Príťažlivá hotelová kúpeľňa je vizitkou každého hotela. Svojím zariadením a vybavením môže byť dôvodom, prečo sa hosť rozhodne ubytovať opäť u vás a nie u konkurencie. Čo by v nej nemalo chýbať?

 

Reprezentatívna štúdia, ktorú realizovala spoločnosť Kaldewei prostredníctvom inštitútu Forsa ukázala, že až 95 percent opýtaných by si hotel s nehygienickou kúpeľňou nikdy neobjednali, pre 56 percent je vybavenie kúpeľne dôležitým kritériom pri výbere hotela, 21 percent uviedlo, že pre nedostatky v kúpelni už aspoň raz napísali negatívnu recenziu. A dokonca viac než tretina opýtaných sa na základe negatívneho hodnotenia kúpeľne na internete rozhodla pre iný hotel. Každý druhý účastník ankety by uprednostnil ubytovanie, ktoré, pokiaľ ide o zariadenie kúpeľne, dáva prednosť prírodným, recyklovateľným materiálom pred plastmi. A až 62 percent by dokonca zaplatilo viac za hotel, ktorého kúpeľne by boli moderne a kvalitne zariadené. Ak by sme to mali zhrnúť, v hotelovej kúpeľni by mal byť súlad dizajnu, funkčnosti, dlhej životnosti, estetiky, hygieny a dobrej údržby. Prostredníctvom dizajnu, inovatívnych tvarov a farieb môže hotelier podčiarknuť individualitu a jedinečnosť svojho hotela a kreatívnym stvárnením kúpeľne sa odlíšiť od ostatných konkurenčných zariadení.

 

kupelna 01

FOTO Kaldewei

 

Dôraz na kvalitu materiálov

Hotelová kúpeľňa však zároveň musí zostať – vzhľadom na veľkú záťaž spôsobenú neustálym striedaním hostí – čo najdlhšie v dobrej kondícii a vizuálne príťažlivá. Preto je veľmi dôležité zamerať pozornosť na kvalitu materiálov a jednotlivých prvkov. „Alfou a omegou pri výbere zariadenia kúpeľne je voľba vhodného materiálu. Vstupná investícia je pri veľmi kvalitných produktoch možno o čosi vyššia, pokiaľ však vďaka ním môžete znížiť náklady spojené s každodenným používaním, z dlhodobého hľadiska sa táto investícia oplatí,“ hovorí Jana Majerčíková, projektová manažérka spoločnosti Kaldewei.

Hotelové kúpeľne by mali byť aj ekonomicky úsporné. Premýšľať o tom by mal každý hotelier, ktorý rieši jej zariaďovanie či modernizáciu. Ďalším aspektom, ktorý zabezpečí odlíšenie konkrétneho hotela od konkurencie, je problematika udržateľnosti. Tak napríklad smaltovaná oceľ, z ktorej sú zhotovené jednotlivé kúpeľňové prvky spoločnosti Kaldewei, je vyrobená z prírodných surovín (oceľ a sklo), a preto ju možno stopercentne recyklovať. Zároveň jej použitím sa znižuje spotreba čistiacich prostriedkov. Tento materiál tak v plnom rozsahu spĺňa platné štandardy na trvalú udržateľnosť v hotelovej branži.

„Riešenia kúpelní zo smaltovanej ocele bodujú svojou výnimočnou estetikou vďaka sklovito tvrdému neporéznemu povrchu, dlhej živostnosti a veľmi jednoduchej údržbe. Na high-tech materiáli nevznikajú ani najmenšie trhlinky, v ktorých by sa mohli usadzovať zvyšky vodného kameňa a nečistôt. Navyše, vďaka Perl-Effektu voda „kĺže“ po povrchu a unáša so sebou nečistoty i vodný kameň. To všetko sú veľké výhody v porovnaní s akrylátovými výrobkami a dláždenými sprchami,“ zdôrazňuje Jana Majerčíková.

Veľkej obľube sa v hotelovej kúpeľni tešia extra ploché sprchové vaničky. V prípade, že to priestor dovolí, môže byť táto vanička aj vo veľkosti kúpacej vane, čo umožní hosťom dostatočnú voľnosť pohybu a vyšší užívateľský komfort. „Sprchové vaničky by mali mať minimalistický dizajn spojený s funkčnosťou a špičkovými technológiami. Kryt odtoku by mal lícovať s povrchom vaničky a vytvárať jednoliaty celok. Povrch môže byť aj jemne štruktúrovaný, čo mu dáva prírodný vzhľad a zaručuje protišmykové vlastnosti,“ hovorí Viliam Kubány, Sales Manager spoločnosti Geberit Slovensko. „V sprche, v ktorej nie sú škáry, nemôžu vznikať žiadne škody spôsobené premáčaním, nemôže tu rásť pleseň, ktorá sa často vyskytuje pri iných riešeniach,“ dopĺňa Jana Majerčíková.

