Ak ste sa rozhodli navštíviť niektorý z našich alebo zahraničných wellness hotelov, okrem ubytovania a stravy väčšina hotelov poskytuje doplnkové wellness služby. Sauny, bazény a masáže sú takzvanou klasikou, ale objavujú sa aj menej zvyčajné procedúry a terapie, ktoré boli dodnes zväčša len súčasťou kúpeľných centier.

 

wellness uvod fish therapy procedury hotel

 

Subakválna alebo podvod masáž

Patrí medzi vodoliečebné procedúry, ktoré pomáhajú k celkovej regenerácii organizmu, ale napomáhajú aj eliminácii dlhodobých bolestí svalov a kĺbov. Podvodná masáž sa vykonáva ako kombinácia teplého kúpeľa, vo vode s teplotou 35 - 37°C s cieleným masírovaním. Terapeut masíruje telo vodným prúdom z nádstavca masážnej hlavice. Masážna hlavica má rôzne priemery. Dýzy s menším priemerom sa aplikujú, pokiaľ je potrebné pôsobiť bodovo na konkrétne miesta na tele, dýza s väčším priemerom vtedy, ak je potrebné pôsobiť viac plošne. Samotný prúd vody z hlavice je aplikovaný vo vzdialenosti 10 - 15 cm od tela klienta, pod uhlom 30 - 60°. Tlak vody v hlavici je 2 - 4 atmosféry.

 

wellness 5 fish therapy procedury hotel

Foto: Zlaté kúpele Turčianske Teplice

 

Smer masáže a vodných trysiek je dôležitý

Klient by mal vo vani pár minút len relaxovať a po niekoľkých minútach sa začína s masážou. Najskôr na dolných a horných končatinách, na väčších svalových partiách a postupuje sa od končatín smerom k trupu. Pohyby trysky môžu byť krúživé aj priame. Pri masáži hrudníka a chrbta trysky kopírujú pohyb ležatých osmičiek. Vynechávajú sa intímne oblasti, kostené výbežky a kŕčové žily.

 

wellness 3 fish therapy procedury hotel

 

Účinok masáže je veľmi intenzívny, preto po ukončení masáže je nevyhnutný oddych na lôžku, niekedy sa aplikuje aj suchý teplý celotelový zábal. Podvodná masáž sa odporúča po úrazoch a operáciách pohybového aparátu, chronických a únavových bolestiach i obezite.

Bio pedikúra rybími špecialistami

Špeciálna odroda rybičiek Garra Rufa pochádza z tureckých riek. Svojimi bezzubými čeľusťami sa prisajú na pokožku nôh a obrusujú staršiu, nadbytočnú alebo chorú pokožku nôh. Ústna dutina rybičiek tvorí enzým ditranol, ktorý okamžite pôsobí na dezinfekciu obrúsenej pokožky a napomáha jej hojeniu. Procedúra trvá približne 20 minút, vykonáva sa v špeciálnej kadi, do ktorej si klient vloží dolné končatiny. V kadi pláva asi stovka rybičiek, ktoré sa postarajú o zdravé a hladké chodidlá.

 

wellness 1 fish therapy procedury hotel

 

Estetický i liečebný účinok

Procedúra sa okrem estetického účinku odporúča aj na kožné ochorenia ako sú plesne, psoriáza, atopický ekzém alebo akné. Svojim pôsobením dokážu rybky Garra Rufa zmierniť ich príznaky a liečiť. Nemusíte sa obávať o svoju zdravú pokožku, ryby sa sústreďujú výlučne na ekzematickú, stvrdnutú a odumretú kožu.

 

wellness 2 fish therapy procedury hotel

 

Masáž lávovými kameňmi

Táto masáž patrí medzi tepelné masážne terapie. Hlavným prostriedkom, ktorým sa masáž vykonáva, sú tmavé, oblé lávové kamene, s vysokým obsahom železa. Tieto dokážu harmonizovať ľudské telo, pôsobia proti bolesti v pohybovom aparáte, detoxikujú a odoberajú negatívnu energiu.

 

wellness 4 fish therapy procedury hotel

 

Kamene sa nahrievajú na teplotu 40 - 60°C a takto teplé sa prikladajú na určité miesta na tele. S niektorými sa môže vykonávať aj celková masáž. Pokožka je vopred naolejovaná, aby sa lepšie znášala horúčosť kameňov, ktoré po priložení na telo okamžite odovzdávajú svoje teplo a energiu. Hovorí sa, že energia a sila kameňov vznikla v sopke, odkiaľ boli kamene spolu s lávou na povrchu Zeme ochladené, ale liečivé energie v kameňoch zostali zachované na dlhé obdobie. Trochu mystická terapia, ale účinky aplikácie kameňov sú reálne. Tak prečo to neskúsiť.

Text: Petra Adamcová