Ste vystresovaní a unavení? Aj keď tohtoročná zima nebola príliš mrazivá, sychravé dni a málo slnka dávajú nášmu organizmu signál na dobitie energie. Zvýšte príjem vitamínov a vychutnajte si pobyt v priestore, kde vašou jedinou úlohou je zatvoriť oči a preniesť sa myšlienkami do príjemného a jemnou vôňou nasýteného prostredia. Vitajte v tepidáriu.

 

tepidarium 1

 

Tepidárium slúži k miernemu prehriatiu organizmu a jeho nastaveniu na celkové uvoľnenie a relaxáciu. Liečebným účinkom tepidária je termoterapia. Sálavé suché teplo je v miestnosti produkované vyhrievaním stien, podláh, ľavíc a kresiel, na ktorých sa sedí alebo leží. Všeobecne sa teplota v tepidáriu pohybuje medzi 36 - 40°C. Vlhkosť vzduchu je nastavená v rozmedzí hodnoty od 38 - 42%. Celková klíma v miestnosti je veľmi príjemná, a preto sa časovo pobyt v nej nijako neobmedzuje. Koľko je pre človeka príjemné, toľko času tu môže stráviť.

 

tepidarium 4

 

Účinky tepidária

Je známe, že pri vnútornej teplote organizmu nad 38°C sa v tele začínajú eliminovať baktérie a vírusy. Práve preto je pobyt v tepidáriu vhodný na šetrné prehriatie organizmu a celkové posilnenie imunity organizmu. Pobyt v tepidáriu sa odporúča aj ľudom, ktorí zo zdravotných dôvodov a kvôli vysokým teplotám vzduchu nemôžu navštevovať klasickú, parnú alebo fínsku saunu. Tepidárium je vhodné aj pre osoby s vysokým krvným tlakom, kardiakov, astmatikov a ľuďí, ktorí subjektívne neznášajú horúci vzduch a vysoké teploty.

 

tepidarium 3

 

Popri uvoľnení svalov tela i celého organizmu dochádza aj k psychickému uvoľneniu a znižovaniu stresu. Telo pri pobyte v tepidáriu vylučuje škodlivé látky, prekrvuje sa pokožka a dochádza k revitalizácii pleti.

Súčasťou pobytu v tepidáriu je tichá relaxačná hudba, ktorá navodzuje príjemnú atmosféru. Vône, ktoré v miestnosti nenútene ale premyslene aromatizujú priestor pozostávajú zväčša z kombinácie byliniek a citrusov, a prispievajú tak k navodeniu uvoľnenia. Niektoré tepidária myslia aj na vizuálne vnemy relaxujúcich, najmä na pomalé striedanie tlmených farieb nasvietenia v miestnosti.

 

Soľné tepidáriá

Liečivý účinok tepidárií sa zvyšuje prímesou solí vo vzduchu. Tie sú aplikované v priestore prostredníctvom rozprašovania ionizovaných soľných pár alebo konštrukciou soľných stĺpov. Osoby v tepidáriu tak vdychujú priamo účinné látky formou aerosolu.

 

tepidarium 2

 

Pobyt v tepidáriu môže byť samostatnou relaxačnou a liečebnou procedúrou, ale taktiež súčasťou celého komplexu procedúr vo wellnes centre. Odporúča sa ako úvodná príprava organizmu pred saunovaním, a tiež ako záverečná fáza saunovacieho cyklu. Tepidárium sa odporúča aj po masáži, pobyte v bazéne alebo perličkovom kúpeli.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Predpoklady dobrého hotelového wellness centra s bazénom

hotel bazen 3 wellness bezpečnosť priestory