Ochrana životného prostredia a ekologické vnímanie nie je už len bezprostrednou súčasťou každého jednotlivca a fungovania našich domácností, ale prirodzene sa dotýka aj segmentu hotelových, ubytovacích a reštauračných zariadení.

 

eko trendy 5 hotely separovanie setrenie eco

 

Asociácia hotelov a reštaurácií SR sa pripojila k iniciatíve nazvanej Green Managment - Zelený program. Ide o aktivitu, ktorá je organizovaná pod záštitou princa Charlesa z Walesu. Jej cieľom je podporovať činnosti hotelov pre zlepšovanie životného prostredia.

Znižovanie spotreby energií

Ekologické aspekty hotelového fungovania je možné akceptovať a dodržiavať prostredníctvom mnohých činností. Základnou je znižovanie spotreby všetkých druhov energie. To je možné dosiahnuť napríklad použitím úsporných žiaroviek, vypínaním spotrebičov, ktoré nie je nevyhnutné mať v prevádzke, nastaviteľnými spínačmi, ktoré regulujú aktivovanie prístrojov podľa vopred nastavených požiadaviek, prípadnými pohybovými senzormi, ktoré môžu zfunkčniť zapnutie a vypnutie svetla a podobne. Vykurovanie alebo klimatizácia v hoteloch môže byť v izbách a menších priestoroch nastaviteľná individuálne a podľa potrieb jednotlivých klientov.

 

eko trendy 1 hotely separovanie setrenie eco

 

Šetrenie vodou

Osobitnou kapitolou je šetrenie vodou, ktoré sa v prvom slede môže realizovať aplikáciou šetriacich sprchových hlavíc, splachovacieho systému s obmedzovačom vody, šetriacimi vodovodnými batériami, ktoré zamedzujú plnému prietoku vody a nahrádzajú ho vzduchom alebo batérie na fotobunkové spínanie. 

 

eko trendy 3 hotely separovanie setrenie eco

 

V hoteloch na celom svete sa perú milióny uterákov denne. V dobrých hoteloch je samozrejmosťou umiestniť do hotelovej kúpeľne informáciu o tom, že ak si klient želá oprať uteráky, položí ich na zem, ak pranie nepotrebuje, nechá uterák zavesený na vešiaku alebo stojane. Rovnako je to aj s výmenou posteľnej bielizne, ktorá sa napríklad v 5 - hviezdičkových hoteloch mení denne, ale ak sa klient rozhodne inak, nie je to nevyhnutné.

 

eko trendy 2 hotely separovanie setrenie eco

 

Zaujímavosťou je aj využívanie úžitkovej vody napríklad na splachovanie toaliet, umývanie exteriérových a interiérových plôch, polievanie a podobne.

Znižovanie objemu odpadu

Celkový objem znižovania odpadu je celosvetovým ekologickým trendom. To je možné dosiahnuť neplytvaním, separáciou odpadu, nakupovaním veľkospotrebiteľských balení čistiacich prostriedkov, potravín aj iných zásob. Balenia z niektorých produktov je možné vracať alebo vymieňať za plné. Tekutý odpad z kuchyne sa dá odovzdávať na chov a kŕmenie zvierat.

Hovorí sa, že najlepšie triedenie odpadu je netvoriť odpad. Ak sa teda nejaký odpad vytvorí, separovanie odpadu je nevyhnutné zo strany hotela, ale aj zo strany klientov hotelového zariadenia, ktorí majú k dispozícií nádoby na rôzne druhy odpadu.

 

eko trendy 7 hotely separovanie setrenie eco

 

Ostatné doplnkové eko - aktivity

V ktorých ostatných oblastiach sa ubytovacie a gastronomické zariadenia môžu zapojiť do zeleného fungovania a ekologického života je veľmi veľa. Napríklad obmedzením čistiacich, pracích a hygienických prostriedkov, ktoré sú toxické a obsahujú chlór. Taktiež používaním bezfreónových chladničiek a mini chladničiek na izbách. Novodobým trendom je eliminácia mini chladničiek na izbách a ich náhrada chladiacimi termo nádobami k dispozícii na vyžiadanie, kde sa dajú napríklad uskladniť lieky.

Hotel by mal preferovať ekologické balenia malých kozmetických produktov, ktoré sú určené pre klientov, napríklad v recyklovateľnom papieri, tyčinky do uší bez plastových držadiel, bambusové alebo drevené zubné kefky a podobne.

 

eko trendy 6 hotely separovanie setrenie eco

 

Dodržiavanie a rešpektovanie ekologických opatrení je dlhodobým záväzkom. Ide o sústavný proces, ktorý sa aplikuje postupne a v súlade s rytmom a životom hotela alebo reštaurácie. Okrem ochrany životného prostredia zabezpečí prevádzkam aj pozitívne reakcie klientov a finančnú úsporu a šetrenie nákladov a výdavkov.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Domy na strmom svahu

svah dom