Majonézový šalát, koláčiky, oriešky, slané pochúťky a alkohol sa počas uplynulých dní vyskytovali v našich kuchyniach a jedálňach častejšie ako inokedy. Viac kalórií i viac tuku v strave ohlási náš organizmus okrem možnej zvýšenej hmotnosti aj únavou a nesústredenosťou.

 

strava polievka

 

Ak ste zvýšený príjem menej zdravých pochúťok kompenzovali pohybom na čerstvom vzduchu, ste vo výhode. Ak nie, pomôžete si aj zdanlivo jemnými ale účinnými zásahmi v stravovacom a pitnom režime.

Tekutiny sú pre ľudské telo veľmi podstatné

Začnime pitným režimom. Ráno po prebudení naštartujete svoj organizmus vypitím pohára čistej vlažnej vody s citrónom. Aktivizujete tak svoje trávenie a pomôžete tak organizmu vyplavovať z tela škodlivé látky. Na tekutiny nezabúdajte počas celého dňa. Vhodné sú nesladené bylinkové čaje, slabo mineralizované vody alebo spomínaná čistá voda s citrónom. Ak na pitie počas dňa zabúdate, dajte si na pracovný stôl dvojlitrovú fľašu s čajom alebo vodou a postupne z nej popíjajte.

 

strava voda

 

Pravidelnosť v stravovaní

Pri stravovaní je dôležitá pravidelnosť. Byť počas celého dňa hladný a následne napríklad vo večerných hodinách dobiehať zameškané, je jedným z absolútne nevhodných stravovacích návykov. Skúste vstať ráno o pár desiatok minút skôr a pripravte si bohaté raňajky s čerstvým ovocím, zeleninou, kyslými mliečnymi výrobkami. Dopriať si môžete aj vajíčka alebo šunku. Ak preferujete sladké raňajky, hriechom nie je ani ovsená kaša alebo koláčik, ak si ich pripravíte doma, v zdravšej alternatíve s nižším množstvom cukru.

 

strava raňajky

 

Polievky a zeleninové prílohy

Všetci vieme, že častá konzumácia vyprážaných jedál nie je pre naše trávenie ani cievy dobrou voľbou. Preto sa skúste pri výbere menu na obed i večeru rozhodovať medzi mäsom na prírodný spôsob, pečeným alebo grilovaným. Príloha by mohla z väčšej časti tvoriť zelenina, buď surová alebo tepelne upravená. Polievku nevynechávajte. Číry mäsový alebo zeleninový vývar zahreje váš organizmus a prispeje k tomu, že druhé jedlo skonzumujete v menšom množstve ako keby ste si polievku nedali.

 

strava salat

 

Jedlo si užívajte

Medzi tromi hlavnými jedlami si môžete dopriať desiatu a olovrant v podobe nakrájanej zeleniny s jogurtovým dipom, kúskami ovocia, syra či zopár orechov alebo semien. Nejedzte za chodu, pohybu, pri čítaní, sledovaní počítača alebo telefonovaní. Na každé jedlo si urobte čas a vychutnajte si ho. Ak ste milovníci sladkého, dajte si kúsok kvalitnej čokolády. Milujete kávu? Doprajte si ju. Zákazy nie sú tou správnou cestou. Doprajte si to, čo máte radi, ale s mierou. Keď k tomu pridáte každodenný pohyb na čerstvom vzduchu, vydali ste sa tou správnou cestou.

 

strava káva

 

Pripravila: Petra Adamcová