Raňajky, prvé jedlo dňa, ktoré by malo byť pre celkové fungovanie a naštartovanie organizmu tým najdôležitejším. Ak sú raňajky kvalitné, pestré a pripraví nám ich niekto iný, vychutnáme si ich o to viac. Preto sú hotelové raňajky službou, ktorú pozorne sleduje a hodnotí každý klient ubytovacieho zariadenia.

 

raňajky hotel svedske stoly prestrety stol

 

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že čím vyššia kategória hotela alebo ubytovacieho zariadenia, tým viac klient očakáva vyšší štandard poskytovaných služieb i podávaných raňajok. Treba ale povedať, že dnes sa aj malé penzióny a hotely snažia klientom poskytnúť kvalitné raňajky, lebo si uvedomujú, že sa tým dokážu veľmi dobre odlíšiť od konkurencie a môžu si pripísať niekoľko pozitívnych bodov k celkovému dojmu svojej prevádzky.

Čo by na raňajkách nemalo chýbať

Hotelové reštaurácie ponúkajú na raňajky jedlá z teplého bufetového stola, kde sa pripravujú vajíčka na niekoľko spôsobov, pečené i varené párky, rôzne sladké teplé ovsené, krupicové alebo ryžové kaše, lečo ale aj napríklad opekané zemiaky.

 

raňajky hotel svedske stoly menu

 

V rámci studeného bufetu býva v ponuke niekoľko typov údenín, salámy, šunky, čerstvá nakrájaná zelenina, rôzne druhy syrov, maslá, džemy, med, jogurty a výber z vločiek a cereálií. Samozrejmosťou je možnosť voľby z niekoľkých druhov chleba, slaného i sladkého pečiva, čerstvého ovocia i sladkých raňajkových koláčov.

 

raňajky hotel svedske stoly chleba pecivo

 

Bonusy, ktoré potešia

Hotelieri, ktorí si potrpia na vysokú úroveň poskytovaných gastronomických služieb pridávajú k raňajkám vždy niečo, čím sa odlíšia od konkurencie. Môžu to byť domáce nátierky, nárezy, rolády, šaláty s majonézou alebo jogurtom i bez zálievok, restovaná zelenina a pre milovníkov polievok na dobrý štart dňa aj čerstvo pripravený zeleninový alebo mäsový vývar. Nadšencov zdravej stravy poteší výber sušeného ovocia a orechov.

 

raňajky hotel svedske stoly slane variacie

 

Pre ľudí z rôznymi intoleranciami môže byť pripravený špeciálny fit kútik, kde sa nachádzajú bezlepkové produkty či mliečne výrobky bez laktózy. Špecifické potreby klienta môže hotel zisťovať vopred a splniť ich aj na požiadanie.

 

raňajky hotel svedske stoly maliny

 

Samozrejmosťou je prvotriedna čerstvosť všetkých potravín. Niektorí klienti oceňujú, ak sú produkty získavané od lokálnych dodávateľov, z blízkeho okolia či menších osvedčených domácich pekárov, mliekárov alebo pestovateľov.

Výber nápojov

Ráno si takmer každý z nás dáva lahodný teplý nápoj. Zväčša sa rozdeľujeme na kávičkárov alebo čajomilcov. Preto kvalitná káva v rôznych variáciách a zelený, čierny, ovocný i bylinkový čaj sú základom dobrej ponuky teplých nápojov. Pre deti a dospievajúcich by malo byť v ponuke studené a teplé mlieko, sladené nápoje ako kakao, horúca čokoláda alebo mlieko s inými príchuťami ako vanilka, banán alebo jahoda.

 

raňajky hotel svedske stoly kava

 

Zo studených nápojov sa podáva voda, a džúsy vo viacerých príchutiach. Top ponukou je čerstvá lisovaná šťava z citrusového ovocia alebo iné odšťavované druhy ovocia a zeleniny, ktoré môžu byť poskytované aj za príplatok.

Zameranie hotelov pre deti, športovcov, priaznivcov zdravej stravy alebo iných môžu mať v ponuke špeciálne raňajkové potraviny, ktoré obľubujú konkrétne skupiny hostí. Včasná otváracia doba reštaurácie je výhodná pre rodiny s deťmi, ktoré vždy vstávajú skôr i obchodných cestujúcich. Naopak predĺžená otváracia doba lichotí klientom, ktorí potrebovali eliminovať spánkový deficit, alebo pricestovali v nočných hodinách. Hostia ocenia aj možnosť donášky raňajkového menu do pohodlia izieb, kde sú ubytovaní.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay

 

Prečítajte si tiež: Výber manželskej postele - nepoľavujte zo svojich nárokov

postel