Malá Fatra - malebné pohorie rozprestierajúce sa na severozápade Slovenska. V lete navštevované pre nádherné prírodné scenérie, vodopády, tiesňavy a rokliny. V zime sa tu stretávajú priaznivci zimných športov v troch veľkých a niekoľkých menších lyžiarskych strediskách.

 

lyžovanie mala fatra vratna dovolenka sneh

 

Najväčším strediskom Malej Fatry je lyžiarske centrum vzdialené tri kilometre od rázovitej obce Terchová. Vyznačuje sa dvanástimi kilometrami zjazdoviek, disponuje deviatimi vlekmi, jednou kabínkovou a jednou sedačkovou lanovkou. V stredisku sa nachádzajú tri lyžiarske lokality. Stredisko je vhodné pre lyžiarov začiatočníkov, stredne pokročilých i najnáročnejších klientov. Na vrchu Chleb sa totiž nachádza zóna, kde sú veľmi dobré podmienky na freeridové lyžovanie, skialpinizmus i snowbordovanie. Je tu aj dlhý a strmý svah, kde na dvoj kilometrovom úseku prekonáte 750 metrové prevýšenie. A to je naozaj len pre zdatných a odvážnych lyžiarov. Nezabudli tu ani na deti, v stredisku je vybudovaná detská zóna, kde sa deti zabavia i naučia lyžovať. Samozrejmosťou sú požičovne lyžiarskych potrieb, možnosti občerstvenia v chatách pri zjazdovkách alebo ski baroch.

 

lyžovanie mala fatra ilustracie sneh dovolenka

 

Neďaleko mesta Martin sa nachádza významné lyžiarske stredisko, z ktorého je nádherný výhľad do údolia. Ako jedno z mála stredísk sa takmer každoročne pýši nádielkou prírodného snehu, ale ak by bolo potrebné, k dispozícii je aj umelé zasnežovanie. Na svahy je možné vyviezť sa piatimi vlekmi a jednou sedačkovou lanovkou. Denne je tu upravovaných jedenásť svahov s dĺžkou takmer osem kilometrov. Náročnosť zjazdoviek je tu orientovaná na stredne zdatných lyžiarov a lyžiarov mierne pokročilých i začiatočníkov.

 

lyžovanie malá fatra valčianska dolina

 

Vo Valčianskej doline, taktiež neďaleko mesta Martin sa nachádza lyžiarske stredisko zamerané na rodiny s deťmi. Šesť lyžiarskych vlekov a 4-sedačková lanovka obsluhujú lyžiarov na ôsmich zjazdovkách s dĺžkou 5,6 kilometra. Náročnosť svahov je vhodná pre začínajúcich lyžiarov a mierne pokročilých. Veľkým bonusom strediska je možnosť dopraviť sa autom priamo pod svah, kapacita parkoviska disponuje 1200 miestami pre osobné autá a 10 miestami pre autobusy. Keďže ide o prevažne rodinné stredisko, rozmanité a početné služby a doplnkové služby sú zamerané na detského klienta a rodiny.

Ďalšie menšie strediská sa nachádzajú v Jasenskej doline, vo Fačkovskom sedle a v blízkostí obcí Čičmany, Rajecká Lesná a Kľačno.

Pripravila: Petra Adamcová