Počas tretieho májového víkendu nebo nad Piešťanmi ožilo. Do areálu medzinárodného letiska v kúpeľnom meste zavítali profesionálne letecké tímy i jednotlivci zo Slovenska a Českej republiky, ale aj Maďarska, Poľska, Veľkej Británie i Ukrajiny.

 

festival letectva 5

 

Slovenské esá

Slovenskú účasť na Festivale letectva zastupoval generál Jozef Pivarči, ktorý predviedol to najlepšie na legendárnom československom výcvikovom prúdovom lietadle L-29 Delfín. K tradičným a žiadaným účinkujúcim patrilo aj slovenské kvarteto Očovskí bačovia, ktorí vo vzduchu kraľujú už 43. sezónu a sú jediným zoskupením na svete v zložení štyroch vetroňov typu Blaník s vlečným lietadlom Z 137 T. Prezentáciu záchranárskych aktivít predviedol slovenský tím na vrtuľníku MI-17. 

 

festival letectva 2

 

Red Bull Air Race a Martin Šonka

Martin Šonka, víťaz prestížnych medzinárodných pretekov Red Bull Air Race patrí medzi špičku českej i svetovej leteckej akrobacie. Na piešťanské letecké dni už neodmysliteľne patrí. Tento rok ho doplnili aj jeho kolegovia z tímu Flying Bulls, ktorých vystúpenie je dôkazom maximálnej disciplíny, koncentrácie, ale aj vzájomnej dôvery, tímovej spolupráce a odvahy.

 

festival letectva 7 festival letectva 7

 

festival letectva 10

 

Nespomenúť Zoltána Veresa, maďarského majstra pilota, pre ktorého akoby neplatili žiadne fyzikálne zákony, ani nie je možné. Je vždy fascinujúce sledovať, ako celá pohybujúca sa masa ľudí na letisku počas jeho vystúpenia spomalí a zahľadí sa do vzduchu. Bez výnimky, dospelí i deti.

 

festival letectva 3

festival letectva 4

 

Zábava, šport i vzdelávanie pre najmenších

Okrem prepracovaných vystúpení a bohatého programu si počas dvoch víkendových dní prišli v areáli letiska Piešťany na svoje nielen milovníci techniky a letectva, ale aj deti. Súčasťou festivalu bol totiž aj Detský letecký festival, ktorý v sebe spájal zábavné, umelecké i edukačné aktivity pre chlapcov i dievčatá všetkých vekových kategórií.

 

festival letectva 2

festival letectva 11

 

Dronová a akrobatická nočná šou

Výnimočnosťou podujatia bolo prepojenie denných statických a dynamických ukážok leteckého majstrovstva s nočnou svetelnou a pyrotechnickou akrobatickou šou. Jej hlavnými účinkujúcimi boli piloti zoskupenia AeroSPARX, ktorí sú považovaní za priekopníkov nočnej leteckej šou a zaraďujú sa k európskej špičke vo svojom odbore.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Zdeněk Zámečník