Na Slovensku máme množstvo kaviarní, barov, reštaurácií i cukrární. Niektoré ponúkajú kávu iba ako doplnok svojej ponuky, naopak u iných je hlavným lákadlom. V každom prípade je však dôležité uvedomiť si, že kávová kultúra na Slovensku rastie.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 3

 

Kvalita kávy závisí od samotného výberu kávovníkových zŕn, ich spôsobu praženia, správnej prípravy i jej konkrétnej chuti. Kvalitná káva už na prvý pohľad vyzerá "zdravo". Lieskovo oriešková kréma espressa bez čiernych okrajov či lesklé mlieko bez bubliniek sú len čiastočnými znakmi jej správnej prípravy. Výsledná chuť kávy rozhoduje o tom, či sa zákazník bude do vašej prevádzky pravidelne vracať alebo uprednostní iný podnik.

Spoločnosť EuroCoffee s. r. o. s kávou značky Coffee VERONIA už v roku 2005 prišla na náš trh s vlastnou receptúrou kávy, zloženou so šiestich arabík. Dodnes patrí medzi najpredávanejšie produkty pražiarne a nájdeme ju pod názvom Coffee VERONIA Blend. Je určená pre každého milovníka kávy, každú domácnosť i gastronomický podnik. Starostlivo vyberané odrody, kvalita zŕn a dlhoročné skúsenosti pražiara vám zaručia rovnakú chuť orieškov, čokolády, karamelu a miernej acidity, kedykoľvek si túto kávu vyberiete.

Ak však máte radi viac aciditné kávy s nádychom ovocia či byliniek, prípadne nechcete aciditu vôbec cítiť, a ide vám hlavne o horkejšie, čokoládové tóny, Coffee VERONIA má vo svojej bohatej ponuke kávu pre každého. Pražiareň dováža kávy z rôznych kútov sveta. 100% Arabiky so Strednej, Južnej Ameriky, Ázie či Afriky prinášajú v ponuke 25-tich odrodových káv s rôznymi chuťovými profilmi.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 1

Majiteľ a zakladateľ spoločnosti Cofee VERONIA - Oldřich Holiš

Navyše sa rodinná certifikovaná BIO pražiareň kávovníkových zŕn Coffee VERONIA rozhodla pomáhať ľudom zo sveta kávy, ale aj gastronomickým prevádzkam na Slovensku a v zahraničí. Vďaka systému DIRECT TRADE, teda priamemu obchodu s pestovateľmi kávy ide nielen o biznis a obchod, ale v prvom rade o dôveru a priateľstvo medzi pestovateľom a pražiarom.

Vďaka priamemu kontaktu pestovateľa s pražiarom, môže farmár prispôsobiť postup pestovania kávovníkov, zberu alebo spracovania samotných kávovníkových čerešní či zŕn, a tým ovplyvniť chuťový profil káv podľa požiadaviek samotného pražiara. Pražiar na druhej strane má tak záruku konštantnej kvality zŕn, ktorú môže garantovať svojím odberateľom. Najdôležitejšou súčasťou kávového trojuholníka - pestovateľ, pražiar a zákazník je silný príbeh každej farmy, vďaka ktorej by sme si mali vážiť každú jednu šálku našej obľúbenej kávy.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 9

 

Pod značkou Coffee VERONIA si nájde každý kávičkár svoju ,,vyvolenú“. Okrem káv priamo od farmárov z rady BEAN´S FRIENDS má Coffee VERONIA vo svojom portfóliu širokú ponuku viacerých krajín či odrôd s najrôznejšími chuťovými profilmi. Nechajte sa inšpirovať niektorými z nich:

Coffee VERONIA - Lahodná káva Coffee VERONIA je vyrobená z prvotriednych zelených kávovníkových zŕn z celého sveta, stredne pražená podľa vlastných receptúr a postupov praženia. Má vyváženú chuť, je ľahko oriešková s príchuťou čokolády, kakaa, mierne korenistá a s miernou kyslosťou v pozadí.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 7

 

India - táto odroda sa pestuje v nadmorskej výške 1200 až 1800 metrov. Jej typická chuť sa dosiahne až potom, keď pestovatelia ešte zelené kávovníkové zrná vystavia vetru a dažďu. Vyznačuje sa mäkkou chuťou a jemne korenenou vôňou.

Indonézia - v Indonézií sa pestuje káva hlavne na Jáve. Káva má výrazné telo a veľmi nízky obsah kyselín. V chuti sa objavuje príchuť čokolády, mierne zemité, tabakové a ovocné tóny s vyváženou kyslosťou.

Nepal Mount Everest - táto káva pestovaná na úpätí Mount Everestu je právom považovaná za najvzácnejšiu na svete. Plantáž Plantec Coffee Estate sa nachádza 75 kilometrov severne od Kátmándú popri rieke Trisuli. Káva je skvele vyrovnaná, s čistou chuťou čokolády a delikátnou orieškovou dochuťou.

Guatemala - kávovník sa v Guatemale pestuje vo veľkej časti na vulkanickom horskom svahu Sierra Madre. Silnejšie pražená káva rozvíja svoju sladkú, ovocnú a takmer vždy korenistú príchuť, často s dymovým charakterom.

Etiópia - je pravlasťou kávy arabiky. Táto odroda má nezameniteľnú, mäkkú a jemnú chuť. V chuti sa nám spája karamel a med s ovocnými tónmi. Výsledok je nádherná zmes chutí, ktorá sa dá len ťažko popísať pár vetami.

CostaRica - kostarická káva sa vyznačuje vysokou kvalitou. Odroda Tarazu je miestnym obyvateľstvom považovaná za najlepšiu kávu na svete. Vyznačuje sa jemnou, hodvábnou a pritom bohatou chuťou s jemnou kyslosťou.

Cuba - patrí medzi producentov najlepších káv na svete. Exportované je však veľmi malé množstvo kávy, preto je veľmi vzácna. Táto káva pochádza z východnej časti Kuby, zo strmých svahov provincie Guantanámo. Káva sa vyznačuje silným telom, strednou kyslosťou, ľahkou dymovou, ale predovšetkým kakaovou chuťou. Dochuť je výrazne tabaková.

Pražiareň Coffee VERONIA patrí medzi prvé certifikované BIO pražiarne, a preto v jej zozname nájdete aj kávy v BIO kvalite s označením Organic. Vyznačujú sa vyššou aciditou a ľahšou chuťou ako bežné kávy z daných krajín.

 

veronia coffee holis zakladate kavy svet kvalita 5

 

Firemná filozofia Coffee VERONIA je postavená na kvalite. Kávovníkové zrná dovážajú priamo od ich pestovateľov. Každý z týchto farmárov svoju plantáž zdedil od svojich predkov a prácu na nej neberie len ako povinnosť, no najmä ako poslanie. Zaviazal sa produkovať najkvalitnejšie kávovníkové zrno a poskytovať domov, prácu a živobytie stovkám jej obyvateľov.

Farmári z rady BEAN´S FRIENDS, s ktorými Coffee Veronia spolupracuje sa zameriavajú na pestovanie výberových káv (Specialty Coffee). Táto káva musí spĺňať náročné normy, ktoré definuje Specialty Coffee Association (SCA). Jedinečné sú však aj svojou nízkou dostupnosťou. Úroda málokedy presahuje stovku tridsať kilových vriec, čo z jednotlivých odrôd robí limitované edície.

Viac informácií: www.coffeeveronia.sk