Jedna z najznámejších reštaurácií v Paríži i vo svete. Kvôli svojej polohe, histórii, príbehu, ale aj vynikajúcej kuchyni a atmosfére, ktorá sa vraj nedá popísať, ale treba ju zažiť. Poďme sa teda pozrieť na druhé poschodie Eiffelovej veže, kde sa každý deň otvárajú dvere reštaurácie Le Jules Verne, a kde vyberané menu pripravuje šéfkuchár Frédéric Anton.

 

jules verne 1

 

Vo výške 125 metrov vo veľkolepo poňatom priestore sú situované tri jedálne s výhľadom na Le Champ-de-Mars, Le Quai Branly a Trocadéro. Farba a tóny zariadenia reštaurácie sú koncipované v elegantnej čokoládovej farbe v kombinácii s bielymi obrusmi, príbormi, taniermi a ostatnými doplnkami. V strede jednej z jedální sa nachádza presklená stena, cez ktorú môžete sledovať prípravu vášho jedla.

 

jules verne 3

 

V roku 2019 prešla reštaurácia kompletnou rekonštrukciou a záležať pri nej si dali naozaj na všetko. Stoličky, ktoré sú k dispozícii hosťom si vyžiadali osem mesiacov výskumu a vývoja. Príbory, taniere a ostatné súčasti inventáru boli rovnako vyrobené na zákazku a výlučne pre túto reštauráciu.

 

jules verne 2

 

Šéfkuchár Frédéric Anton v júli minulého roku vytvoril nové menu reštaurácie. Nájdete v ňom jedlá zo surovín a prísad z rôznych regiónov Francúzska, ako sú kraby, krevety, hydina z voľného výbehu, ale aj čokoláda.

 

jules verne 4

 

Gurmánske špeciality tu pripravené charakterizoval nasledovne: "Jedálny lístok kombinuje pôvodné know-how s pokrmami zakorenenými vo francúzskej tradícii, vyznačujúc sa jedinečnými konceptami a modernými dotykmi chutí a vôní, ktoré pochopiteľne a dokonale súvisia s okolím, kde jedlo konzumujete a s celkovou jedinečnosťou tohto zážitku." Pre doplnenie len uvádzame, že reštaurácia získala ocenenie Michelinskej hviezdy a jej šéfkuchár je víťazom ceny „Meilleur Ouvrier de France“.

 

jules verne 6

 

Vďaka jemnému párovaniu jedál, menu reštaurácie odhaľuje to najlepšie z každej prísady servírovaného pokrmu a zdôrazňuje jeho vôňu a chuť. Obľúbenými špecialitami sú večerné degustačné menu pozostávajúce z piatich alebo siedmych chodov a trojchodové obedové menu, ktoré sa vždy menia podľa sezónnosti a ročného obdobia.

 

jules verne 7

Zásnubné menu

V menu a la carte nájdete lákavé názvy kompletných menu, napríklad večera Julesa Verna alebo Výhľad na Paríž. Ten pozostáva z lososa s avokádovou penou a nakladanou cibuľkou, pečenou kačicou s fondánovými zemiakmi, cestovín s čerstvými bylinkami a cesnakovým krémom a dezertom z pralinkovej peny, zaliatej citrónovým sorbetom.

Pripravila: Petra Adamcová