej farbe vďačíme za vysoký podiel betakaroténu, ktorý je prospešný pre našu pokožku vystavenú slnečným lúčom. Jej konzumácia prospieva tráviacemu systému, optimálnym hodnotám krvného tlaku, pôsobí ako významný antioxidant a prevencia proti viacerým ochoreniam. Chuť tekvice hokaido je príjemne maslová a krémová, spracováva sa nenáročne a aj so šupkou. Asi každý z nás pripravuje polievku hokaido, alebo zapekané mesiačiky hokaida namiesto tradičných zemiakov. Hokaido je však možné využiť aj na prípravu smoothie nápojov, nátierok, do koláčov a gulášu. V posledných rokoch sa objavujú chutné džemy a marmelády z hokaida, s prídavkom škorice, koňaku či portského vína.

 

zelenina inspiracie hokkaido 1

 

Paradajky

Paradajka, rajčiak či rajčina - plodina, ktorá do našich kuchýň patrí od pradávna. Už naše staré mamy pravidelne pripravovali paradajkový prívarok, domáce kečupy i pretlaky. Mám pocit, že i napriek tradícii a dlhodobej konzumácii sa toto z botanického hľadiska ovocie a z kulinárskeho pohľadu zelenina nikomu neprejedla. Dobrá, voňavá a sladká paradajka dokáže mnohým zastúpiť hlavné jedlo. Paradajka ako súčasť šalátov, studených i teplých polievok, grilovaných pokrmov, zálievok na cestoviny - jej spracovanie a využitie v kuchyni je naozaj široké. Aby sme nezabudli na zopár faktov, paradajky obsahujú vysoké množstvo lykopénu, ktorý je významným antioxidantom, ich konzumácia je prospešná pre krv, kosti, oči i trávenie človeka.

 

zelenina inspiracie rajčiny 1

 

Gordon Ramsay odporúča

Jeden z najjednoduchších, ale aj najobľúbenejších receptov známeho kuchára Gordona Ramsaya je pestrý paradajkový šalát, ktorý sa pripravuje so 600 gramovej zmesi mini paradajok (žlté, oranžové, čerešňové, guľaté i oválne) a hrste bazalkových listov. Tieto sa na polovice nakrájajú a poukladajú na veľkú misu. Dressing sa pripraví z lyžičky dijonskej horčice, lyžice vínneho octu, pol lyžičky krupicového cukru a 4 lyžíc panenského olivového oleja s prídavkom soli a čierneho korenia. Po priliatí dressingu na paradajky a premiešaní sa posype šalát potrhanými bazalkovými lístkami. Niekedy sú slová zbytočné, treba vyskúšať.

zelenina inspiracie rajčiny 2

Baklažán

Táto plodina je v našich kuchyniach buď milovaná alebo prehliadaná. Pri príprave baklažánu sa odporúča rozkrájať ho, posoliť a vzniknutú vodu vysať papierovou vreckovkou, čím sa z neho odstráni horkosť. Baklažán je vhodný na zapekanie, grilovanie, ale aj varenie a následné využitie do pást a nátierok. Opatrní treba byť pri vyprážaní, pretože baklažán nasaje veľké množstvo tuku, a jeho konzumácia v tejto podobe je ťažko stráviteľná a príliš mastná. Baklažán prospieva svojim minerálnym a vitamínovým zložením na očistu pečene, podporu srdca a aktiváciu mozgových buniek. Odporúča sa jeho konzumácia aj so šupkou, ktorá obsahuje najviac výživných látok.

 

zelenina inspiracie baklazan 2

 

Zaujímavým tipom na spracovanie tejto zeleniny sú baklažánové lazane. Tenké plátky baklažána sa ugrilujú, vložia sa vo vrstvách do zapekacej misy, prekladajú sa mozzarelou, rajčinami, bylinkami a mletým mäsom. Po zapečení sa lazane posypú parmezánom a bylinkami. K tejto stredomorskej špecialite si doprajte pohár chladeného bieleho vína.

Pripravila: Petra Adamcová