Horúce letné dni nás lákajú na návštevu kúpalísk, vodných plôch i na relax v parku či záhrade. Ak chcete popri oddychu aj trochu aktívneho pohybu, vyskúšajte niektoré zo zaujímavých športov, ktoré k letu neodmysliteľne patria. Okrem fyzickej aktivity sa určite aj príjemne zabavíte.

 

letne sporty uvod

 

Paddleboarding

Paddleboarding sa stáva už aj v našich končinách stále obľúbenejším športom. Jeho história siaha do roku 1960 na Havaj. Postupne sa rozšíril do všetkých krajín sveta. Na vodnej hladine stojíte na doske a pohybujete sa záberom dlhého pádla. Pri paddleboardingu aktivujete všetky svaly tela, vyžaduje si tiež dobrú rovnováhu a stabilitu. Aktivita je vhodná pre všetky vekové kategórie, rýchlo si pri nej vybudujete kondíciu, vyformujete postavu a navyše je ideálnym relaxom a psychohygienou, keď uprostred vodnej plochy nemyslíte na nič iné, len na to, ako sa udržať na doske a nohy vám obmývajú vlny priezračnej vody.

 

letne sporty paddleboard

 

Aquaphysical alebo floatfit

Inou, ale podobnou balančnou aktivitou a taktiež na vodnej hladine je cvičenie na podložke na vode. Možno to znie jednoducho, ale ide o naozaj náročnú fyzickú aktivitu. V prvom slede je dôležité vôbec sa udržať na cvičebnej doske, a postupne sa pridávajú pohybové aktivity i náročnejšie zapájanie svalov a cvičenie.

 

letne sporty floatfit

 

Slacklining

Základom tohto športu, ktorý vznikol v USA je natiahnutý povraz ukotvený na dvoch pevných bodoch. Jeho umiestnenie nad zemou sa kvôli bezpečnosti odporúča maximálne do výšky jedného metra. Dĺžka popruhu je zvyčajne od 15 do 30 metrov. Kratší popruh je vhodný pre začiatočníkov, pretože sa na ňom lepšie udržiava stabilita. Chôdza na popruhu si vyžaduje rovnováhu a zapájanie svalov nôh, chrbta i rúk. Balansovanie je ideálne nad mäkkým povrchom, pieskom, trávnikom, hlinou, ale aj vodnou hladinou. Okrem chôdze je možné pridávať na lane ďalšie prvky, preskoky, rýchlu chôdzu i akrobatické vsuvky.

 

letne sporty slacklining

 

Podvodný hokej

Tento tradičný šport v netradičnom priestore vznikol už v roku 1954 a za jeho domovinu je považovaná Veľká Británia. Hrá sa na dne bazéna. Hráči majú k dispozícii plutvy, hokejku a olovený puk, ktorý sa tak ako pri bežnom hokeji snažia umiestniť do bránky. Ide o kolektívny šport, ktorý si vyžaduje dobrú kondíciu a veľkú kapacitu pľúc, keďže sa nešportuje s kyslíkovým prístrojom, ale len do možnosti vlastnej kapacity dychu. Len tak si skúsiť túto aktivitu pri návšteve bazéna je celkom zábavné.

 

letne sporty hokej

 

Frisbee

Ideálny rekreačný šport pre deti a ich rodičov. Hádzanie lietajúceho taniera si nevyžaduje okrem taniera žiadne špeciálne vybavenie, môže sa realizovať takmer kdekoľvek, v parku, záhrade, na ihrisku či na pláži. Okrem formovania svalov na rukách, zvýšenia koncentrácie a postrehu je zábavným a rekreačným športom. Pravidlá si môžete stanoviť podľa vašich preferencií, ide naozaj o hru a trávenie spoločného času v pohybe.

 

letne sporty frisbee

 

Petanque

Hra, ktorá sa považuje za francúzsku spoločenskú a národnú tradíciu je vhodná naozaj pre všetky vekové kategórie i fyzicky viac či menej zdatné osoby. Na exteriérovom priestore, ktorý si zvolíte (piesok, trávnik, lúka) sa v tíme minimálne dvoch osôb snažíte priblížiť kovové gule k cieľovej drevenej guľke, nazývanej prasiatko. Kovovú guľu súpera môžete svojou guľou aj posunúť alebo odraziť ďalej. Francúzi hovoria o petanque ako najlepšom balzame na nervy. Keď sa budete prechádzať po Paríži alebo francúzskom vidieku, zrátajte koľko petanque tímov uvidíte, a ako veľmi spokojne budú všetci účastníci pôsobiť.

Pripravila: Petra Adamcová