 

kupelna 03

FOTO Hotel Kimpton Vividora, Barcelona

 

Kúpeľňová dlažba by mala splývať so sprchou a sprcha s dlažbou tak, že len pri detailnom pohľade by sa dalo rozoznať, kde sa končí podlahová dlažba a kde sa začína plochá sprchová vanička. Samostatnou kapitolou sú sprchové žľaby. „Sprchové žľaby našej aktuálnej línie predstavujú priekopnícke riešenie odvodnenia sprchových kútov. Neodvádzajú vodu klasickým žľabom, ale zberným profilom z ušľachtilej ocele. Nemajú žiadne skryté miesta, kde by sa mohli hromadiť nečistoty a vznikať nepríjemný zápach. Odtok žľabu je vybavený jednoducho prístupným hrebeňovým sitkom na zachytávanie nečistôt. Sitko možno ľahko vybrať a vyčistiť,“ zdôrazňuje Viliam Kubány. Je zrejmé, že jeho slová by potešili nejednu chyžnú. Okrem toho má spoločnosť v ponuke sprchový žľab s integrovaným sklonom, ktorého povrch je ošetrený technológiou, ktorá eliminuje zanechávanie odtlačkov, takže žľab vyzerá vždy perfektne. Navyše, žľaby sa dodávajú v atraktívnych farebných vyhotovaniach, z ktorých najmä odtiene champagne a čierny chróm dávajú sprchovému priestoru nádych luxusu.

 

kupelna 02

FOTO Kaldewei

 

Kúpeľňa je dnes miestom, kde hľadáme odpočinok a chvíle v tejto súkromnej oáze si chceme primerane vychutnať. Najlepšie sa to darí vtedy, keď sme obklopení čistým dizajnom. Ak by sme sa zamerali na umývadlá, aj tie môžu byť skutočným skvostom, ak sa v nich snúbi puristický dizan s takmer filigránskym vypracovaním. „Naše umývadlá navrhnuté nemeckou dizajnérkou Anke Salomon, môžeme prirovnať k skutočným dizajnovým ikonám, ktoré splnia najvyššie požiadavky na estetiku a individualitu. Mäkké obrysy im dodávajú neobyčajnú ľahkosť a výnimočné vlastnosti smaltovanej ocele umocňujú dojem rýdzej čistoty. Umývadlové misy v okrúhlom alebo hranatom vyhotovení možné umiestniť voľne na umývadlovej doske a netreba sa podriaďovať rozmerom kúpeľňového nábytku,“ prezrádza produktová manažérka spoločnosti Kaldewei. Pokiaľ ide o farby nemusíte voliť klasické farby sanitárneho vybavenia, výborne vyzerajú aj iné prírodné tóny, ako sú odtiene sivej, jemnej krémovej či dokonca lávovo čierna farba. Tieto farebné tóny sa pritom dajú využiť niekoľkými spôsobmi. Môžu ako elegantne harmonické kombinácie farieb ustupovať do úzadia alebo vytvárať v kúpeľni pôsobivé kontrasty. Voľne stojaca vaňa dodáva mimoriadny akcent predovšetkým kúpeľniam luxusných hotelových objektov. Nezriedka sa inštaluje priamo v izbách apartmánov či suít. Hostí môžeme prekvapiť i vírivou vaňou, v ktorej si môžu užiť blahodárne účinky masážnych prúdov vody.

 

Obklady a dlažby pre „wau“ efekt

Pri zariadení alebo rekonštrukcii hotelovej kúpelne treba dbať na obklady a dlažby. „Najčastejšie sa ako materiál využíva gres, pretože je kvalitný a vhodný do interiéru aj exteriéru. Samozrejme, prírodné kamene je možné použiť tiež, ale ich nevýhodou je, že sú nasiakavé a preto ich treba impregnovať. Navyše, povrch prírodného kameňa nie je dokonale rovný, preto a používa skôr ako obklad na stenu. Gres má tú výhodu, že sa dá využiť ako dlažba i obklad a je veľmi podobný prírodným kameňom,“ hovorí Branislav Radič, vedúci sekcie projektov spoločnosti K.R.T. Dodáva, že hotelier by mal v štvor- a päťhviezdičkových kúpeľňach určite použiť luxusné série renomovaných značiek. Prevedenie by malo byť adekvátne prostrediu, v ktorom sa hotel nachádza, napríklad gres v prevedení mramor môže hotelier použiť v mestskom hoteli, v horskom hoteli veľmi dobre vyzerajú motívy dreva a kameňa.

Aké dalšie požiadavky majú dlažby spĺňať? „Ich povrch by mal byť pevný, oteruvzdorný a protišmykový. Požiadavka na dlažbu v protišmyku sa rieši už v návrhu projektu, a jeho stupeň závisí od toho kam sa dlažba bude klásť, či do hotelovej kúpeľne, wellness centra alebo do hotelového foyer,“ vysvetľuje Branislav Radič.

