Indická kuchyňa sa u nás stáva čoraz viac obľúbenou. Je to možno dané aj tým, že veľa ľudí mení svoj životný postoj k strave, cvičí jogu a čerpá inšpiráciu z Indie.Vo viacerých reštauráciách sa ponúka indické jedlo, ktoré je symbolom zdravej stravy. Strava v Indii je veľmi jednoduchá, zbavená nadmerných pôžitkov a gurmánstva.

 

Bufet, Indian, Jedlo, Korenie, Obed

 

Väčšiu časť populácie tvoria hinduisti, ktorí sú striktní vegetariáni. Základné jedlo tvorí ryža zo zeleninou, či strukovinou. Strava je tepelne upravená, ale malú časť tvorí i surové ovocie a zelenina. Tým že India je veľká, v každej oblasti je rôzna gastronómia, záleží na klimatických podmienkach a dopestovaných potravinách.

 

Krevety, Ryža, Papriky, Pot, Večera

 

 

V strednej Indii majú na raňajky najčastejšie ryžové, či kukuričné placky, k tomu jogurt, alebo mlieko. Na obed sa varí ryža so zeleninou, alebo strukovinou. Niekedy sú miesto ryže aj zemiaky. Mäso sa konzumuje zriedka a je pripravované na korení kari. Samozrejme, že mäso konzumujú iné náboženstvá ako hinduisti. Na večer sa podáva jogurt, alebo ryža so zeleninou. Tradičné jedlo nazývané Máslo – ghí, je vzácnosť, pričom sladké pečivo sa pečie iba na sviatky. V západnej Indii sa je mäso tiež veľmi málo, skôr ryby. Mäso sa konzumuje viac v púštnej oblasti, kde je málo iných potravín. Na iných miestach západnej Indie je základ rizoto so zeleninou. V severnej Indii a chladnejšom podnebí Kašmíru a Himalájí sa konzumuje viac pšeničného chleba, placiek, kukurice a sušeného ovocia. Hinduisti sú vegetariáni, ktorí odmietajú i vajcia. Vo východnej Indii strava pozostáva z ryže, prosa, strukovín, pšenice, rýb a kukuričných placiek, ktoré sa podávajú najčastejšie s mliekom a ovocím.  V Južnej Indii , kde je teplo je častým jedlom kokos na všetky spôsoby. Požíva sa ako príloha k jedlu, kokosov ý tuk na varenie, kokosová voda, či samotný kokos. Avšak samozrejme hlavnou potravou je i tu ryža s rôznymi omáčkami, prísadami, či zeleninou. Na večer sú obľúbené i husté polievky. Z mliečnych výrobkov sa konzumuje prevažne jogurt, či zákys. Sladkosti sa jedia iba počas sviatkov. 

 

Osoba, Žena, India, Polia, Plantage, Čaj

 

Základné potraviny Indie
Z tukov sa používa sa prepúšťané maslo ghee, ktoré sa u nás predáva hlavne v bioobchodoch. Z rastlinných tukov sa používajú prírodné oleje ako slnečnicový, kokosový, horčičný, olivový a sezamový.  Z múky sa najčastejšie sa pripravujú  nekysnuté indické placky čapáti, ktoré sa jedávajú denne. Placky sú konzumované čerstvé a teplé, bezprostredne niekoľko minút po dopečení. Existuje veľ druhov indických chlebových placiek. Základnou potravinou je ryža. V indickej kuchyni je varená v pare alebo vo vode. Uvarená by mala byť sypká, suchá a biela. Najčastejšie sa používa  druh ryže - basmati.  Aj zelenina  je dôležitou zložkou indickej stravy, avšak rajčiny sa používajú veľmi málo. Ovocie a orechy sa taktiež používajú často. Ovocie sa používa najčastejšie sušené, alebo ako súčasť dezertov. Z orechov sa  konzumujú prevažne mandle, ktoré sa namočia v studenej vode, najlepšie počas noci. Najcharakteristickejšie  korenie je kari, garam masala, medzi  ďalšie patrí zázvor, koriander, kardamon, rímsky kmín, paprika, korenie, šafran, kurkuma, škorica a iné. Z mliečnych výrobkov sa používa indická smotana – malai, indický syr – paneer a biely jogurt.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt idické placky

 

Stolovanie
Stôl je pestro vyzdobený farebnými obrúskami, utierkami a rôznorodým ozdobeným riadom. Sedí sa na koberčekoch alebo nízkych sedadlách, jedlo je miskách položené na vyššom drevenom, mramorovom alebo kamennom stole. Indovia tradične jedia pravou rukou, často používajú placku, ktorou si naberajú do úst polievku či omáčku. Dlaň ruky musí zostať čistá! Pokrmy sú podávané vo viacerých miskách. V chudobnejších rodinách sa používajú miesto misiek veľké banánovníkové listy. Indovia servírujú na stôl viac jedla zároveň a hostia si naberajú na svoje taniere od každého niečo. Polievka a hlavné jedlo sa podávajú zároveň. Tradičným nápojom je voda, či  šťava napríklad z manga.

 

15481575956970 640 388

 

Príprava jedla 
Indické  ženy sa vždy modlia pred jedlom, aby bolo jedlo chutne pripravené a malo v sebe pozitívnu energiu. Postup pri varení je premyslený tak, aby všetko bolo dokončené súčasne. Napríklad najskôr sa dajú variť strukoviny a zemiaky a ako posledné sa robia placky. Podľa starej tradície sa v Indii po dovarení, najskôr než sa začne jedlo podávať, obetuje jedna porcia bohyni kuchyne Annapurne.

 

Text upravila: Lenka Drgoncová