Horská turistika, dlhé prechádzky prírodou a samozrejme klasické zimné športy sú fyzickými aktivitami, ktoré sú prospešné pre našu celkovú kondíciu. Či už sme na dovolenke alebo doma, po väčších a náročnejších fyzických aktivitách doprajme našim svalom uvoľnenie a regeneráciu.

 

voda 1

 

Je všeobecne známe, že plávanie, pohyb alebo pobyt vo vode je pre telo prospešný. Plávanie ako aktivita je vhodná pre ľudí bez rozdielu veku i hmotnosti. Voda nadľahčuje, preto sa menej zaťažujú kĺby i celý pohybový aparát. Pohyb vo vode pôsobí pozitívne na krvný obeh, umožňuje vyvážené namáhanie a uvoľňovanie svalov. Pri športovom a kondičnom plávaní sa v tele navyše odbúravajú tuky, formuje postava, pomáha sa správnemu držaniu tela a komplexne sa zvyšuje imunita a kondícia človeka.

 

voda 3

 

Vírivý kúpeľ poznáme asi všetci. Teplá voda a masážne trysky vytvárajú skvelú možnosť relaxácie a oddychu. Vírivka uvoľňuje svalstvo a prispieva k celkovej regenerácii a optimalizácii organizmu. Z dokázaných zdravotných účinkov pobyt vo vírivke pomáha stimulovať krvný obeh, rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, eliminuje a zmenšuje chronickú bolesť pohybového aparátu. Okrem fyzického uvoľnenia vírivka poskytuje oddych aj našej psychike, odbúrava stres a napätie a prispieva k dobrému spánku.

 

voda 2

 

Ďalšou z procedúr, ktorá súvisí s vodou je tzv. kneippovanie. V hotelových wellness centrách, aquaparkoch i kúpeľoch môžete nájsť Kneippov chodník alebo Kneippov kúpeľ. Ide o dva alebo viac menších bazénikov, ktoré sú umiestnené v poradí za sebou a strieda sa v nich teplá (40 - 50°C) a studená voda (10 - 16°C). Klient prechádza dvomi bazénikmi v cykle 5 - 6 opakovaní alebo prejde jedenkrát celým chodníkom. Stimuluje tak krvný obeh a rozširujú sa mu cievy. Kneippov kúpeľ pôsobí pozitívne na srdce a obehový systém a podporuje celkovú imunitu a obranyschopnosť organizmu.

 

voda 4

 

Návštevu sauny, masáž alebo pobyt vo vírivke či bazéne s masážnymi tryskami by sme si mali dopriať pravidelne. Preukáže sa to nielen na našej lepšej fyzickej kondícii, ale aj na psychickej pohode a spokojnosti. A to si zaslúži každý z nás.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay