Celodenná lyžovačka v príjemnom ale mrazivom počasí je balzamom na psychiku a odbúranie stresu. Či ste lyžiari profesionáli, alebo príležitostní lyžiarski nadšenci, určite budete súhlasiť s tým, že po dobrej lyžovačke padne vhod relax v podobe kvalitnej masáže.

 

masaž 1 kópia

 

V hoteloch i masážnych centrách je široký výber rôznych druhov a dĺžok masáží. Ako si ale vybrať tú správnu, vhodnú práve pre vás? Dobrá masáž musí byť predovšetkým príjemná pre klienta a masér by mal ku každému klientovi pristupovať individuálne. Lekári i fyzioterapeuti sa zhodujú na tom, že ak má byť masáž účinná, mala by trvať minimálne 45 minút.

 

masaž 2 kópia

 

Po fyzickom cvičení, turistike v zimnej prírode alebo spomínanej lyžovačke je pre organizmus dôležitá regenerácia a uvoľnenie svalov. Práve relaxačné masáže sú ideálnym spôsobom odbúrania únavy a relaxácie. Na masáž príďte s niekoľkominútovým predstihom, aby ste sa správne "naladili". Pred masážou sa neodporúča konzumácia ťažkých jedál, ani prázdny žalúdok. Ideálne je ľahko stráviteľné zeleninové jedlo s kombináciou bielkovín.

 

masaž 4 kópia

 

Človek, ktorý sa vám bude pri masáži venovať by mal zistiť váš zdravotný a momentálny fyzický a kondičný stav, a prípadné alergie, ktoré by mohli zabrániť aplikácii masážnych olejov, krémov alebo emulzií. Masérovi musíte dať jasne najavo, aký dotyk alebo tlak na masírované miesto je vám príjemný. Neexistuje manuál na to, ako veľmi alebo ako málo vás má masáž bolieť. Prah citlivosti má každý z nás iný, a práve pri masáži vám musí byť komfortne. Ak bude vaše telo v kŕči, masáž bude neúčinná.

 

masaž 5 kópia

 

Vybrať si môžete klasickú relaxačnú masáž, relaxačnú s lávovými kameňmi, čokoládovú, medovú, bylinkovú, aromaterapeutickú, thajskú, reflexnú masáž chodidiel, lymfodrenážnu masáž, a v prípade bolesti i masáž liečebnú. Pri samotnej masáži sa pokúste vypnúť aj mysľou. Vnímajte vône aromatických olejov, relaxačnú hudbu a oddychujte. Niekto oddychuje v absolútnom tichu, niekto rád rozpráva aj pri masáži. Tu už by mal masér rešpektovať vaše prianie.

 

masaž 3 kópia

 

Bezprostredne po masáži by ste sa nemali fyzicky namáhať a tiež sprchu a kúpeľ by ste si mali dopriať až po dvoch hodinách od procedúry. Za ten čas sa do pokožky vstrebú prospešné látky z masážnych prípravkov a pokožka sa po dotykoch uvoľní. Nezabudnite na doplnenie tekutín, vhodné sú bylinkové čaje alebo zeleninové a ovocné smoothie nápoje.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay