V srdci španielskeho regiónu Rioja Alavesa je od septembra 2006 otvorený hotel Marqués de Riscal. Hotel navrhol a vytvoril Frank O. Gehry, jeden z najuznávanejších svetových architektov a autor umeleckých diel. Okrem iného je Gehry autorom napríklad známeho Guggenheimovho múzea v Bilbao. Miesto, do ktorého je hotel zasadený, spája hlboko zakorenenú vinársku tradíciu s avantgardnou podobou dizajnu dvadsiateho prvého storočia.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 98

 

Konkrétna lokalizácia hotela je vo vyhlásenej vinici Vinos de los Herederos del Marques de Riscal, pár stoviek metrov od stredovekej dediny Elciego. Pôsobivé krivky hotela, titánová strecha a asymetria stien poskytujú elegantný kontrast k historickým vínnym pivniciam. Tie navrhol v roku 1858 architekt Ricardo Bellsola, a aj po celkovej rekonštrukcii a výstavbe nového hotela zostali úplne zachované.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 1  hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 8 

 

Hotel má vo svojich dvoch krídlach 43 luxusných izieb a apartmánov. Sú jedinečné a odlišné svojimi tvarmi a ponúkanými výhľadmi. Jednotlivé krídla hotela sú navzájom prepojené veľkolepou závesnou lávkou.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 2

 

Gehryho osobný a exkluzívny projekt interiérového dizajnu charakterizovaný netradičnými formami, farbami a materiálmi, ponúka autentickú avantgardnú víziu. Interiér hotela kombinuje kožu a surové javorové drevo v suitách s tmavým mramorom v kúpeľniach.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 3



Nábytok a doplnky rovnako navrhoval Frank O. Gehry a ďalší slávni architekti, ako napríklad Alvar Aalto. Klasika a trvalo udržateľné materiály sa harmonicky spájajú s najmodernejším technologickým vybavením hotela. Televízory „Beovision“, telefóny VOIP a WIFI pripojenie na internet vo všetkých priestoroch hotela sa kombinujú s avantgardným nábytkom, lampami a čelnými doskami, navrhnutými výhradne pre hotel Marques de Riscal.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 5

 

Gastronómia je tu klasifikovaná na rovnako vysokú a luxusnú úroveň. Jedna z dvoch hotelových reštaurácií sa pýši michelinskou hviezdou. Šéfkuchár Francis Paniego vytvára ku štandardnému menu špeciality súvisiace s práve prebiehajúcou sezónou a dostupnosťou lokálnych surovín. Hostia si môžu vybrať vždy z jedál a la carte alebo špeciálnych degustačných ceremoniálov, ktoré predstavujú chute prémiových jedál. Kvalitné víno z oblasti Rioja ja samozrejmosťou.

 

hotel marques de riscal rioja spain baskicko vino zazitok gehr 7

 

Súčasťou hotela sú kúpele s tromi medzinárodnými oceneniami. Okrem kúpeľa vo vírivke, v perličkovom kúpeli, či pohybových aktivít vo fitness centre, sú v ponuke aj špecializované procedúry. Napríklad vodoliečba Barel Bath, kde je pre hosťa pripravený kúpeľ vo vylisovanej hroznovej šťave. Zavŕšením kúpeľa je rituálna vínová masáž s pohárom najkvalitnejšieho vína z oblasti.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Unique Hotel

Prečítajte si tiež: V oblakoch vôní a farieb na tradičných koreninových trhoch sveta

korenie trhoviska svet turecko byliny zaujimavosti kardamon maroko 3