Slávny legendárny vlak Orient Express premával na trase Paríž - Istanbul už od roku 1883. Vlak ponúkal okrem prejazdu svetovými metropolami nocľah v luxusných kupé, gastronómiu najvyššej kvality a spoločenské večery s tancom pri živej hudbe.

 

orient 1 expres vlak nostalgia umenie

 

Dnes už sa na dlhšie trasy cestuje prevažne leteckou dopravou, ktorá je rýchlejšia, flexibilnejšia a cenovo výhodná. Ak by ste si však cestu luxusným vlakom, v ktorom sa vozila aj slávna Agatha Christie chceli užiť, novodobá podoba Orient expresu stále premáva po železniciach celého sveta.

 

orient 5 expres vlak nostalgia umenie

 

Zážitkovému cestovaniu v štýlových hoteloch na koľajniciach sa venuje spoločnosť Venice Simplon Orient Express. Raz do roka vypravujú aj bývalú slávnu trasu Paríž - Istanbul, ale práve kvôli tradícii a jedinečnosti je táto trasa vypredaná na niekoľko rokov dopredu. V ponuke je ale veľa iných destinácii v Európe, napríklad Rím, Londýn, Benátky, Viedeň, Budapešť, aj nám blízka Praha.

 

orient 2 expres vlak nostalgia umenie

 

A ako cesta a bývanie v slávnom vlaku vyzerá? Už samotný vlak je stelesnením umenia a štýlu Art deco. Spoločnosť si potrpí na dodržiavanie etikety a kódexu z prelomu 19. a 20. storočia. Zamestnanci vlaku majú špeciálne uniformy kopírujúce vtedajšie rovnošaty, majú však aj správanie a vystupovanie vtedajšieho obdobia, takže noblesa na každom kroku.

 

orient 4 expres vlak nostalgia umenie

 

Ubytovanie vo vlaku môžete voliť z klasických dvojlôžkových alebo jednolôžkových kabín, alebo luxusných suít a apartmánov. Každá kabína má svoju dennú a nočnú podobu. Počas dňa ste akoby v skutočnej hotelovej izbe s posedením, stolíkom, kreslami a ostatným zariadením. Po zotmení izbu pripravia na oddych a spánok cestujúcich. Osobný kupé steward sa postará o komfort každého cestujúceho, servíruje popoludňajší čaj o piatej, prostredníctvom vlakových novín informuje o spoločenskom a kultúrnom programe vo vlaku a plánovaných prejazdoch a zastaveniach v mestách.

 

orient 7 expres vlak nostalgia umenie

 

Samozrejmosťou je špičková gastronómia. Jedlá, spôsob podávania jedál i samotné prostredie a obsluha je zážitkom. Vo vlaku sa nachádza aj barový vozeň, kde popri popíjaní koktejlov cestujúci debatujú pri tónoch piana excelentného hudobníka.

 

orient 6 expres vlak nostalgia umenie

 

Jazda vo vlaku, ktorý je kópiou slávneho Orient Expressu je zážitkom na celý život. Nejde vôbec o lacnú záležitosť, ale ak si potrpíte na obdobie a tradície dávno minulých čias, šarm, noblesu a distingvované správanie, zaobstarajte si zodpovedajúce ošatenie, úsmev a poklonu, a vyrazte na cestu za zážitkami.

Text: Petra Adamcová
Foto: Belmond

 

Prečítajte si tiež: Túžite po nevšednom zážitku? Tieto hotely vám ho ponúknu

zvlastne hotely castle hotel dalia