Potrebujete zrelaxovať? Viete, kde si môžete najlepšie dobiť energiu, prísť na iné myšlienky a zabudnúť na všetky starosti? Poprechádzajte sa v prírode, nadýchajte sa čerstvého vzduchu a na všetko sa budete pozerať úplne iným pohľadom.

 

príroda zima 2

 

Preto by sme si vo voľných dňoch mali dopriať oddych a tráviť čo najviac času so svojimi deťmi a rodinou. Najviac prospejete svojmu zdraviu, ak sa vyberiete do prírody. Mobilné telefóny a smartfóny nechajte doma a poďte si vychutnať prechádzku v chladnom a zdravom prostredí.

Účinky pobytu v prírode

Možno budem opakovať už tisíc krát známe fakty, ale predsa... Stromy a rastliny vyrábajú kyslík, takže jeho koncentrácia je v prírode vyššia, čo má blahodarný vplyv na organizmus. Zlepšuje sa fungovanie mozgu, cirkulácia krvi a dýchanie, do krvi sa vyplavuje hormón šťastia serotonín.

 

príroda zima 4

 

Atmosféra prírody upokojuje. Ľudská psychika prelaďuje na "relaxačný" modul. Na prechádzke lesom máte dostatok času, môžete tak začať vnímať veci a javy, ktoré v bežnom živote neriešite. Zeleň, aj keď je posypaná snehom, je prospešná pre zrak, ktorý sa menej namáha, takže dáte vydýchnuť aj svojim očiam.

Pri klasickej chôdzi, stúpaní do kopca či preskakovaní prekážok vykonávate prirodzenú fyzickú aktivitu, čo je ďalší prospešný bod pre vašu fyzickú kondíciu. Vedci navyše zistili, že fyzická aktivita v prírode človeka nabíja energiou tak, že vydrží vykonávať fyzickú činnosť s menšími obtiažami a dlhšie ako napríklad v telocvični alebo fitnes centre.

 

príroda zima 1

 

Vnímajte zvuky prírody, štebot vtáctva, šumenie stromov, vŕzganie snehu pod nohami alebo praskanie zamrznutej pôdy. Porozprávajte deťom, o tom, ako sa žije zvieratám v zime v lese, prineste do kŕmidla nejaké dobroty pre vysokú zver, nezabudnite na vtákov a veveričky. V prírode síce majú prirodzenej potravy dostatok, ale problém môže nastať, keď príde naozaj tuhá zima.

Prechádzku v zimnej prírode si vychutnajte. Spojte ju s tým, čo vás teší a čo máte radi. Ak je sneh, tak postavte snehuliaka, vezmite si sánky a sledujte stopy zveri. Ak sneh ešte do lesa blízko vás nenapadal, nazbierajte si pekné listy, šišky či zmrznuté šípy a vytvorte si jedinečnú prírodnú dekoráciu.

 

príroda zima 3

 

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay