Mosty, technické diela, pamiatky ale aj praktické prepojenia dvoch brehov, ale aj dvoch miest, kultúr či svetadielov. Mosty sú nevyhnutné, skracujú nám cestu, pomáhajú v prekonaní prekážok. Môžu byť však aj umeleckým dielom, na ktoré sa chodia pozerať milióny návštevníkov.

 

most uvod

 

Tento rok sa máloktorí z nás vybrali na výlet za hranice Slovenska či Česka. Aj z tohto dôvodu vám budeme v našich článkoch postupne sprostredkovávať inšpirácie na cesty alebo návštevy na zaujímavých bližších i vzdialenejších miestach. Aby, keď príde ten správny čas, a opäť budeme môcť slobodne a bez rizika cestovať, povieme si, áno, toto by som chcel/a vidieť. Nech sa páči, dnes výlet za tými najkrajšími mostami v Európe. A nezabudli sme ani na dve unikátne mostné stavby na Slovensku i v Česku.

Glenfinnan Viadukt, Škótsko

Pripomína vám táto fotografia konkrétnu filmovú scénu? Nemýlite sa, Harry Potter a jeho cesta do Rockfortu viedla práve týmto viaduktom. Viadukt bol postavený v roku 1901, podopiera ho 21 mostných pilierov a kvôli nedostatku vhodných kameňov na jeho výstavbu bolo rozhodnuté o jeho betónovej realizácii. Po tom, ako most preslávili filmy s Harrym Potterom, stal sa jedným z najnavštevovanejších miest Škótska a dostal sa aj na niektoré škótske bankovky.

 

most skotsko

 

Tower Bridge, Londýn, Veľká Británia

Tower Bridge, londýnsky most bol postavený v rokoch 1886–1894 a je kombináciou zdvíhacieho a visutého mosta ponad rieku Temžu. Na oboch stranách mosta sú vyhliadkové veže, ktoré znásobujú majestátnosť stavby. Spolu s prehliadkou mosta je možné navštíviť aj veže a oboznámiť sa s históriou stavby i technickými detailami projektu.

 

most londyn

 

Ponte Vechio, Florencia, Taliansko

Ponte Vecchio („Starý most“) je stredoveký kamenný segmentový oblúkový most s uzavretým parapetom cez rieku Arno v talianskej Florencii, ktorý je zaujímavý vystavanými obchodmi pozdĺž jeho stien. Spočiatku to boli obchody s potravinami, mäsom, farmárskymi potrebami, dnes už ide o štýlové obchody s umením, suvenírmi, šperkami a klenotami.

 

most florencia

 

Bastei, Lohmen, Nemecko

Tento pieskovcový most bol vybudovaný v roku 1851 na mieste pôvodného dreveného mostu. Je turistickou atrakciou vo výške 194 metrov ponad rieku Labe. Členité skaly Bastei vytvorila vodná erózia pred viac ako miliónom rokov. Pamiatka sa nachádza neďaleko mesta Rathen, juhovýchodne od Drážďan a je hlavnou dominantou nemeckého národného parku Saské Švajčiarsko.

 

most nemesko bastei

 

Ponte di Rialto, Benátky, Taliansko

Nedá nám nespomenúť známy most Ponte di Rialto, ktorý tvorí jedno zo štyroch mostných prepojení kanála Grande v Benátkach. Je najstarším mostom ponad benátsky kanál a postavený bol v 14. storočí ako súčasť mestského opevnenia. Maľby, ktoré je možné na moste vidieť pochádzajú zo 17. storočia a vyobrazujú miestnu históriu i patrónov mesta.

 

most benatky

 

Stari Most - Mostar, Bosna a Hercegovina

Stari Most je rekonštrukciou osmanského mosta zo 16. storočia a bol postavený na mieste pôvodného mosta, ktorý mal 427 rokov, a zničený bol počas vojny v roku 1993. Ide o významnú pamiatku v krajine, ktorá je považovaná za čistý prejav islamskej architektúry. Jej autorom je Mimar Hayruddin.

 

most mostar bosna

 

Puente Nuevo Ronda, Španielsko

Most bol postavený koncom 18. storočia, je dlhý 70 metrov a prepája tiesňavu El Tajo vo výške sto metrov nad zemou v španielskom meste Ronda. Milovníci tejto stavby sa nevedia rozhodnúť, či je väčším zážitkom vychutnávať si výhľady stojac priamo na moste alebo prechádzať sa tiesňavou ponad toto unikátne architektonické dielo.

 

most ronda

 

A ak sa v najbližších dňoch z pochopiteľných dôvodov za hranice nechystáte, nezúfajte, aj v našich krajinách máme nádherné mosty, ktoré stoja za zmienku. Dnes vám predstavíme dva z nich.

Plášťový most, Český Krumlov

Výstavba tohto jedinečného barokového mosta začala v roku 1686 a dnes spája štvrté a piate nádvorie zámku v Českom Krumlove. Most tvoria tri poschodia kamenných oblúkov s piliermi, otvoreným krytým poschodím so sochárskou výzdobou a tromi uzatvorenými poschodiami s dvoma spojovacími chodbami.

 

most cesky krumlov

 

Kolonádový most, Piešťany

Kolonádový alebo aj Sklený most patrí medzi významné pamiatky funkcionalistickej architektúry. Jeho autorom je Emil Beluš. Most vytvára prepojenie medzi mestom Piešťany a jeho kúpeľnou časťou. Známym symbolom mosta vítajúcich práve kúpeľných hostí je socha Barlolamača umiestnená na jeho priečelí. Most sa považuje za najdlhší krytý most na Slovensku, meria 162 metrov.

 

most piestany

 

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Gastro špeciality európskych kuchýň očami Sloveniek

europske jedla grecko cyprus