Svadba bez torty? Dnes takmer nemožné. Veď už v minulosti bola svadobná torta symbolom šťastia a požehnania. Už v starom Ríme sa nad mladomanželmi drobil koláč, ktorý svadobní hostia jedli na znak rodinnej súdržnosti.

 

svadobne sladkosti 4

 

Nie je tomu tak dávno, čo sa svadobné torty piekli v domácich podmienkach. Veľký dôraz sa kládol najmä na ich chuť, dávalo sa do nich všetko, čo tam malo byť; torta bola vizitkou svojho zhotoviteľa. Čo sa týkalo jej vzhľadu, väčšinou bola poliata čokoládou, s figúrkami ženícha a nevesty uprostred. O pár rokov neskôr sa z torty sa stalo umelecké dielo, ktoré vzniká predovšetkým pod rukami šikovných cukrárov. Podobne ako móda, i svadobné torty podliehajú trendom. Jeden rok sú v kurze čierne torty, ďalší rok ich vystriedajú folklórne motívy či geometrické tvary.

 

svadobne sladkosti 5

 

Nielen dizajn, ale i chuť

Samozrejme, i dnes sa kladie veľký dôraz na chuť svadobnej torty. Mohli by sme povedať, že jej „obal i vnútro“ musia byť v dokonalom súlade. Torta musí nielen dobre vyzerať, ale aj chutiť. „Trendom je všetko, čo ľuďom chutí. U nás používame len kvalitné a originálne suroviny, ako sú maslo, šľahačka, mascarpone... žiadne náhrady,“ hovorí cukrárka Ivana Šinkovičová a pokračuje: „Obľúbené sú najmä ľahké ovocné torty s krémom z mascarpone, šľahačkou a malinami. Žiaľ, ďalším dnešným „trendom“ sú rôzne diétne obmedzenia a intolerancie. Priznám sa, že keď som dostala požiadavku na bezlepkový bezlaktózový krémeš, navyše bez obsahu mliečnej bielkoviny, nevedela som sa s tým „pobiť“,“ hovorí.

Aká môže byť

Môžete si vybrať medzi jednoposchodovou alebo viacposchodovou svadobnou tortou. Jednoposchodové torty sa tešia čoraz väčšej popularite, najmä po tom, keď boli náležite „spropagované“ svadobnou tortou Harryho a Meghan. Môžete ich skombinovať niekoľko, a vytvoriť z nich jedinečnú dekoráciu. V popredí zostávajú aj tzv. nahé torty, ktoré sa tešia veľkej obľube najmä v letných mesiacoch. Hoci nemajú na svojom povrchu poťahovaciu hmotu, čokoládu či krém, je možné ich dozdobiť dripom (polevou nedbalo naliatou na povrch), efektom krajky, ovocím či kvetmi.
Návrat k tradíciám a ku koreňom priniesol popularitu tort s folklórnymi motívmi. K stáliciam patria torty so zvislým riasením, ktoré je vhodné pre jednoposchodové torty aj na vybrané poschodie vysokých tort. Z módy nevyšli ani jemné biele torty rôznych tvarov a reliéfov.

 

svadobne sladkosti 3

 

Ak sme na začiatku hovorili o tom, že svadobné torty sa stávajú umeleckými dielami, doslova to platí o tortách dekorovaných „ťahmi štetcom“. Nádherné sú ťahy štetcom z farebnej čokolády, alebo len nedbalé ťahy s veľkým efektom.

Hoci torta bola v priebehu storočí viac-menej okrúhla, prečo si nezvoliť tortu iného tvaru? Napríklad viacposchodovú štvorcovú. Vo všeobecnosti, geometria je stále veľmi populárna. Trendom zostávajú i mramorové vzory a kovové odlesky. Z módy nevyšli ani botanické motívy, vhodné na rustikálne, či tzv. eko svadby.

 

svadobne sladkosti 1

 

Sladký bar

Candy bar, Cake bar alebo Sweet table – to všetko sú výrazy pre kútik, do ktorého zavíta takmer každý svadobný hosť. Jeho popularita v poslednom období výrazne stúpla a sčasti nahradila servírovanie sladkostí na svadobné stoly. Tento sladký bufet, najmä ak je zaujímavo dekorovaný, slávi úspech na každej svadbe. Vyniknúť na ňom majú hlavne sladkosti zaujímavo umiestnené na rôznych etažéroch a podnosoch. Dotvárať ich môže kvetinová výzdoba. Umiestňujú sa do interiéru, ale i exteriéru. Otvára sa zvyčajne po slávnostnej večeri, po rozkrojení svadobnej torty, nezriedka však býva svadobným hosťom k dispozícii už po príchode na svadobnú oslavu.

 

svadobne sladkosti 2

 

A čo by na ňom nemalo chýbať? Pestrofarebné makrónky, nadýchané muffiny, tartaletky, ovocné peny, donuty či brownies. Sekundovať im môže cheesecake, panna cotta, cupcake, cake pops, tiramisu, ovocie, ale aj cukrová vata, cukríky alebo lízanky. Hitom sú i čokoládové fontánky, ktoré napríklad z ovocia vedia spraviť lahodné sústo. „Candy bary dnes bývajú kombináciou moderných a klasických dezertov. Veľmi dôležité je zaujímavo ich naaranžovať a zladiť v štýle a farbe svadby. Ja, keďže mám aranžérsky kurz, candy bar aranžujem sama, niekedy však požiadam firmu, ktorá sa stará o výzdobu a kvety, o prepojenie celej dekorácie s candy barom a svadobnou tortou. Zmyslom je skombinovať farby, materiály a koláčiky do jedného, oku lahodiaceho celku,“ hovorí Ivana Šinkovičová.

Štýl candy baru je vhodné zvoliť podľa miesta konania. „Iné candy bary sú na ranči, gazdovskom dvore, iné v hoteli či kaštieli. Máme za sebou i candy bar v štýle „behu životom“, ktorý sme inštalovali v lese. Rada sa pohrávam s témou,“ prezrádza majiteľka firmy Madame Pattisserie. Z candy baru je možné poskladať i svadobnú výslužku, prostredníctvom ktorej môže svadba doznievať v mysliach svadobných hostí ďalších pár dní.

Pripravila: Alena Reháková