Študentka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, Bianka Šmatláková je úspešná finalistka súťaže Najlepší junior baristi za rok 2018. Vtedy bola prváčka, dnes sa baristike venuje už tretí rok. O tom, ako sa ku káve a baristike dostala, čo je pre ňu výzvou a aj recept na svoju kávovú špecialitu nám prezradila v nasledujúcich riadkoch.

 

bianka 1 kava baristka suťaz mlade talenty studentka

 

Povedzte nám začiatok svojho kávového príbehu, ako ste sa k baristike dostali?

K baristike som sa dostala cez školský krúžok, a vtedy som ani nevedela, čo baristika je. Išla som predovšetkým vyskúšať kreslenie do kávy čiže latte art len pre zábavu. A neskôr sa v škole uskutočnilo výberové konanie, kde sa rozhodovalo, kto z prvákov bude chodiť na súťaže Slovak Barista Cup. Nebola som vtedy veľmi sebavedomá, ale povedala som si, že by som mohla vyskúšať aspoň jednu súťaž. Podarilo sa mi to, a mala som motiváciu ďalej bojovať o výhru, ktorou bola 9 -dňová stáž v Brazílii.

 

bianka 5 kava baristka suťaz mlade talenty studentka

 

Áno Brazília. V roku 2018 ste získali prvé miesto v súťaži Junior baristov a vyhrali ste pobyt do Brazílie o poznávaní kávy. Začali ste kávu na tomto pobyte vnímať inak?

Keď som v Brazílii videla, a poznala, čo všetko je za procesom pestovania, spracovania a výroby kávy, veľmi mi to otvorilo oči. Koľko času tomu farmári venujú, a s akou láskou sa starajú o kávovníky. Je za tým veľa práce, ktorá je veľa krát málo docenená.

Čo považujete pri príprave kávy za najdôležitejšie? Nemám teraz na mysli prípravu špeciálnych kávových nápojov, ale klasické espresso, ktoré si mnohí z nás pripravujú doma, iní chodia na dobré espresso do kaviarne alebo pražiarne kávy.

Ak si chce človek vychutnať šálku dobrej kávy, tak jej chuť ovplyvňujú rôzne faktory, napríklad odkadiaľ káva pochádza, akým spôsobom je spracovaná alebo ako je upražená. Pri príprave kávy je podľa mňa najdôležitejšie pripraviť si ju tak, aby nám chutila. Pri príprave espressa treba zohľadniť nastavenie hrúbky mletia kávy, teplotu vody, dĺžku extrakcie atď., podľa toho, aby nám to splnilo určité očakávania výsledku kvality nápoja a chuti.

 

bianka 4 kava baristka suťaz mlade talenty studentka

 

Akú kávu uprednostňujete vy osobne? A koľko káv denne vypijete?

Ja uprednostňujem alternatívne prípravy kávy, čiže filtrovanú kávu. Tu sa jej chuť môže viac rozvíjať a môžeme cítiť rôzne tóny chuti, ak si teda pripravujeme kvalitnú, dobre upraženú výberovú kávu. Ja osobne často kávu nepijem, iba občas, keď mám záujem vychutnať si dobrú šálku kávy.

Ako prebieha klasická baristická súťaž? Aké sú súťažné disciplíny a ako sa prezentujete vy počas súťaže?

Baristická súťaž prebieha tak, že sú dané 2 disciplíny (v súčasnosti 3). Prvá disciplína je súťažné kolo, kde pripravujeme 2 espressá, 2 cappuccina a 2 kávové nápoje v časovom intervale 10 minút. Druhá disciplína pozostáva z nastavenia mlynčeka, aby do 20-30 sekúnd natieklo 20-30ml espressa, musíme odhadnúť správnu hrúbku mletia a aj množstvo kávy, ktoré dáme do páky. Na túto disciplínu máme taktiež 10 minút. Počas súťaže máme na sebe mikrofón a musíme odprezentovať komisii, čo robíme. Zo začiatku bolo pre mňa náročné sústrediť sa na prácu a zároveň aj rozprávať, ale časom som si zlepšila svoje zručnosti aj skúsenosti, a išlo mi to podstatne lepšie a prirodzenejšie.

 

bianka kava baristka suťaz mlade talenty studentka

 

Čo je pre vás pri príprave kávy alebo špeciálnych súťažných káv najnáročnejšie?

Najnáročnejšie pri príprave kávy na prvých súťažiach bolo pre mňa správne našlahať mlieko na tryske. Časom som sa to naučila a problém mi už viac menej nerobilo nič. Dôležité je pripravovať kávu s láskou a vtedy ide všetko ako po masle.

Ste autorkou vlastných receptov na kávové špeciality?

Keď sa pripravujeme na súťaž tak musíme vymyslieť nápoj, ktorého základom je espresso a ďalej primiešavame rôzne sirupy, ovocné šťavy, ovocné pyré atď. Je náročné vždy vymyslieť novú receptúru, aby sa suroviny neopakovali a kávová chuť bola vyvážená.

Prezradíte nám niektorý z vašich kávových receptov?

Citrus Dominicana:

3cl espresso
1cl zázvor sirup Kitl
4cl rose lemonade Fentimans
2cl rum Ron Bucanero
1cl rose grep sirup Monin
2cl red orange džús Rauch

 

bianka 2 kava baristka suťaz mlade talenty studentka

 

Máte v baristike ďalšie ambície, čo by ste chceli dosiahnuť?

V baristike by som sa chcela ďalej venovať podrobnejšie praženiu kávy a rôznym alternatívnym prípravám kávy.

Čo by ste odkázali mladým ľuďom, ktorí zvažujú, že by sa kávam a baristike chceli venovať?

Ak máte radi kávu a chcete si vychutnávať správne pripravenú kávu, tak sa nemusíte ničoho báť a jednoducho sa začnite baristike venovať. V dnešnej dobe sa dá k informáciám dostať veľmi ľahko, len je potrebné, aby boli dané informácie správne.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Bianka Šmatláková

 

Prečítajte si tiež: Jedlé kvety, ak ich správne skombinujete, vaše jedlo obohatíte o ďalší rozmer

jedle kvety 5 nechtik zahrada gastronomia jar