Hosť, ktorý vstúpi do hotelovej kúpeľne, by mal zažiť tzv. „wau“ efekt. Prispievajú k tomu aj formáty obkladov a dlažieb. Profesionáli v tejto oblasti, akými je aj spoločnosť K.R.T., jednoznačne radia použiť veľké formáty, vďaka ktorým sa minimalizujú škáry a priestor budí dojem celistvosti. Minimum škár je snom každej chyžnej, pretože práve tam sa najviac usádzajú rôzne nečistoty. Škárovacia hmota je tiež podstatným elementom. Kvalitnejšia je epoxidová škárovacia hmota, ktorá je dvojzložková a vďaka nenasiakavosti dobre odolná voči vlhkosti, plesniam a inému znečisteniu.

A aké sú dnešné trendy? „Doteraz bol veľký dopyt po obkladoch a dlažbách v prírodnom dizajne – kameň, drevo, betón. K takému konceptu sa hodí napríklad nadčasová Ariostea so sériou Fragmenta – Full Body, ktorá je zaujímavá tým, že dizajn dlažby a obkladu nie je len na jej povrchu, ale v celom reze dlaždice,“ hovorí Branislav Radič. Medzi obľúbený trend patrí aj terrazo. Tento motív v štýle straccately vytvorili remeselníci v Taliansku, keď zmiešali zvyšky mramoru a cementu. Pokiaľ ide o farebnosť, prvenstvo si už dlhšie „držia“ pastelové farby.

Pri realizácii kúpeľní vo vysokom štandarde je veľmi dôležité výsledné prevedenie. „Ak aj hotelier vyberie a nakúpi obklady a dlažby z luxusnej série v krásnom dizajne, ale práca nie je kvalitne urobená, nedosiahne želaný efekt. Pokládka musí byť adekvátne zvolená, aby boli vhodne umiestnené škáry, čím sa zachová dizajn kúpeľne. Dôležité je zvládnuť všetky detaily. Na neposlednom mieste treba myslieť aj na sanitu a kúpeľňový nábytok. Aj tie by mali korešpondovať s hlavnou myšlienkou návrhu. Najlepšie je, ak realizáciu robí jedna firma, ktorá sa projektu venuje už od začiatku a dodala vizualizáciu i materiál. Pozná požiadavky klienta, myšlienku celého projektu a garantuje dodržanie požadovaného štandardu,“ dodáva Branislav Radič.

 

 

kupelna 05

FOTO Geberit Slovensko

 

 

kupelna 04

FOTO Geberit Slovensko

 

Od vyhrievaného sedadla po orientačné svetlo

Stále viac ľudí vyhľadáva možnosť dokonalej hygieny aj po použití toalety. Preto sa odporúča kúpeľne v štvor- a päťhviezdičkových hoteloch vybaviť sprchovacími WC, ktoré sú ideálnou kombináciou štandardnej toalety a bidetu. Nielenže sa šetrí miesto v kúpeľni, ale použitie tohto zariadenia si hostia pochvaľujú, pretože je jednoduché a pohodlné. Navyše, hosť môže využívať niekoľko ďalších funkcií – od vyhrievaného sedadla až po orientačné svetlo.

„Technológia sprchovania WhirlSpray v našich produktoch zabezpečuje dôkladnú a zároveň úspornú očistu vodou. Sprchovací prúd je zjemnený dynamickým primiešavaním vzduchu. Pomocou diaľkového ovládania možno nastaviť polohu ramena sprchy, ako aj intenzitu sprchovacieho prúdu v piatich stupňoch intenzity,“ vysvetľuje Viliam Kubány zo spoločnosti Geberit Slovensko a pokračuje: „Jemná dámska sprcha ukrytá v ramene sprchy zabezpečí dokonalú, ale zároveň príjemnú očistu vodou. Keďže je v ramene sprchy skrytá, je hygienicky chránená. Pred a po každom použití sa obe sprchovacie dýzy prepláchnu prúdom čistej vody.“

Najmodernejšie toalety sú veľmi dobre udržiavateľné. Keramická misa býva bez splachovacieho okraja a špeciálna technológia splachovania TurboFlush zaručí dôkladné a najmä tiché opláchnutie misy. Rovnako tichým odsávaním zápachu sa nepríjemné pachy zachytávajú už vnútri WC misy, odkiaľ sa odvádzajú prostredníctvom keramického voštinového filtra.

Ako sme už spomenuli, hostia ocenia aj ďalšie bonusy moderných toaliet. Napríklad vyhrievanie WC sedadla, ktoré sa aktivuje hneď ako sa hosť posadí na toaletu. Príjemne teplé sedadlo navodzuje pri používaní pocit pohodlia a uvoľnenia. Funkciu možno kedykoľvek upraviť alebo deaktivovať. „Funkcie toalety sa dajú jednoducho ovládať diaľkovým ovládaním alebo cez nástenný ovládací panel, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie,“ uzavrel Viliam Kubány.

 

PRIPRAVILA Alena Reháková