Základné, stredné i materské školy sú v súčasnosti z dôvodu prevencie a ochrany pred koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID - 19 zatvorené. Ak máte malé deti, s ktorými doma trávite čas, prinášame vám pár tipov, ako sa zabaviť alebo využiť spoločný čas na vzájomné učenie, poznávanie i hranie sa.

 

korona 7 virus deti volny cas aktivity

 

V súvislosti s momentálnymi zákazmi a bezpečnostnými opatreniami sme obmedzení výletmi do múzeí, galérií, aquaparkov alebo športových centier. Na druhej strane, je dobré aj v negatívnych veciach nájsť aspoň máličko pozitívneho.

Často hovoríme o tom, že žijeme rýchlo, všetko riešime v behu a strese, doma sa len pozdravíme a prehodíme pár nevyhnutných viet o chode domácnosti a na viac nám nezostáva čas. Teraz však ten čas máme. Skúsme sa teda venovať deťom, zvlášť ak sú malé, a tešia sa z toho, že môžeme tráviť čas spoločne.

 

korona 5 virus deti volny cas aktivity

 

Urobte si posedenie, v ktorom sa vaše deti môžu dozvedieť veľa o vás, vašej minulosti, spoločných cestách, dovolenkách i zaujímavých miestach u nás i vo svete.

Vytiahnite albumy s fotografiami, mapy, glóbus a porozprávajte deťom o miestach, ktoré ste spolu s nimi, alebo ešte len ako pár bez detí navštívili. Nezabudnite na dôležité informácie z lokality, kde sa dané miesta nachádzajú, spomeňte historické, kultúrne i geografické zaujímavosti z okolia. Keď ste boli na dovolenke spolu s deťmi, pýtajte sa ich, na čo si pamätajú, čo sa im najviac páčilo a podobne.

 

korona 3 virus deti volny cas aktivity

 

Zodpovedajúco veku detí im ukazujte dané miesta na mape, glóbuse. Nechajte ich, nech sa pýtajú na to, čo ich v súvislosti s daným miestom zaujíma a čo by chceli vedieť viac. Okrem spomienok tak doplníte a obohatíte ich znalosti zo zemepisu, dejepisu i spoločenskej náuky.

 

korona 2 virus deti volny cas aktivity

 

Vyjdite si do prírody

Na miesta, kde sa nezdržuje veľké množstvo ľudí, ktoré sa nachádzajú v prírode je povolené, dokonca odporúčané ísť. Ak máte čas a chuť, pripravte deťom zaujímavú hodinu poznávania prírody, stromov, rastlín, prvých kvitnúcich bylín a tráv. V lesoch je možné v týchto dňoch pozorovať vtákov, počuť ich spev, v mokrej pôde je možné sledovať stopy zvierat, z úkrytov na slnko vylieza hmyz.

 

korona 1 virus deti volny cas aktivity

 

Okrem samotného pobytu v prírode je na budovanie imunity spolu s príjmom vitamínu D odporúčané stráviť minimálne hodinu denne na slnku, čo má preukázateľne pozitívny vplyv na ochranu pred mnohými vírusovými ochoreniami.

 

korona 8 virus deti volny cas aktivity

 

Hodina gastronómie

O nedostatku času sme si už hovorili. Tak kedy, keď nie teraz sa môžeme spolu s nadšenými malými pomocníkmi pustiť do prípravy domáceho pečeného chleba, žemličiek, vianočky či koláča. Takých, kde si počkáme na vykysnutie cesta, kde sa pohráme s jednotlivými ingredienciami a hlavne necháme našich malých pomocníkov, aby skúšali, chytali, urobili pokojne aj trochu neporiadku v kuchyni, ale aby poznali, ako sa dá okrem krásnej vône v celom byte či dome vykúzliť výnimočné a chutné pečivo.

 

korona 4 virus deti volny cas aktivity

 

Ak ste zástancovia zdravej výživy, pohrajte sa s raw dezertami bez múky, s množstvom mletých orechov, sušeného ovocia a iných dobrôt. Bonusom môže byť príprava slávnostného stolovania a konzumácia dezertu s dobrým čajom a kávou.

 

korona 6 virus deti volny cas aktivity

 

Informujte deti o súčasnej situácii

Deti by mali vedieť, prečo momentálne nemôžu chodiť do škôlky či školy. Že vlastne nemajú prázdniny, ale ide o voľno, ktoré má úplne iný význam. A tiež im treba vysvetliť, čo sa môže stať, ak sa nebudú dodržiavať nastavené pravidlá. Stále treba zdôrazňovať potrebu hygienických štandardov a dezinfekcie rúk.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Ku kvalitnej káve patrí chutný domáci koláč

zuzana dvorska 6 dezerty kolace concept coffee