Začína sa čas vianočného pečenia. Každý pripravovaný koláč vyčaruje v domácnosti príjemnú vôňu. Iste mi ale dáte za pravdu, že vianočné pečivo vonia inak. Vonia ako domov i pohladenie. Evokuje nám príjemné chvíle a pohodu. A ktoré koreniny patria k tým typicky vianočným?

 

korenie uvod 11

 

Vanilka

Na prvom mieste to je určite vanilka. Sladká korenina, ktorej tobolky sú plodom orchidey. Pôvodne sa vyskytovala na území Strednej Ameriky, dnes sa pestuje na celom svete, v jeho tropickej oblasti. Po šafráne je vanilka druhým najdrahším korením, pretože si vyžaduje ľudskú prácu. Kvety sa opeľujú ručne a samotný zber toboliek i spracovanie je veľmi náročné. Z približne piatich kilogramov čerstvých vanilkových toboliek sa získa jeden kilogram vanilky. Využíva sa na dochutenie pečiva, do mliečnych a smotanových krémov, pudingov, zmrzlín, jogurtov i horúcej čokolády. Z vianočného pečiva sú v našich končinách obľúbené vanilkové rohlíčky, ktoré sa pripravujú takmer v každej domácnosti.

 

korenie vanilka

 

Škorica

Má príjemnú drevitú vôňu a sladkú, jemne pikantnú chuť. V minulosti bola výhradným pestovateľom a vývozcom škorice Srí Lanka. Škorica rastie v hustých trsoch na stále zelenom strome, ktorý po orezaní vyženie výhonky. Z nich sa dômyselným spôsobom olupuje kôra, ktorá je tenká asi ako papier. Následne sa roluje do približne meter dlhých zvitkov. Tie sa ďalej sušia. Zvitky v niekoľko centimetrovej dĺžke už poznáte z využitia v našich kuchyniach. Tieto sa pridávajú do horúcich nápojov, ale využívajú sa aj na výzdobu a dekoráciu, napríklad vianočných aranžmánov. Mletá škorica sa pridáva do sladkých koláčov a dezertov, ovocia, a takisto do mäsových a zeleninových jedál pripravovaných na arabský spôsob. Škorica má aj liečivé účinky, pomáha pri tráviacich ťažkostiach a nechutenstve.

 

korenie uvod

 

Klinčeky

Klinčeky rastú na nízkom strome, pochádzajúcom z Ázie. Kvety rastúce na stromoch veľmi intenzívne voňajú. Klinčeky sú púčiky týchto kvetov, ktoré sa zberajú tesne pred rozkvitnutím a ďalej sa sušia. V kuchyni sa využíva najmä pri príprave sirupov a ovocných kompótov, do horúcich nápojov i ako dochutenie drobného vianočného pečiva. Svoje uplatnenie má klinček pri dekorovaní ovocia. Napichané jabĺčko alebo pomaranč v spojení s klinčekom nemá v domácich vôňach konkurenciu. Pridáva sa aj do masážnych krémov, pretože dokáže utlmovať bolesť a uvoľňovať kŕče.

 

korenie klinceky

 

Badián

Toto vzhľadovo veľmi pekné korenie v tvare hviezdičiek sa u nás zvykne využívať najmä pri príprave mäsa a slaných omáčok a marinád. Do kategórie vianočných korenín patrí právom, lebo sa osvedčil ako ideálna kombinácia pri príprave rýb, morských plodov a taktiež teplých ovocných kompótov, horúcich nápojov a šalátov z čerstvého ovocia. Z hľadiska zdravotného prospieva organizmu v boji proti vírusom, podporuje metabolizmus a psychickú pohodu.

 

korenie badián

 

Citrusy

Citrusy, či už citróny, pomaranče, mandarínky alebo limetky sú ovocím, avšak ich sušená kôra sa považuje už sa koreninu, ktorá je ideálnym prostriedkom na dochutenie drobného pečiva a sladkých dezertov. Kôra dokáže koláčiky krásne rozvoňať a dodá im jemnú sviežosť. Dôležité je pri kúpe nastrúhanej a vysušenej kôry dbať na to, aby bola získavaná z citrusov pestovaných bez chemického ošetrenia, pretože to sa z ovocia nedá odstrániť ani umývaním ani oplachovaním. Samotná šťava alebo kolieska z čerstvého ovocia sa v kuchyni využívajú pri príprave a dochucovaní mäsa, limonád, šalátov i dezertov.

 

korenie citrusy

 

Pripravila: Petra Adamcová