Bez korenín by nebolo jedlo jedlom. Koreniny sú základom každej dobrej kuchyne. Používajú sa od nepamäti. Dnes už existuje veľké množstvo prísad do všetkých druhov jedál, ktorým dodávajú chuť, a pritom zlepšujú i trávenie. Slúžia ako doplnok do stravy, či už do šalátov, koláčov, sladkostí, mäsa, zeleniny, polievok , alebo nápojov. Koreniny majú okrem kuchynského využitia aj priaznivé zdravotné účinky. V minulosti boli niektoré z korením cennejšie ako drahé kovy.

 

market 3466906 340

 

 

Kurkuma je v súčasnosti hitom korení
Dnes sa veľa hovorí o zdravotných benefitov kurkumy, preto je čoraz viac populárnejšia. Korenie, ktoré je typické pre indickú kuchyňu sa i u nás už stáva samozrejmosťou. Najčastejšie sa pridáva do ryže, omáčok, zeleniny, mäsa, ale i do sladkých pokrmov, či nápojov. Pomáha pri zlej cirkulácii krvi, zmierňuje menštruačné problémy, lieči pečeň, nádory maternice, má silný účinok na zlepšenie trávenia a vyznačuje sa protizápalovými účinkami.

 

turmeric 2344157 340

 


Najpoužívanejšie koreniny u nás
Veľa korenín sa u nás udomácnilo. Jedná sa o korenie, ktoré používali už naše staré mamy, či už do mäsa, alebo koláčov. Najbežnejšie je čierne korenie, paprika, rasca, škorica a zelené bylinkové korenie. Čierne korenie má silnú štipľavú chuť, ktorá sa hodí takmer do všetkého. Od mäsa, až po sladké pokrmy a nápoje. Podporuje trávenie, zahrieva a uvoľňuje zápchu. Rasca je malá nenápadná rastlina, ktorú si cenili ako prostriedok voči čarám. Pridáva sa do chleba, sušienok, slaných tyčiniek, koláčov. Uvoľňuje kŕče a napravuje trávenie. V celej Európe, hlavne v Maďarsku sa používa červená paprika. Je to surovina, bez ktorej by guláš nebol guláš, ani hovädzie vo vlastnej šťave hovädzím. Jej využitie je všestranné. V zime je cenná ako zdroj vitamínu C.


Zo zelených druhov je veľmi používaný tymián, bazalka, oregano, majoránka, pažítka, ligurček, či petržlenová vňatka. Petržlenová vňatka je súčasťou takmer každej polievky, má priaznivý účinok na očistu močových ciest a podporuje činnosť obličiek. Na jar si môžeme pochutnať na medveďom cesnaku, ktorý má silne detoxikačné účinky na celé telo. Zbavuje nás parazitov, znižuje krvný tlak a dokonale prečistí telo na jar.

 

cook 1309835 340

 

 

Voňavý svet korenia aj u nás
Krásna vôňa očarí naše zmysli. Voňavé korenie je typické pre zimné obdobie, no dokáže spestriť každý pokrm. Pochutnajme si na ňom i v lete. Vanilku používali už Aztékovia na ochutenie čokolády. Jedná sa o struk popínavej orchidey. Dnes sa používa takmer všade. Je vhodná do jogurtov, na ochutenie koláčov, zmrzliny, bublaniny, či krémov. Škorica je jednou z najpopulárnejších korenín. Jedná sa o kôru stromu, ktorá má silné liečebné účinky. Podporuje prekrvenie, zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a je prírodným antibiotikom. Ideálne je používať zdravšiu variantu a tou je cejlónska škorica, ktorá má menej horskú chuť a je bezpečnejšia ako klasická čínska. Obsahuje menšie množstvo kumarínu, ktorý vo veľkých množstvách môže poškodiť pečeň i obličky. Muškátový orech je semeno stromu muškátovníka. Strúha sa do múčnikov, pudingov, zmrzliny, koláčov, kompótov, či nápojov. Používa sa proti bolesti hlavy, nespavosti a neschopnosti udržať moč. Badián nazývaný hviezdový aníz. Číňania ho pridávajú do mnohých pikantných jedál. U nás sa používa do vianočného pečiva, ale i do mäsa, či nápojov. Povzbudzuje chuť do jedla, zmierňuje nadúvanie, používa sa pri problémoch s obličkami a zápche. Klinčeky patria medzi koreniny, ktoré sa uplatňujú aj pri príprave špeciálnej indickej koreninovej zmesi garam masálá. Používajú sa do pečiva, omáčok, mäsa, marinád, či rýb. Majú všestranné využitie. Tlmí bolesť zubov, má hrejivý účinok, používa sa pri impotencii a stimuluje trávenie. Kardamón je ideálny do kávy, nápojov, chleba, koláčov, pečiva i omáčok. V minulosti patril medzi najdrahšie korenie. V káve redukuje účinok kofeínu. Lieči pokazení žalúdok, má hrejivý účinok a oživuje činnosť obličiek. Výbornou koreninou na dochucovanie koláčov, nápojov, či ovocia je aníz. Upokojí žalúdok, zahreje a podporuje krvný obeh i trávenie.

 

cinnamon 3005821 340

 


Pálivosť korenín
Sú typy ľudí, ktorí doslova vyhľadávajú chuť pálivého korenia. Čili papriky sú v obľube hlavne u mužov. Môžu byť guľaté, ale i štíhle. Používajú sa do pokrmov guacamole a mole poblano. Možno ich aj grilovať, či zavárať. Používajú sa na oživenie teľa, podporujú trávenia a silne prehrievajú. Ale pozor, nadmerné množstvo môže poškodiť trávenie a obličky. Ďalšou pochúťkou je kajenská paprika, ktorá sa dáva do extra štipľavých jedál, k mäsu, omáčok, ostrých majonéz na zvýraznenie farby a štipľavej chuti. Avšak i zázvor má svoje čaro. Dajú sa s ním ochucovať sladké aj slané jedlá. Zázvorníky v zime by bez zázvoru neboli zázvorníky. Čaj veľmi silne prehrieva, pomáha prekonať rannú nevoľnosť tehotným ženám, lieči zápaly hrdla a zlepšuje chuť na jedlo.

 

chili 2769589 340

 

Spravte si chutné jedlo so štipkou korenia celého sveta.

 

 

Text: LD

Foto: pixabay