Piešťany, svetoznáme kúpeľné mesto s nádhernými parkami, Trnava - historický malý Rím s kostolmi a vežami alebo mesto Trenčín s majestátnym hradným panstvom z dôb Matúša Čáka. V západnej časti Slovenska sú však okrem notoricky známych miest aj o niečo menej známe, avšak rovnako zaujímavé miesta, ktoré sú ideálnym výletným cieľom pre rodiny s deťmi.

 

tipy zapad piestany

 

Miniatúr Park Podolie

V exteriérovej expozícii v obci Podolie neďaleko Piešťan sa nachádza viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov významných osobností. Každý rok pribúda do areálu 4 - 5 nových modelov slovenských pamiatok vyhotovených podľa podobizne v časoch ich najväčšej slávy. Areál má jedinečnú polohu, nachádza sa uprostred troch významných hradných zrúcanín, Čachtíc, Beckova a Tematína.

 

tipy zapad miniatúrpark2

Foto: Park miniatúr Podolie

Horná Dolná i kúsok Oceánie

Ak sa vydáte na výlet do známej seriálovej dedinky Horná Dolná, pod reálnym názvom Nová Lehota v okrese Nové Mesto nad Váhom, bude to približne 100 kilometrov od Bratislavy, smerom na horské stredisko Bezovec. Živé kulisy domu Ďuriho Brmbalíka a Eriky Bednárikovej, Terezkina krčma či povestný kakaovník na vás čakajú spolu s milými obyvateľmi obce, z ktorých mnohých tiež už zo seriálu poznáte.

 

tipy zapad hornadolna

Foto: TV Markíza

Ak cestou do Novej Lehoty narazíte na tabuľu s názvom územia Nový Zéland a upozornenie Pozor klokany, nie je to vidina z únavy ani z tepla. Slovenský Nový Zéland skutočne existuje. Dvaja nadšenci si uprostred lúk a lesov za obcou Modrová vytvorili Zoo farmu, kde chovajú zvieratá bez nutnosti ustajnenia. Prezrieť si tu môžete klokanov, pštrosa emu, škótsky horský dobytok, ovce Romney a iné.

Baťov kanál

Unikátna technická pamiatka bola oficiálne spustená do prevádzky v roku 2002. Spája mesto Skalicu s moravskými obcami a mestečkami. Celková dĺžka kanálu je v súčasnosti 60 kilometrov. Okrem výletných plavieb je možné si na kanáli zapožičať motorové člny alebo malé kajutové lode, ktoré môžete sami obsluhovať, a ktoré sú ideálne na jednodňové a viachodinové plavby. Ak túžite po niekoľkodňovom relaxe s rodinou na vode, je možné zapožičať si kajutové lode s kompletným zázemím spálne, plynovým varičom i úložným priestorom.

 

tipy zapad batovkanal tikskalica

Baťov kanál, foto TIK Skalica

Teplé termálne pramene v južnej časti západného Slovenska

Ak sa vám zdá, že tohtoročné leto nie je vôbec horúcim a sparným obdobím roka, a keď teplú vodu milujete a potrebujete, na Slovensku máme našťastie mnohé horúce termálne pramene. Práve v južnej časti západného Slovenska je možné navštíviť termálne kúpaliská v Dunajskej Strede, Podhájskej, Patinciach, Veľkom Mederi a mnohých ďalších mestách. Ak sa budete pohybovať v okrese Dunajská Streda, v katastri obce Dunajský Klátov neobíďte zaujímavú kultúrno - technickú pamiatku. Na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja stojí funkčný vodný mlyn s budovou múzea, kde sa nachádza stála expozícia vodného mlynárstva s pôvodným zariadením.

 

tipy zapad patince

Termálne kúpalisko Patince, foto: Wellness Hotel Patince

Výhľady z výšky

Ak sa radi pozeráte na svet z výšky, Slovensko je krajinou rozhľadní. Drevené, železné, kamenné, telekomunikačné alebo multifunkčné, takmer v každom z okresov sa nachádza zaujímavá rozhľadňa s menším alebo väčším výhľadom do okolia. Zo vzhľadovo výnimočných spomenieme rozhľadňu v Cerovej, na vrchu Marhát, rozhľadňu v Prietrži Lipovej, Soblahovej, Novej Bošáci a v Dohňanoch.

Zábavný dejepis

Návštevami archeologicky významných lokalít si deti určite lepšie zapamätajú niektoré zaujímavé dátumy a fakty z našich dejín. Neďaleko Topoľčian, v dedinke Bojná je možné navštíviť archeologické nálezisko - slovanské hradisko Bojná - Valy. Hradisko bolo významným centrom Nitrianskeho kniežatstva a neskôr Veľkej Moravy. V areáli je možné vidieť reálne odkryté základy hradištných obydlí, rekonštrukciu vonkajšieho opevnenia a obytného dvora so zásobovacou jamou. Veľkomoravské kniežacie hradisko je situované tiež v obci Ducové, 5 kilometrov od Piešťan. O jednotlivých nálezoch a pamiatkach tu objavených podrobne informujú náučné tabule v areáli.

 

tipy zapad bojnavaly hradiska

Bojná - Valy, foto: www.hradiska.sk

V okrese Topoľčany, pri obci Radošina sa nachádza historicky významná jaskyňa Čertova Pec, ktorú obýval človek neandertálskeho typu. Ide o najstaršie známe jaskynné osídlenie na Slovensku.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: K letu neodmysliteľne patrí grilovanie

grilovanie leto maso zelenina 3